Home Vijesti Rijeka – grad po mjeri feng shuija

Rijeka – grad po mjeri feng shuija

619
7

Kraj 20. stoljeća za stanovnike Hong Konga značio je završetak dugog razdoblja prosperiteta i povratak toga golemog i uspješnog grada Kini. Odlučili su se obratiti stručnjacima za feng shui, u pokušaju pronalaska jednako povoljnog grada u koji bi mogli preseliti svoje poslove i kapital. Na vrhu popisa gradova sa sjajnim feng shuijem bila je Rijeka.

Majstori 6000 godina stare umjetnosti i znanosti posvećene istraživanju optimalnih uvjeta za gradnju nastambi procijenili su da baš Rijeka ima i vjetar i vodu, što je doslovan prijevod riječi feng shui, kao i povoljan protok energije, što je jedan od ključnih uvjeta za sretan i dobar život.

Ta sretna, neobična vijest stigla je u grad na Rječini još 1997. godine, no jedini koji ju je ustrajno i entuzijastički promovirao bio je alternativac Borivoj Bukva. On je čak svojim interpretacijama proširivao tumačenje kineskih majstora.

Otvoreni i tolerantni

– Oni su se čudili zašto nismo iskoristili te prednosti. Ja sam ih podsjećao da je ovaj grad bio najbogatiji u razdoblju od 1920. do 1924. godine dok je bio samostalan. Tada je Rijeka imala društveni bruto proizvod po stanovniku kao Švicarska, u to vrijeme vodeća ekonomska sila – istaknuo je Bukva i objasnio kako je položaj njegova grada takav da omogućava neometan protok energije.

Neometani protok energije djeluje pozitivno na stanovnike i zato su Riječani otvoreni, tolerantni, ispunjeni kozmopolitskom ljubavlju.

No, neometani protok energije zasigurno djeluje i na seksualnost jer je upravo ljubav plasirala Rijeku na naslovnice dobrog dijela domaćeg tiska. Čini se da su se u Rijeci okupili neki od najprivlačnijih muškaraca naše zemlje jer zašto bi se inače u taj grad preselila Janica Kostelić, a u njoj ljubav potražile Severina i Vlatka.

Janica Kostelić došla je u Rijeku zbog Borisa Ivančića, Severina zbog Slavka Šajinovića, Vlatka Pokos ljubi Dina Bubičića, a Slaven Bilić Ivanu Đeldum. Prije dvadesetak godina i Riječanka Slavica Radić, u koju se fatalno zaljubio prebogati Bernie Ecclestone, dokazala je da je njezin grad tajno središte ljubavi i seksualnih čari, što je poslije potvrdio i glazbenik Neno Belan koji je, prema mišljenju Dalmatinaca, počinio svojevrsnu herezu pretpostavivši Rijeku Splitu i Riječanku Splićankama.

Otvoren novi kanal

Bukvu takve odluke ne čude, nego napominje da su potpuno na tragu ocjene kineskih alternativnih stručnjaka za život, vjetar i zrak. Odlučno tvrdi da je i dovršetak autoceste Zagreb – Rijeka također tome pridonio jer je otvoren još jedan kanal kojim protječe energija. Smatra da bi se gradnjom slične prometnice prema Dalmaciji još više ojačao dobar položaj grada, a u tome se s njime slažu i stručnjaci koji možda nikada nisu niti čuli za feng shui.

U proteklih desetak godina, suprotno očekivanjima, iz Hong Konga nisu se doselili bogataši, niti je zamijećen ozbiljniji transfer kapitala. No, činjenica je da je riječka luka procvjetala u posljednjih šest godina, a uspjesi i rekordni prekrcaji tereta i kontejnerskog prometa zahvaljuju se upravo linijama s Kinom.

Možda su se u ovom slučaju Kinezi vodili svojom poslovicom da se čovjeku koji se želi obogatiti ne smije dati riba, nego ga treba naučiti kako je uloviti. Drugim riječima, pružili su priliku ovdašnjim poslovnim ljudima da svojom umješnošću i sposobnostima luku pretvore u izvor velike zarade.

Novinarka Branka Malnar, i sama često zagledana u alternativne odgovore na velika pitanja, prilično je pesimistična.

