Home Vijesti Rezerve prema ARS-ovoj inicijativi, razgovori ipak mogući?

Rezerve prema ARS-ovoj inicijativi, razgovori ipak mogući?

1548
0
regional
ARS, PGS, AM, Lista za Rijeku, Rapski pučki sabor, Zelena stranka i Liburnijska stranka za zajedničkim stolom?

Inicijativa ARS-a za ujedinjenje regionalnih stranaka izazvala je velike rezerve u redovima onih kojima je upućena te je do sada pozitivan odgovor stigao tek od Zelene i Liburnijske stranke. Na inicijativu je odgovorila i Lista za Rijeku u kojoj nemaju ništa protiv razgovora o boljoj suradnji stranaka sa sjedištem u Rijeci ali i upozoravaju na glavni problem u činjenici da inicijator i dio pozvanih stranaka trenutno podržava SDP-ovu koaliciju. O inicijativi su u emisiji Pressjek Kanala Ri razgovarali i članovi predsjedništva PGS-a i ARS-a Marko Sobotinčić i Ivan Šilobad te predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić. I dok je Šilobad prisutne uvjeravao kako je inicijativa iskrena i rezultat nezadovoljstva njegove stranke situacijom u gradu i državi, predstavnik PGS-a je čak upozorio kako bi pravi inicijator mogao biti SDP koji iz izbora u izbore sve teže sastavlja većinu u Gradu i Županiji. Predsjednik Liste za Rijeku najavio je da će na mogućem razgovoru testirati iskrenost ponude prijedlogom zajedničkih inicijativa s kojima bi regionalne stranke mogle zajedno istupiti na Gradskom vijeću. Švorinić je otkrio i kako neovisno o ovoj inicijativi vrlo dobro napreduju razgovori Akcije mladih, PGS-a i Liste za Rijeku o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima za mjesne odbore čime bi regionalisti u gradu Rijeci formirali drugi blok po snazi, odmah iza SDP-ovog.

Opći je zaključak emisije da će unatoč velikim rezervama Liste za Rijeku i PGS-a prema ARS-ovoj inicijativi, do određenih razgovora ipak ubrzo doći ali s vrlo neizvjesnim ishodom budući da je nepovjerenje, pogotovo između ARS-a i PGS-a, i dalje veliko. Iako je biračka snaga ARS-a simbolička budući da se u toj opciji nikad nisu testirali u samostalnim izborima van koalicije sa SDP-om, određeni im pregovarački potencijal donosi činjenica da i u gradskoj i županijskoj skupštini imaju po vijećnika s kojim mogu srušiti vladajuću većinu. U Županiji je to Milivoj Brozina čije radno mjesto ne ovisi o SDP-u od kada je otišao u mirovinu, a u Gradu Ernest Cukrov koji je itekako ovisan o vladajućima budući je od SDP-a dobio radno mjesto u Porinu, a trenutno iskazuje ambiciju za unapređenjem na mjesto direktora.

Tako bi se nakon Županije, u kojoj Komadinu svojim zahtjevima bombardira najmanji član koalicije Zelena stranka, u sličnom problemu mogao naći i Obersnel u Gradskom vijeću s ARS-om. SDP je na obje razine vlasti ranjiv zbog činjenice da im većina ovisi o doslovno jednom glasu pa će se u budućnosti morati suočiti s dilemom da li odriješiti kesu i patuljastim članovima vlastitog saveza dati puno više nego što donose glasova ili proširiti koaliciju preko ustupaka nekoj od opcija koje su trenutno u opoziciji.(rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here