Home Mozaik Ruka saudijskog robota pipa novinarku VIDEO

Ruka saudijskog robota pipa novinarku VIDEO

105
0
robot1

Nekoliko trenutaka nakon njegovog predstavljanja, robot Muhammad polako podiže desnu ruku…

Snimka u kojoj humanoidni robot iz Saudijske Arabije na tehnološkoj konferenciji u Rijadu produžuje ruku i pipa novinarku po zadnjici odmah je postala viralna. U kratkom filmu, naime, robot, koji se zove Muhammad, stoji odmah iza novinarke televizijske mreže Al Arabiya. Zajedno s kolegom ona objašnjava povijest saudijskog robota i njegovog stvaranja pomoću umjetne inteligencije. Nakon nekoliko trenutaka, međutim, Muhammad polako podiže svoju desnu ruku i čini se da joj dodiruje donji dio leđa.

Slučajna saudijskog gesta robota definirana kao seksistička

Nakon što je podijeljen i kružio internetom, video je razbjesnio mnoge korisnike koji su nenamjernu mehaničku gestu automata definirali kao “seksističku”. Iako QSS System, tvrtka za umjetnu inteligenciju i robotiku koja je stvorila robota, nije komentirala, neki stručnjaci iz industrije pokušali su opravdati dvosmislen pokret. Zapravo, kroz dijeljenje drugog videa, pokazuje se kako je ta gesta dio zadanih pokreta automata. Stoga jasno stavlja do znanja da je ono što se dogodilo u prvom videu bila samo neugodna slučajnost.

Prvi humanoidni robot bila je Sara

Muhammad je zapravo muška verzija Sare, prvog humanoidnog robota u Saudijskoj Arabiji koji je debitirao na prethodnoj konferenciji o tehnologiji, također održanoj u Rijadu prošle godine. Upravo u tom događaju pokazale su se Sarine izvanredne sposobnosti. Kao što su, primjerice, prepoznavanje različitih saudijskih dijalekata, ples i odgovaranje na pitanja novinara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here