– Kad je riječ o feng shuiju, sklonija sam mišljenju da Rijeka s priobalnom okolicom ima oblik usta koja jedu svoju ‘djecu’. To bi značilo da mladi i kreativni priznanje dobivaju tek kad odu iz rodnoga grada. Opstaju ljudi s dobrim osobnim marketingom te društvenim i političkim vezama. Grad je nervozan i nesređen te je pravi šok doći u njega iz Istre gdje je sasvim drukčije ozračje. Još je podijeljen i kao da živi dvostrukim životom. Prema feng shuiju, blokada dolazi sa zapadne strane jer nema dobre komunikacije preko Slovenije koja predstavlja svojevrsnu prepreku – uvjerena je novinarka koja s obje noge čvrsto stoji na zemlji.

Utjecajem dobrog položaja grada na njegove stanovnike bavio se i publicist Velid Đekić. On upozorava da zbog medijske galame vidimo samo one koji dolaze jer privlače pozornost, a istodobno u potpunoj tišini i nezamijećeni odlaze mladi obrazovani stručnjaci.

Dva velika egzodusa

– Njihov se odlazak na početku na primjećuje jer se ni njihovo djelovanje ne vidi odmah. Primjećujemo da ih nema tek kada nam iz svijeta dolaze vijesti o njihovim uspjesima. Pričajmo o dolascima slavnih pa nećemo primijetiti da su nam otišli oni koji su na duge staze mogli donijeti veliku dobrobit – istaknuo je Đekić.

Podsjetio je da je grad preživio dva velika egzodusa, i to jedan u dvadesetim, a drugi u pedesetim godinama prošlog stoljeća. Nakon Drugoga svjetskog rata došlo je razdoblje masovnog naseljavanja Rijeke koja je nove stanovnike dočekala s praznim stambenim zgradama i polupraznim cijelim gradskim četvrtima.

Više optimizma nudi riječki astrolog Damir Jovetić koji već nekoliko godina u svojim prognozama najavljuje otvaranje grada.

– Rijeka je Lavica, ima podznak u Djevici i Mjesec u znaku Vage. U ratnim godinama do izražaja je dolazio njezin karakter Djevice, zatvoren i stisnut, a sada se kao Vaga otvara, izlazi na ulice, postaje ljepša, prava koketa. Sve to uklapa se u priče o velikim ljubavima – rekao je Jovetić.

Dolazi vrijeme ljubavi, ljepote, jahti, balova, ležernih i lepršavih susreta i komunikacije. Pod drukčijim astrološkim aspektima mijenja se i način zarade pa se umjesto industrije, razvijaju poslovi povezani s otvorenim prostorima, kao što su urbani turizam, zabava, sport, umjetnost i slavljenje ljepote. (jutarnji.hr)

Previous articleRubčić: U Splitu bi i bod bio puna šaka brade
Next articleSindikat obustavio pripreme za štrajk u 3. maju

7 COMMENTS

 1. — On Fri, 11/14/08, Jadran Zalokar , Rijeka……….wrote:

  From: Jadran Zalokar
  Subject: RE: zašto u rijeci cvjeta ljubav
  To: borivojbukva@yahoo.com
  Date: Friday, November 14, 2008, 9:39 AM

  —————–

  Dragi boro
  Tekst je zanimljivo srocen
  Cak dotice neke momente rasta rijeke kao planetopolisa
  Planetopolis u biti jest GRAD LJUBAVI
  Znaci i otvorenosti, tolerantnosti, multikulturalnosti etc. Etc.
  Pri tome nijedan fenomen nije nevazan
  Duhovne energije korespondiraju pozitivno s drugim energijama
  Nemojmo se brinuti o „odlaasku“ pojedinaca
  Doci ce vrijeme kada ce sve gravitirati rijeci
  Treba uvazavati utopijsku dimenziju

  jadran

  ————————

  — On Fri, 11/14/08, Donata , Rab……….wrote:

  From: Donata
  Subject: Re: zašto u rijeci cvjeta ljubav
  To: borivojbukva@yahoo.com
  Date: Friday, November 14, 2008, 9:22 AM
  ———————

  jako lijep i istinit članak o Rijeci gradu u kojem sam rodila svoju djecu i dovršila studij znala sam ja da je Rijeka meni draga i ćutim ja da je ona posebna
  pozdrav s otoka
  ———————-

  — On Fri, 11/14/08, Dimitar Anakiev, Radovljica, Slo…..wrote:

  From: Dimitar Anakiev
  Subject: Re: zašto u rijeci cvjeta ljubav
  To: borivojbukva@yahoo.com
  Date: Friday, November 14, 2008, 9:16 AM

  ——————-

  hvala boro na lepom i zanimljivom tekstu, pozdrav, dimitar

  ——————-

  — On Fri, 11/14/08, Ibrica , Kotor, Crna Gora…….wrote:

  From: Ibrica
  Subject: Re: zašto u rijeci cvjeta ljubav
  To: borivojbukva@yahoo.com
  Date: Friday, November 14, 2008, 9:19 AM

  —————–

  Zahvaljujem dragom prijatelju!
  Nego, zašto ja ne ostadoh raditi i živjeti (zaljubiti) se tamo?
  Vrijeme je pokazalo da sam pogriješio.Sada bi se družili (ako bih pritekao,nakon
  “rata”).

