Home Vijesti Sestre Bostjančić pokorile Mt. Everest!

Sestre Bostjančić pokorile Mt. Everest!

2727
4

Članice Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije Darija i Iris Bostjančić danas točno u 09:40 po nepalskom vremenu, a 05:55 po hrvatskom, istakle su hrvatsku zastavu na najviši vrh svijeta Mount Everest, visok 8850 metara, potvrdilo je vodstvo ekspedicije s baznog logora na Himalaji.
Ovim usponom Darija i Iris Bostjančić postale su prve žene ove godine na vrhu svijeta, ali i prve sestre u povijesti koje su istovremeno došle na vrh Mount Everesta.

Izuzetno teški uspon, koji je od baznog logora na 5380 metara prema vrhu trajao više od 100 sati, imao je svoju završnicu koja je počela sinoć nešto prije deset sati navečer na Južnom sedlu (7920 m). Već nekoliko dana na njemu su se izmjenjivala najpoznatija svjetska penjačka imena pokušavajući krenuti prema vrhu, no od svih uspona se odustalo zbog jakog vjetra.

U ponedjeljak je cijeli dan puhao je snažan vjetar, no navečer mu se brzina smanjila na prihvatljivih 30 km/h s naznakama daljnjeg smanjenja tijekom noći, pa su Darija i Iris počele pripreme za polazak kontrolirajući svaku sitnicu, jer je na tim visinama svaka neopreznost u pripremi opreme kobna.

Hrvatice osvojile Mount Everest Po još dosta jakom vjetru krenule su na prvu dionicu do tzv. “Balkona” na visini od 8400 m. Tamo su došle za nešto više od četiri sata, a to znači da su na visini iznad 8000 m savladavale više od 100 visinskih metara na sat što je u alpinizmu fantastično brzo. Iako je na Južno sedlo došla bez pomoći umjetnog kisika iz boca, Darija se za daljnji put prema vrhu odlučila da ih ipak koristi, jer -37°C uz postojeći vjetar stvaralo je hladnoću oko -50°C i najvjerojatnije bi na usponu zadobila ozbiljne ozebline, ako ne i smrzotine. Sljedećih pet i pol sati trebalo im je do Južnog vrha (8750 m), te još dva sata preko poznatog grebena i Hillaryeve stube do vrha na 8850 metara.

Nakon 45 minuta boravka i slikanja na vrhu, djevojke su oko 10:25 krenule na još teži dio puta od uspona, na višesatno spuštanje prema Južnom sedlu gdje će prenoćiti te se za dva dana spustiti u Bazni logor.

Na silasku s vrha na visini od 8400 m naišle su na jednog stranog penjača koji je kolabrirao od visinske bolesti, a Darija, inače medicinska sestra dala mu je injekciju dexametazona te ga trenutno uz pomoć Sherpi nose prema nedalekom Južnom sedlu.

U Logoru 3 (7300 m) od podneva borave Vedrana Simičević, Ena Vrbek i Milena Šijan koje će s dva razmaka slijediti put prve skupine na vrh svijeta, priopćio je voditelj ekspedicije Darko Berljak. (Hina)

Previous articleKršenja izborne šutnje u Rijeci: Novi list proglasio pobjednika 3h prije zatvaranja birališta
Next articleArgentinac Germano započeo probni rok

4 COMMENTS

  1. Njihov uspjeh je još samo 1 dokaz da je Rijeka HR centar extremnih sportova ! MTB, iron men , Terra incognita, skijanje , bordanje, istina je da smo malo zapustili more, ali šta možemo kad nas vuku planine i brda kojima smo okruženi !
    Najiskrenije čestitke i da se žive i zdrave vrate doma !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here