Home Vijesti Riječka trobojnica: Ministarstvo poslalo novo negativno mišljenje, na potezu Gradsko vijeće!

Riječka trobojnica: Ministarstvo poslalo novo negativno mišljenje, na potezu Gradsko vijeće!

1768
0

Nakon što je Upravni sud poništio rješenje Ministarstva uprave iz prošle godine, a kojim je praktično zabranjeno korištenje riječke trobojnice kao službene gradske zastave, iz Ministarstva su u Grad Rijeku dostavili novo negativno mišljenje te pozvali Gradsko vijeće da promijeni odluku donesenu 2016. godine.

Podsjetimo, riječku trobojnicu je jednoglasno izglasalo Gradsko vijeće Grada Rijeke još 2016. godine. Prema hrvatskim zakonima, za stupanje na snagu bila je potrebno i pozitivno rješenje Ministarstva uprave koje je odugovlačilo s odlukom dva godine, a onda je tadašnji ministar Lovro Kuščević poslao odbijenicu. Grad Rijeka se žalio Upravnom sudu koji je poništio odluku Ministarstva pa je cijela procedura vraćena na početak.

U novoj odbijenici više Ministarstvo uprave tvrdi da je jedino državna zastava trobojnica te da prema pravilniku gradovi koriste u pravilu jednobojne zastave. Također, od Gradskog vijeća traži da se u odluci koriste isključivo heraldičke boje.

Heimer: U pravilniku ne piše da je trobojna zastava isključivo državna

Za komentar ove odluke pitali smo najvećeg stručnjaka za zastave i predsjednika Hrvatskog veksikološkog društva dr.sc Željka Heimera

– Pozivajući se na važeći Pravilnik, iz Povjerenstva zaključuju “Kao prvo, isključivo je državna zastava trobojnica” – što u Pravilniku na piše (već piše da su županijske u pravilu dvobojne, a gradske i općinske u pravilu jednobojne), a kao što je znano iz prakse, u uporabi su s ili bez odobrenja Povjerenstva, dvobojne i trobojne gradske zastave, koje potvrđuju da “u pravilu” znači da postoje i izuzeci. To što su neki izuzeci odobreni prije nego je Povjerenstvo donijelo stože kriterije nije relevantno – činjenica je da ne stoji tvrdnja da je “isključivo državna zastava trobojnica”, a Grad Rijeka se poziva na načelo izuzetka od toga pravila na temelju povijesnih argumenata, ističe Heimer koji smatra da bi se za ishodovanje odobrenja, ako se nađe dobra volja, moglo učiniti kompromis, i umjesto detaljiziranja nijansi boja, propisati da je zastava “crvena, žuta i plava”.

Švorinić: U Hrvatskoj su svi jednaki ali su neki jednakiji od drugih

Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić također upozorava da se u nizu hrvatskih gradova koriste trobojne zastave samo to nije dopušteno Rijeci.
– Trobojne zastave imaju Vukovar, Bakar, Senj, niz gradova ima dvobojne zastave. U Zakonu o lokalnoj samoupravi jasno stoji odredba prema kojoj Gradovi u pravilu preuzimaju povijesnu zastavu ukoliko takva postoji. Prema tome, jasno je da je predloženo rješenje više utemeljeno u zakonu nego ono koje koristimo od 1998. godine i da u Ministarstvu odbijaju odluku Gradskog vijeća iz političkih razloga. Naravno, da ne odustajemo i da ćemo upotrijebiti sva legalna sredstva da obranimo ovu odluku koju su izabrani predstavnici svih naših sugrađana donijeli jednoglasno, zaključio je.

Na potezu je sada Gradsko vijeće koje treba donijeti novu odluku, a možda sve opet završi na sudu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here