Home Vijesti Rimski grad na Rječini – 4 stoljeća prije Krista – uredit će...

Rimski grad na Rječini – 4 stoljeća prije Krista – uredit će se kao arheološki park

1216
0

Grad Rijeka je nedavno raspisao javni natječaj za izradu idejnog urbanističkog rješenja uređenja arheološkog parka i okolnih javnih prostora na širem lokalitetu u blizini Trga Jurja Klovića, a sve u kontekstu preuređenja riječkog Starog grada, koji bi na pravi način valorizirao i bogato povijesno nasljeđe koje se ovdje još od prošle godine iskopava i istražuje. Inače, ovaj je arheološki park najavljen još 1994. godine u sklopu Detaljnog plana uređenja Starog grada, a radi se o prostoru smještenom otprilike iza zgrade Jadroagenta, do kojeg se dolazi prolazeći kroz Stara vrata i u kojem su prošle godine arheolozi istraživali same početke rimskog grada na Rječini između 3. i 4. stoljeća prije Krista. Kao što je poznato, riječ je o utvrđenom castrumu u čijem se središtu nalazilo vojno zapovjedništvo ili Principia alpske klauzure koja je imala funkciju obrane Zapada od prodora barbarskih plemena koja stižu iz pravca Panonije i koja predstavlja zasebnu urbanu cjelinu, a u nju se ulazilo upravo kroz i danas vidljiva i donekle očuvana Stara vrata.
    – Pretpostavlja se da je Principij bio znatno veći od tih 500-tinjak četvornih metara na kojima su rađena ispitivanja, pa smo procijenili da projektant arheološkog parka mora idejno obuhvatiti i okolni prostor, koji će i dalje služiti kao javna površina, a koji je smješten iza Jadroagenta i oko barokne palače iz 18. stoljeća, koja se također ovdje nalazi, naglasio je pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca.
   
Do 22. prosinca rješenje

Sam arheološki park obuhvatio bi prostor od 722 kvadrata, a arhitektima je kao uvjet postavljen zadatak u kojem pronađene ostatke rimske vojne utvrde unutar svog kreativnog rješenja moraju zadržati na originalnoj lokaciji, kako bi se nalazište javnosti moglo prezentirati »in situ«. Inače, istraživanja arheologa potvrdila su kako je unutarnji raspored castruma bio podijeljen na dvije cjeline: na otvoreni trg s kamenim popločenjem te povišenu terasu uz zapadni rubni zid na kojoj su otkrivene četiri pomoćne prostorije. Osim toga, uz sjeverni rub lokaliteta pronađen je zid građen od velikih, pravilno klesanih kamenih blokova. Kompleks je imao dvije dvorišne zgrade i veliki ulaz – Stara vrata koja su vodila u središte, a pretpostavlja se da je najreprezentativniju zgradu predstavljao glavni hram u samom središtu Principije. Sve bi se ovo na određen način trebalo vidjeti u budućem arheološkom parku, uz pojašnjenja i informativne natpise, na kojima bi prolaznici na licu mjesta mogli iščitati ovu drevnu povijest grada. Najkasnije do 22. prosinca ocjenjivački sud ovog javnog natječaja odlučit će čije rješenje će biti i prihvaćeno i tada će se znati kako će to izgledati ovaj mali arheološki park u samom srcu grada, koji na određen način i jest samo »srce grada«. Naime, radi se o mjestu na kojem se začela Rijeka kao gradsko središte, odnosno sama prethodnica kasnije formirane Tarsatice.
   
Rekonstrukcija Koblerovog trga

Podsjećamo da su rimske terme, čije je ispitivanje u dijelu Užarske ulice i ispred Kosog tornja upravo u tijeku od ovog ljeta, nastale upravo za potrebe rimskih vojnika iz Principia.
    – Okolni prostor javnih površina ispred Trga Jurja Klovića trebat će također na adekvatan način arhitektonski povezati sa samim arheološkim parkom u smislu da se još više naglasi nukleus odnosno park te tako da sve skupa bude dizajnirano i osmišljeno u jednu logičnu cjelinu, a da opet sve skupa ima poveznicu s već uređenim dijelovima Starog grada. U tom smislu možemo najaviti da će uskoro krenuti i rekonstrukcija Koblerovog trga, jer pitanje je dana kada će nam se za to izdati građevinska dozvola, dodao je Škunca.
    Na natječaj je pozvano troje arhitektonskih imena koja su se prijašnjim radovima dokazala u sličnim projektima prezentacije povijesne i kulturne baštine, a radi se o Nenadu Fabijaniću, Anti Uglešiću i Antunu Dikliću, koji je primjerice projektirao osječki arheološki park Mursa. (novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here