Home Vijesti Riječani grade trenutno najvećeg asfaltaša u svijetu

Riječani grade trenutno najvećeg asfaltaša u svijetu

686
0

Najveći asfalt-tanker koji se trenutačno gradi u svijetu je novogradnja 716 za koju je danas u riječkom brodogradilištu 3. maj položena kobilica. Riječ je o prvom u seriji od četiri jednaka asfalt-tankera nosivosti 15 tisuća tona koje će 3. maj izgraditi za švedskog naručitelja, kompaniju Wisby Tankers. Isporuka je predviđena potkraj travnja 2012. godine. Kako je na današnjoj svečanosti u škveru rekao Edi Kučan, predsjednik uprave, vrijednost ove četiri gradnje je 130 milijuna dolara, a izgledno je da će na riječkim navozima biti izgrađena još dva jednaka asfalt-tankera o čemu se sa Šveđanima pregovara.

U ime naručitelja na polaganju kobilice bio je jedan od vlasnika Wisbyja Stefan Dobrovsky koji je istaknuo da su se za gradnju u riječkom brodogradilištu odlučili zbog tradicije i poznate kvalitete brodova koji izlaze iz riječkog škvera.

Gradnja asfalt-tankera za Šveđane i ugovorena gradnja druge teglenice za Belgijce puni kapacitete 3. maja u idućoj godini, a ako riječki škver dogovori gradnju doka za remontno brodogradilište Viktor Lenac, kapaciteti bi bili popunjeni do kraja godine. (večernji list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here