Home Kolumne Riječki brod za hrvatsko nebo

Riječki brod za hrvatsko nebo

1796
1

3majPo prvi put u povijesti otkad se brodogradilište zove „3. maj“ još pred dva mjeseca porinut je brod a da nije postavljena kobilica za novi. Uz tradicionalno razbijanje boce šampanjca, taj je brod blagoslovio pop, što, nadajmo se, neće donijeti nesreću u smislu da su to bile karmine za brodogradilište koje je u osamdesetim prošlog stoljeća zapošljavalo više od sedam tisuća radnika.

Škver je otad i dalje prazan pa je sindikat „trećemajaca“ još ranije najavio štrajk ako Uprava pulskog Uljanika do kraja travnja u knjigu narudžbi ne dogovori dvije novogradnje. U zraku visi dilema da li bi štrajk mogao biti kontraproduktivan.

Pitanje je da li je moglo biti drugačije, a moglo je da je državni vrh imao više „sluha“.

Hrvatska je članica NATO saveza, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ima u svojoj floti još uvijek i jedino sovjetske avione MIG-21, starije od dvadeset godina za koje je teško pronaći državu koja bi izvršila remont i servis. A kao na pladnju bili su nam ponuđeni najsuvremeniji švedski lovci-bombarderi marke Grippen.

Ti avioni nas ne bi ništa koštali zato jer je švedski proizvođač ponudio aranžman „brod za avion“, a njihovi predstavnici bili su i u Rijeci, te konkretno „3. maju“ odmah za početak ponudili gradnju šest brodova, što bi spasilo škverane i njihove kooperante.

No, Ministarstvo obrane pod blagoslovom Vlade (u kojoj sjedi i ministar Slavko Linić koji je propustio lobirati za ovaj financijski isplatljiv projekt) i Predsjednika RH Ive Josipovića u svojstvu glavnog zapovjednika Oružanih snaga RH odlučilo je drugačije, tako da je propao i taj projekt koji bi se slikovito mogao nazvati „Riječki brod za hrvatsko nebo“. Ne zemljo, nego more otvori se! (Giancarlo KRAVAR)

1 COMMENT

  1. Ode nama hrvatska brodogradnja. Hrvatski lopovi još nisu ali će i to uništiti, zasada ide sve prema tom planu prodajom brodogradilišta (Kraljeivca uništena, Trogir prodan ,slijedi 3 .Maj i ostali) a gdje će ljudi raditi ? Kad industrije ionako više nemamo?

    Treablo bi uvesti smaknuća u ovoj državi pod hitno. Jadne li nam Hrvatske ! Možemo se samo tješit da nismo najgori.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here