  Pozdrav,
  Ibrica.

  ——————–

  zahvaljujem se mojim dragim prijateljima
  na komentarima.

  boro
  —————————–

  dinaja
  14.11.2008 12:07 h
  ljubav cvijeta svugdje i svakome onome koji shvati da je ljubav u njemu samome, da ju on svojim postojanjem u univerzumu proizvodi……RIJEKA, čudesni grad između mediterana i kopna…RIJEKA na granici BALKANA I SVIJETA, RIJEKA izrasla pod suncem slobode nas uvijek poziva da

  Dok se svitanje bori sa ostatcima tame
  i ona daleka svjetlost skida ljepotici noći
  srebrnu haljinu
  stojimo na obali sna i
  prisjećamo se
  njegove ljepote……. i
  da zavolimo dan u kojem se budimo.

  borivoj
  14.11.2008 12:18 h

  hvala ti draga dinaja, boro :-)))

  —————————————–

  dinaja
  14.11.2008 12:40 h
  dragi Boro, uvijek se pitam zašto mnogi teže tuđim izvorima kada su najveći, najznačajniji, najljepši izvori spoznaje, ljubavi i snova poda našim nebom, u najljepšoj uvali svijeta, uvali koju je, po legendi u koju jednostavno vjerujem, BOG htio zadržati za sebe, a onda se odlučio pokloniti je nama….LJUBAV, SREĆA i istinsko postojanje za nas izvire pod tim suncem, pod suncem mediterana………..

  ——————————————-
  14.11.2008 16:01 h

  — On Fri, 11/14/08, Jadran Zalokar, Rijeka……….wrote:

  From: Jadran Zalokar
  Subject: RE: zašto u rijeci cvjeta ljubav
  To: borivojbukva@yahoo.com
  Date: Friday, November 14, 2008, 1:37 PM
  —————————

  Hvala
  tebi boro
  O tim stvarima treba cesto pisati
  Lp jadran

  —————————-

  svakako jadrane, pisati,
  i više od toga činiti…
  pozdrav haiku i zen prijatelju,
  boro

  ———————————

  — On Sat, 11/15/08, hana konevski, opatija….wrote:

  From: hana konevski
  Subject: Re: zašto u rijeci cvjeta ljubav
  To: borivojbukva@yahoo.com
  Date: Saturday, November 15, 2008, 12:34 AM

  ———————
  oooooooooo
  pa
  dragi boro
  da te obavijestim da sam ja svoj saloncic..ovih dana preselila iz opatije u rijeku u ul matije gupca..
  a kao osvrt na ovaj clanak..-ha , valjda ce i meni u toj feng shui rijeci posao procvjetati..ha?
  sta ti mislis?
  velika pusa
  hana

  ———————

  pozdrav dragoj hani i
  posjetim te. pusaaaa…

  boro

 2. FENG SHUI NEKIH GRADOVA U HRVATSKOJ
  ———————————-

  Ovaj tekst predstavlja nastavak teksta objavljenogu Jutarnjem listu, uz moje obrazloženje predočenog.

  Sad kad sam razmatrao, kvalitetu i položaj nekih hrvatskih gradova u odnosu na feng shui, na brzinu promatrajući kartu konstatirao sam sljedeće, a u tose možete uvjeriti i sami…
  Idealan položaj: RIJEKA
  Nešto lošiji: ZAGREB, BJELOVAR, SL.BROD
  Kako – tako: SPLIT, DUBROVNIK
  Loš položaj: OSIJEK, VUKOVAR, VINKOVCI, KARLOVAC, SISAK, ZADAR, VARAŽDIN…
  —————-
  KINESKA POSLOVICA:
  Stara kineska izreka glasi: “Prva je sudbina, druga je sreca, treci je fengshui, cetvrte su vrline, i peto je obrazovanje.”

  Na prve dvije stvari ne mozemo utjecati. Sudbina i sreca su nam odredjene u trenutku rodjenja. Sve sto mozemo, ako za njih znamo, je da im se prilagodimo.

  Vrline i obrazovanje ovise o nama samima, i trebali bi se potruditi da u tome budemo sto bolji.

