Home Najnovije Riječke priče iz Drugog para rukava (FOTO)

Riječke priče iz Drugog para rukava (FOTO)

1021
2

Riječke snage – dizajneri rješenja CIPMANN i razmjenjačnica ideja Kantoon Shop – udružili su se pod imenom “Drugi par rukava” kako bi predstavili svoj projekt riječkih majica.Oduševljeni riječkom poviješću i razočarani njezinom eksponiranošću, pogotovo među mladima, odlučili su približiti povijesne zanimljivosti Rijeke upravo toj populaciji. Nakon iscrpnog istraživanja, odabrali su 4 motiva, tj. 4 riječke priče koje su, najblaže rečeno, smetnute s uma.

Mladi Riječani koji stoje iza “Drugog para rukava” smatraju da iza svakog dobrog proizvoda stoji dobra priča, stoga su odlučili prikazati povijest Rijeke kroz ilustriranu priču koja bi na neki način oživjela taj komadić povijesti. Iako su majice edukativne, dizajnom su prilagođene mlađoj populaciji koja bi ih ponosno mogla nositi na svojim putovanjima, a interesantnim spojem vizualnog i verbalnog pobuđuju znatiželju te podsjećaju javnost na riječke zanimljivosti i bogatstvo grada. Dizajn je dijelom preuzet iz konteksta povijesti a dijelom prilagođen urbanom vizualnom jeziku, dok su poruke mahom dvosmislene. Uz svaku majicu dobije se i njezina priča tako da nema straha od nepotkovanosti informacijama. Pri odabiru motiva, koji nije bio nimalo lak s obzirom na bogatu riječku baštinu, ovi su se Riječani vodili i vlastitim osjećajem, tj. birali su stvari koje su im samima bile najzanimljivije i ne toliko poznate.

Dosad su realizirane četiri majice: priča o Riječkoj tvornici konopa, o tvornici čokolade Elefant, o Rafineriji šećera i o Baltazar Gradu. Serija motiva planira se dalje razvijati pa predlažemo da pratite izlazak sljedećeg nastavka. Vrijeme je da se Rijeka i Riječani počnu hvaliti svojim gradom i širiti njegovu baštinu, a dobra priča daleko se čuje. U širenju tih dobrih priča pomoći će im i riječki Zaštitnici koji, svaki na sebi svojstven način, imaju misiju prenositi riječ o Rijeci što dalje.

Projekt je dobio podršku Turističke zajednice grada Rijeke koja mu je dodijelila certifikat suvenira Izvorno riječko. Ovi novi promotori Rijeke zasad se mogu pogledati i kupiti u riječkom Kantoon Shopu, Pod Kašelom 5, u blizini parkirališta Gomila. Stoga, kada sljedeći put budete u nedoumici što darovati rođaku u Njemačkoj – a da je povezano s Rijekom – pravac Kantoon Shop!

2 COMMENTS

  1. Izgleda baš fora i zgodan suvenir ali mogle su fotografije biti ipak veće, ovako se uopće ne vidi što je na majicama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here