Biznis

Riječka politika za ‘3. maj kao brodograđevni subjekt, u pravilu, izvan Uljanik grupe’

Riječka politika za ‘3. maj kao brodograđevni subjekt, u pravilu, izvan Uljanik grupe’

Ministar gospodarstva Darko Horvat nešto prije podneva stigao je u brodogradilište “3. maj”, gdje se sastao s predsjednikom uprave Uljanika Giannijem Rossandom, sa županom Zlatkom Komadinom, ali i sa članovima sva tri sindikata koja djeluju u riječkom brodogradilištu, javlja N1.

U Rijeku je ministar, objasnio je, došao zato što je upravama i Uljanika i 3. maja, sindikatima i radnicima rekao da će komunikacija ministarstva sa svim dionicima procesa biti kontinuirana, a obzirom da je obećao nakon Pule doći u Rijeku, to je i učinio.

“U ovom trenutku imamo obećanje i ja se nadam da ćemo ga sutra vjerodostojno i ispuniti. Nova inačica programa restrukturiranja usklađena sa svim upitima i nesuglasicama koje smo imali na relaciji izrađivač i Bruxelles, nadam se da smo ih anulirali. Mi ćemo nakon što nam sutra nova inačica dođe na program ministarstva, s kolegama Ministarstva financija napraviti kratku analizu i, bude li potrebe, usuglasiti eventualne nedostatke koji će se pojaviti i riješiti to s izrađivačem, upravom i strateškim partnerima, a nakon toga kad mi donesemo odluku da je program u skladu sa svim uputama Europske komisije, poslati u Bruxelles”, rekao je Horvat.

Na pitanje znači li to da je Uljanik pred stečajem, Horvat je ponovio da je on zadnji koji će zazivati stečaj. “Napravit ćemo sve što možemo sa strane Vlade da do stečaja ne dođe”, rekao je.

“Razgovarao sam s predsjednikom uprave koji nije krizna uprava, hoće li se na predmetnoj skupštini koja je sazvana bilo što po pitanju uprava mijenjati, to ćemo vidjeti. Razgovaram s Rossandom, kao predsjednikom uprave Uljanika i Percanom kao predsjednikom uprave 3. maja”, rekao je.

“Od prvog dana otkako sam se prihvatio ovoga posla pokušavam u razgovorima s upravama i u Rijeci i u Puli doći do situacije da sami budemo uvjereni u održivost programa restrukturiranja. Ne bude li s aspekta Vlade nama ta održivost jasna, nećemo taj program restrukturiranja prihvatiti”, rekao je Horvat.

Što se tiče sastanaka sindikata u ministarstvu, Horvat je rekao da postoje sastanci u Ministarstvu gospodarstva, koji su čisto tehničke prirode te da on, dok stručne službe ne daju svoje mišljenje na program restrukturiranja, ne misli da treba sudjelovati na tim sastancima. “Sastanak koji se prošli tjedan dogodio, bila je prezentacija čisto tehničke naravi, s obrisima novog programa bili su upoznati svi dionici”, rekao je Horvat.

Na pitanje je li Končar jedini strateški partner, Horvat je rekao da odgovor mora dati uprava, “jer uprava i nadzorni odbor su ti koji su ga odabrali i oni će biti ti koji će ga eventualno mijenjati”.

“Nakon što sutra dobijemo predmetni program restrukturiranja, u njemu se dosta toga govori o 3. maju i prvi put 3. maj sagledavamo da se pojavi kao samostalni gospodarski subjekt i da se samo za njega u nekom trenu pojavi ili kupac ili strateški partner”, rekao je Horvat.

Komentirao je i isplatu plaće. “Mi s aspekta Vlade osiguranu plaću za deveti mjesec nemamo, postoji blaga perspektiva, ona nije jasna, i ja sam vrlo korektno i radnicima i sindikatima tu situaciju iznio”, rekao je Horvat.

Predstavnici radnika rekli su da zasad neće ići na ulice. “Novac u ovom momentu nije problem, samo se treba naći model da bude najbezbolnije što se tiče Vlade i svih nas”, rekli su predstavnici radnika.

Župan primorsko-goranski Zlatko Komadina kazao je “dok god postoji nada za opstojnost brodogradnje nitko nema pravo opdustati, a pogotovo ne država”.

“Ne smije se gubiti vrijeme, plan restrukturriranja je već trebao biti u Bruxelles kada su isplaćene one dvije plaće”, kazao je Komadina te dodao kako 3. maj mora biti uključen u plan restrukturiranja i ozdravljenja poslovanja kako bi bio pogodan za novog vlasnika.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao da je opredjeljenje Grada da ostane brodogradilište. “Sada je važno da u novom programu restrukturiranja se postigne konsenzus oko koncepta. Župan i ja smo inzistirali da u tom dijelu bude naglašen 3. maj kao brodograđevni subjekt, u pravilu, izvan Uljanik grupe”, kazao je Obersnel nakon sastanka.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Komadina primio delegaciju kineskih gospodarstvenika

spApril 25, 2019

I zadnji brodovlasnik aktivirao jamstvo u Uljaniku, država plaća milijardu kuna!

spApril 23, 2019

Pojednostavljeno otvaranje novih tvrtki ; Vlada smanjila temeljni kapital za d.o.o. na 5.000 kuna.

livioApril 20, 2019

Kruzer od 300 metara tri puta u Rijeci!

spApril 20, 2019

Na Trgovačkom sudu još jednom odgođen stečaj 3. maja

spApril 17, 2019

Je li prekasno za Kineze u 3.maju?

spApril 16, 2019

Rijeka druga na Kvarneru!

spApril 16, 2019

FlixBusom iz Rijeke do novih europskih destinacija za 69 kuna

spApril 16, 2019

Davor Huić: Onaj tko misli da će Kinezi doći i isplatiti pet milijardi kuna Uljanikovih dugova, jako je naivan!

spApril 14, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.