  A fengshui je dijelom odredjen (zadanim krajolikom, stranama svijeta i qijem), a dijelom na njega mozemo utjecati (mijenjati taj krajolik, prilagodjavati ga i koristiti povoljan qi).
  —————–

  U GORE NAVEDENIM GRADOVIMA GDJE JEOSLABLJEN FENG SHUI

  Trebali bi smo poboljšali životne uvjete u tim gradovima, tako da bi se posvjetila veća briga: VRLINAMA I OBRAZOVANJU.
  Na tom planu na našu veliku žalost jako malo seposvećuje pažnja i vodi briga, zadnjih godina… Hrvatska je presiromašna, a nema se volje nitiznanja od strane onih koji bi trebali pokrenuti tu inicijativu, sve se uglavnom improvizira i kratkog je daha…

  —————————–
  Što se tiče Zagreba i Rijeke na račun autoputa i mogučnosti večeg približavanja, ja smatram de se stvari za sada nebi bitno mijenjale…
  Zbog arogancije, prepotentnosti, umjetne ili umišljene veličine zagrepčana, Rijeci će pristizati negativne konotacije i vibracije, i sve ono što nije u redu, iskrcavat će se na ovim našim prostorima Kvarnera….
  Uostalom i sam Franjo Tuđman samo je jednom posjetio Rijeku u vrijeme svog predsjedovanja, a to je značajno i za ovaj trenutak postojeće stvarnosti
  jer ništa se bitno nije izmjenilo po pitanju razine razmišljanja i mentalnog sklopa u metropoli… Pratite samo ponašanje postojeće vlasti u odnosu na
  ove predjele zadnjih godina… Kad naprimjer Sanader nedavno na otvorenju autoputa ističe hdz-jska razmišljanja i svoje stranke, a ne zastupa mišljenje naroda i ostalih…
  ——————–
  SAD VAM IZNOSIM DISKUSIJU ISPOD OBJAVLJENOG TEKSTA U JUTARNJEM, IMALI UOPĆE SMISLA S TAKVIMA POLEMIZIRATI:
  ——————–
  i ja sam se jednom zaljubio na sprovodu.
  Ergol, sprovod je idealno mjesto za zaljubljivanje
  ——————–
  uz put, sprovod je po horoskopu žalosna vrba, a žalosne vrbe, a znate da su karakteristike žalosne vrbe veselje, radost, pijanka i ushit. U podznaku sprovoda stoji mrtvačnica, a kao što svi znamo, mrtvačnice su sklone šali, ludorijama, vicevima i gegovima.
  ——————-
  ispričavam se na lapsusima, obuzela me rječna ljubav, zaljubio sam se u svoj polomljeni srednji prst i odgriznuti kažiprst.
  ——————-
  Rijeka ima jednu prednost. Jako demokratski, liberalni i nesnobovski grad. I jednu manu. Demokratski i nesnobovski, urbani Riječani su jako depresivni, nihislistični i ništa im ne valja u životu. Zapravo bi trebali uživat u tome kaj žive u gradu koji nije zagađen Balkanom i dinarskim neandertalcima, kao Zagreb ili Split.
  ——————
  Ako su Riječani depresivni, nihilistični i ništa im ne valja u životu onda si ti zapravo Riječanin, a ne ja. Zanimljivo, ja mislim upravo suprotno.
  —————– .
  .. ima li smisla polemizirati s takvima? mislim da nema….
  —————-

  Dobrohotnost, produhovljenost riječana, te pozitivne strane, nemogu se tek tako lako uvažavati od strane Zagreba… materijalni probitak biti će presudniji u njih kao i do sada…
  Trebat će puno vremena da bi se to stanje prevladalo i izjednačilo na vagi htijenja i želja, uvažavale postojeće raznolikosti i moguća tolerancija između ta dva grada…

  toliko još s moje strane kao nadopuna o feng shui i ostalom…

  U Rijeci, 15.11.2008. Bukva Borivoj

  http://budan.blog.hr/

 3. — On Mon, 11/17/08, Jadran Zalokar wrote:

  From: Jadran Zalokar
  Subject: RE: feng shui i problem nekih gradova u hrvatskoj…
  To: borivojbukva@yahoo.com
  Date: Monday, November 17, 2008, 7:36 AM

  Hvala dragi boro

  Autoput nista ne odlucuje ali moze pridonijeti

  Komesanju poz i neg enerhgja i na ovim prostorima

  Moze se javiti cak i vampirizam energija

  Ali to nije odlucujuce

  Duhovna dimenzija/korijeni rijeke su vrlo snazni

  Odlucujuce su planetopolicne silnice

  Rijeka moze duhovno i energetski biti povezanija

  S nekim geografski najudaljenijim gradom ili areom

  Vise nego sa zagrebom ili trstom ili ljubljanom

  Prijateljski svima ova poruka

  Lp jadran

  —————————————–

  svakako dragi jadrane, u suglasju sam s vama.

