Home Vijesti Novi slučaj facebook: Tko je vršio politički pritisak na članove grupe ‘Buuuuuuuuuu…...

Novi slučaj facebook: Tko je vršio politički pritisak na članove grupe ‘Buuuuuuuuuu… za HNK Ivana pl. Zajca’?

2317
0

Posljednjih smo dana počašćeni nizom raznoraznih informacija o ograničavanju sloboda, a sve poradi Facebooka. No, manje je poznato da se prije navedenih nemilih događaja u sjeni Facebooka događao još jedan. Miješanje politike i ‘represivnih aparata’ u Ustavom zajamčene slobode u današnje vrijeme je nedopustivo. Svjedoci smo silnih analiza, turbulentnih događanja i sličnoga. No, što kada se kultura, umjetnost i slojevi, navodno osjetljiviji, a po nekima i većih vrednota, umiješaju suptilnom represijom u zajamčene ustavne slobode?

Članak 38. Ustava Republike Hrvatske jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli te zabranjuje cenzuru. Jesu li ta prava i kome ograničena mogu se razmatrati na primjeru jedne Facebook grupe u koju se do danas uključilo gotovo 700 korisnika a koja se tiče izražavanja nezadovoljstva lošim predstavama u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca ? Nakon što je na Facebooku osnovana grupa Buuuuuuuuuu… za HNK Ivana pl. Zajca u nju je pohrlilo nekoliko stotina korisnika. No, nakon 500tinjak korisnika dogodio se odjednom statistički značajan pad. Statistička obrada podataka danas je priznata na najvišoj znanstvenoj razini u dokazivanju pojedinih hipoteza. Pad članova statistički je značajan samo na određene korisnike i to one koji su zaposlenici ili na neki drugi način surađuju sa HNK. Iz toga se dade zaključiti kako je, recimo blago, izvršen utjecaj na navedene korisnike koji su „promijenili“ mišljenje i istupili iz grupe.

Članstvo u pojedinoj grupi upravo je iskazivanje slobode mišljenja i izražavanja misli koju jamči Ustav i koji jamči da su svi građani jednaki. Isto tako zabranjuje cenzuru. Ovakav postupak (ponavljam, razlika u pojedinim osobama koje su se isključile je statistički značajna) ukazuje da je netko upravo kršio ustavom zajamčena prava.

Valja napomenuti da je član grupe bilo i jedno kazalište iz Slovenije koje je ostavljalo nadasve zanimljive postove o redatelju, kumu intendantice, Damiru Zlataru Frayu. Isto je kazalište istupilo i obrisalo svoje komentare. Isto se dogodilo i s članstvom Studentskoga zbora Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Članstvo su imali i još imaju mnoge zanimljive osobe i ustanove. Grupa danas raste (gotovo 700 članova) i očigledno ljudi izražavaju ne samo stav protiv loših predstava već i stav prema represiji i neutemeljenoj drugačijosti koji si pojedinci uzimaju za pravo. O nezadovoljstvu i drugim problemima unutar riječkoga HNK pisale su i jedne dnevne novine ali o tim problemima nekom drugom zgodom. Internet generacija nije isključivo pod paskom klasičnih medija koji riječki HNK kuju u zvijezde. I dok se informatički nepismena populacija može hipnotički marionetizirati i ne dopustiti joj kritičko mišljenje u internetskom prostoru to nije moguće. Upravo ova inicijativa pokazuje kako se stvari mijenjaju i kako maske moraju pasti jer dolaze neki novi gledatelji kojima se neće moći mazati oči i koji će kritički propitivati ono što gledaju, ali i gdje se njihovi novci, kao poreznih obveznika, troše i ulupavaju.

Kako vidimo MUP RH i sama Vlada RH priznali su pogrešku svoje hajke na Facebook aktere, koji su izražavali svoje mišljenje. Očigledno se nekima dozvoljava ili si sami uzimaju za pravo da su jednakiji od drugih (suprotno Ustavu).

No, ako netko dovodi u pitanje ovakvu interpretaciju navedimo jedan eksplicitan primjer. Zakon o radu propisuje, među ostalim, i noćni rad malodobnika i to:

Članak 62. stavak 2 i 3.
(2) Za malodobnike zaposlene izvan industrije rad u vremenu između 20 sati uvečer i 6 sati ujutro idućeg dana, smatra se noćnim radnom.
(3) Zabranjen je noćni rad malodobnika, osim ako je takav rad prijeko potreban zbog više sile.

Nabrojat ću „samo“ tri predstave u kojima smo imali prilike gledati djecu, a za koje ne vjerujem da je viša sila: famozna Tosca, potom Večeras improviziramo i kvazipatetična Madama Butterfly. Što o kontinuiranome nastupanju djece ima za reći pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, i kontrolira li itko prava i zaštitu djece?

A isti zakon propisuje i kaznu:

Članak 248.
(1) Novčanom kaznom od 61.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac pravna osoba:
27. ako protivno odredbama ovoga Zakona malodobniku naredi noćni rad (članak 62.)

No, očigledno smo svi po Ustavu jednaki samo na papiru. Netko može svašta, a nekome se sjeda na prihode zbog neplaćenog parkinga. (dayline.info – zvonimir peranić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here