Home Vijesti Rijeka: počelo suđenje dvojici za ratne zločine u Kladuši

Rijeka: počelo suđenje dvojici za ratne zločine u Kladuši

1025
0

Na Županijskom sudu u Rijeci danas je, na temelju optužnice koju je BiH ustupila Hrvatskoj, počelo suđenje dvojici optuženih za ratne zločine na velikokladuškom području. Riječ je o Ibrahimu Jušiću (43), tadašnjem načelniku policije i službe državne sigurnosti, te Zlatku Jušiću (59), predsjedniku vlade paradržavnog tijela “Autonomne Pokrajine Zapadne Bosne”.

Optuženici su nakon rata pobjegli u Hrvatsku i imaju državljanstva obiju zemalja. Kako su hrvatski dražvljani, nisu mogli biti izručeni BiH pa je ta država na temelju međunarodnih ugovora zatražila da im se sudi u Hrvatskoj. Jušići su u pritvoru u Rijeci od rujna prošle godine.

Sudskim vijećem predsjeda sutkinja Ika Šarić.

Optuženi su da su od 1993. do 1995. sudjelovali u organiziranju koncentracijskih logora, zlostavljanju, premlaćivanju i silovanju zatočenih.

Na početku suđenja obojica su izjavila da se ne osjećaju krivima ni za jedno kažnjivo djelo koje im se stavlja na teret.

Danas je svjedočio jedan od policijskih čelnika te paradržave koji je naveo da ne zna ni za te logore ni za zbivanja u njima, te jedan od bivših logoraša koji je govorio o mučenjima i premlaćivanjima u logoru optuživši za to dvojicu Jušića.

Jedan od pozvanih svjedoka je i Fikret Abdić, tadašnji predsjednik te paradržavne tvorevine, koji će svjedočiti u nastavku postupka. On izdržava zatvorsku kaznu od 15 godina u Hrvatskoj te će na davanje iskaza biti doveden iz zatvora. Abdić je i danas bio doveden u riječki zatvor gdje je očekivao moguće davanje iskaza, ali nije stigao na red.

Glavna rasprava nastavlja se u listopadu. (Hina)

Previous articleRijeka danas protiv Chieva
Next articleHanfa: Viktor Lenac se vraća na Burzu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here