  lp, boro

 4. — On Mon, 11/17/08, Jadran Zalokar wrote:

  From: Jadran Zalokar
  Subject: RE: zasto volimo rijeku….
  To: borivojbukva@yahoo.com
  Date: Monday, November 17, 2008, 9:47 AM

  Bok boro

  Dobro si naceo tu temu

  Neka se pridruze i drugi

  Lp jadran

  ———————————

  tako je jadrane, neka

  porazmisle i drugi gdje

  oni to žive i steknu uvid

  o svom mjestu boravka,

  njegove prednosti i pripomognu

  boljoj klimi obitavanja s

  drugim sugrađanima u gradu rijeci.

  pozdrav, boro

 5. — On Mon, 11/17/08, Ibrica , Kotor, Crna Gora………..wrote:

  From: Ibrica
  Subject: Re: zasto volimo rijeku….
  To: borivojbukva@yahoo.com
  Date: Monday, November 17, 2008, 9:06 AM

  ———————-

  Dragi prijatelju,

  proveo sam(studij) odredjeni broj godina u Zagrebu.
  Isto tako, upoznao i podosta gradova i manjih mjesta u Hrvatskoj.

  Bilo mi je lejepo, na odredjeni nacin.(Pored ucenja, mukotrpnog izdrzavanja i sl., bilo je da se nadje i za prosetati ,zabaviti se na “Fasnicima” i sl.).
  Uostalom, to su bile -’70 sete ,kada je bilo-“malo drugacije”.

  Odredjeni broj mjeseci na boraveci (rad u Omislju na o/Krku) na Kvarneru, omogucilo mi je kao mladicu da osjetim sva zadovoljstva Kvarnera i same Istre.
  Da se nisam vratio u C.Goru(porod.razlozi), zasigurno bi ostao raditi i zivjeti u nekom od mjesta- pitome Istre.

  Lijepo je i ovdje u Boki kotorskoj!

  Ali, Istra mi je ostali pri srcu.
  Ocito, stvar ukusa ili neceg drugog…!!?

  Pozdrav i cuvajte svi ono sto je vaše, tj.sto vam je drago, milo,toplo- oko srca.

  Ibrica R.

  Kotor,17.11.2008.

  ————————————

  pozdrav prijatelju Ibrici i svim
  dobrostivim Crnogorcima. Boro

 6. — On Mon, 11/17/08, Jadran Zalokar wrote:

  From: Jadran Zalokar
  Subject: RE: feng shui i problem nekih gradova u hrvatskoj…
  To: borivojbukva@yahoo.com
  Date: Monday, November 17, 2008, 10:54 AM

  Dragi boro

  Promisljati ovu temu

  Znaci i promisljanje

  Nase buducnosti

  Ne znamo kakva ce biti politika za sto ili vise godina

  Ali ZNAMO vaznost onog duhovnog!

  Lp jadran

  —————————————————————————

  kako slobodna država rijeka, tako i hrvatsko književno

  društvo, sa izdavanjem knjiga “rijeka za radoznale/

  fijumanologija, čine iskorak i pokreču mnogo toga

  pozitivnog što je prisutno u nas riječana. tako isto sa

  ovakvim tekstovima pobuđujemo i iniciramo naše

  sugrađane na ovakva promišljanja. povratnih informacija

  sa pozitvnom konotacijom već pristižu, a to je ono što

  se željelo, – i prava je stvar.

  pozdrav jadranu, boro

 7. — On Mon, 11/17/08, Jadran Zalokar wrote:

  From: Jadran Zalokar
  Subject: RE: feng shui i problem nekih gradova u hrvatskoj…
  To: borivojbukva@yahoo.com
  Date: Monday, November 17, 2008, 11:34 AM

  ————————

  Super boro

  Biti ce ih i vise

  Treba samo potaknuti ljude

  Da uđu u temu

  Lp jadran

  ————————————–

  opcije dragi moj jadrane su

  različite, od do sada stečenog

  znanja, ograničenja i stega

  kroz vjeru, naciju, državu, pismo,

  običaje i svega ostalog… svatko

  ima svoju priču i neka se nje i

  drži. tko želi zaći u ta područja,

  vrata su im širom otvorena, a

  ostalima široko im polje….

  pozdrav, boro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here