Home Mozaik Riječka enciklopedija Fluminensija na portalu Rijeka Danas

Riječka enciklopedija Fluminensija na portalu Rijeka Danas

175
0

fluminensia_980
Riječka enciklopedija Fluminensija
Portal Rijeka Danas počinje s prenošenjem tekstova koje na Riječkoj enciklopediji Fluminensiji objavljuje poznati riječki publicist Goran Moravček. Početak svakog novog tekstva na Fluminensiji biti će vidljiv pri vrhu naše desne kolumne.

‘Ovo je područje kroz povijest bilo pod skutima mnogih gospodara i društveno-političkih režima te u sastavu značajnog broja država.

U jednome razdoblju svoje burne prošlosti, kad su napetosti u XX. stoljeću bile tolike da su prijetile izbijanjem šireg sukoba, utemeljena je i međunarodno priznata Slobodna Država Rijeka čije je postojanje, odnosno nepostojanje, još uvijek nedovoljno rasvjetljeno.

Rijeku su voljeli mnogi kao što je i danas vole. Neki toliko da su je željeli samo za sebe i za svoje, ma šta to značilo. Ali, Rijeka je kao i Rječina, koja joj je mogla nadjenuti ime – neukrotiva. Poput hitre krške vode, Rijeka ne podnosi ograničenosti koje joj pružaju njezine stjenovite obale. Kao divlje nabujala Rečina, Ričina ili Fiumara što hita u srcu grada nakon proljetnih i jesenjih kiša, tako se i Rijeka, a pritom mislim na naselje s obje strane njezinih obala, znala izliti iz svoga korita. I premda se ponekad u doba suše može pregaziti – nikada nije presahla.

Podijeljen, ali i ujedinjen vodom te riječice, dugačke svega 17 kilometara od njezinoga izvora do Delte, grad je prerastao svoje okvire preplavši svojim utjecajem i značenjem znatno širi prostor nego ga fizički zauzima na obalama Jadranskoga mora tamo gdje se ono najdublje zavuklo u kopno. Oko grada i njegove rijeke, koja je stoljećima bila i razdjelnica država, nacija, vjera i ideologija, zametnule su se mnoge priče, ali još je više njih ostalo neispričano. Goran Moravček’

Previous articleAko Lyon padne na Kantridi ‘bijeli’ ostaju u igri za prolaz skupine
Next articleLančani sudar kod tunela Burlica izazvao kvar vozila hitne pomoći

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here