Home Vijesti Raste brojka ubijenih proruskih kolaboracionista u Ukrajini; Dio analitičara kaže da to...

Raste brojka ubijenih proruskih kolaboracionista u Ukrajini; Dio analitičara kaže da to nije legitimno.

143
0
Ministarstvo obrane Ukrajine podsjetilo ruske turiste kako nazočnost okupacijskih postrojbi na Krimu nije kompatibilno s vrhuncem turističke sezone

Ciljana ubojstva na proruske kolaboracioniste su manje poznati dio ukrajinskog otpora, a njihov se legitimitet smatra upitnim.

U utorak, 6. rujna, bomba je detonirala automobil u kojem se nalazio Artem Bardin, zapovjednik ruskih snaga u Berdjansku, gradu u južnoj Ukrajini s pogledom na Azovsko more, koji je već mjesecima pod okupacijom Rusa. Ukrajinski mediji prvo su objavili da je Bardin poginuo u eksploziji, ali ta informacija za sada nije potvrđena: prema ruskim navodima, Bardin je ipak ozlijeđen, ali vrlo teško.

Nije poznato tko je postavio bombu, iako je vrlo vjerojatno da su to bili ukrajinski partizani koji su se borili za oslobađanje grada. Bardinov pokušaj ubojstva samo je posljednji u nizu ciljanih napada na ruske dužnosnike ili ukrajinske kolaboracioniste koji su zapovijedali teritorijima koje je Rusija okupirala od početka rata. Procjenjuje se da je do sada bilo najmanje 20 takvih napada: u nekim slučajevima završili su smrću službenika, u drugima samo ranjavanjem, kao što je slučaj Artema Bardina.

Ciljani napadi na vlasti na okupiranim teritorijima manje su ispričani dio ukrajinskog otpora ruskim osvajačima, ali još uvijek vrlo značajan, kako je nedavno izvijestio Washington Post. Ako se s jedne strane vode kopnene bitke dviju vojski, a posebno pokušaji ukrajinske da izvede protuofenzivu na jugu i istoku, s druge strane postoje izolirane epizode u kojima Ukrajinci imaju za cilj pogoditi pojedine ljude s ključnim ulogama u okupiranim gradovima.

Samo u kolovozu bilo ih je devet: pretposljednji je bio 26. kolovoza, opet u Berdjansku, kada je od bombe ubijen proruski dužnosnik Aleksandr Kolesnikov. Dva dana ranije u eksploziji automobila-bombe ubijen je Ivan Sushko, vođa ruske okupacije u Mykhailivka, u regiji Zaporizhzhia. Početkom kolovoza hospitaliziran je Volodymyr Saldo, bivši gradonačelnik grada Hersona dok je bio pod ukrajinskom kontrolom, a nakon ruske okupacije postao je šef cijele regije pod kontrolom ruske vojske: prema nekim informacijama, ne potvrđeno , Balancea bi otrovao njegov osobni kuhar.

Napadi i pokušaji ubojstva ovih dužnosnika izazivaju kontroverze jer se ne radi o vojnicima ili osobama koje su aktivno sudjelovale u ratnim operacijama, a sumnja se i na njihov legitimitet. Prema Ženevskoj konvenciji, koja se bavi pravima ratnih zarobljenika, bolesnika, ranjenika i civila tijekom ratova, zabranjen je svaki oblik nasilja nad svim “osobama koje nemaju aktivnu ulogu u sukobu”. Ne spominju se eksplicitno političari, poput dužnosnika okupiranih teritorija, i pitanje je prilično diskutabilno. Prema Ukrajincima, dužnosnici igraju aktivnu ulogu u ratu, a napadi protiv njih legitiman su odgovor za oslobađanje okupiranih teritorija.

Mykhailo Podolyak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je za Washington Post da su napadi na okupiranim područjima dokaz “snažnog pokreta partizana i aktivnih prosvjeda”, te dodao da nitko na tim područjima ne čeka Ruse “s cvijeće u ruci».

Nadalje, prema raznim ukrajinskim i zapadnim izvorima, sam Zelenski je također bio predmet višestrukih pokušaja ubojstva od strane ruskih ili proruskih elemenata, koji su svi bili osujećeni.

Nije jasno izvode li napade civili angažirani u partizanskoj borbi ili pripadnici ukrajinske vojske. Prema ukrajinskom dužnosniku, koji je anonimno razgovarao s Washington Postom o napadu na Bardina, sve te napade izvodi ili koordinira ukrajinska vojska: “Postoje tri organizacije uključene u ovu vrstu aktivnosti: operativne snage. specijalne snage. , obavještajni odjel [vojske] i specijalna jedinica SBU ‘, ukrajinske tajne službe.

Prema Konradu Muzyki, direktoru tvrtke za vojno savjetovanje i analizu Rochan Consulting, iako nije jasno tko fizički izvodi napade i tko ih organizira, nema sumnje da su ciljevi pažljivo odabrani: “Tko god organizira napada vas napada, čini to jer pokušava pogoditi “veliku ribu” ».

Previous articleRekordna brojka radnih dozvola za strance u Hrvatskoj, gdje rade točno i odakle dolaze?
Next articleGrupa Grad na zatvaranju manifestacije Ljeto na Kantridi 2022.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here