Home Vijesti Ruski opozicijski političar osuđen na 4 godine zatvora

Ruski opozicijski političar osuđen na 4 godine zatvora

272
0

Kritičar Kremlja Andrej Pivovarov, bivši čelnik prodemokratske skupine Otvorena Rusija, osuđen je na četiri godine zatvora pod optužbom za “nepoželjne” aktivnosti, objavio je njegov tim u petak.

Pivovarov (40) je u pritvoru od svibnja 2021., kada su ga sigurnosne službe izvukle iz aviona za Varšavu usred opsežne represije opozicije u zemlji.

Sud u južnom gradu Krasnodaru proglasio je Pivovarova krivim za “provođenje aktivnosti nepoželjne organizacije” i osudio ga na četiri godine zatvorske kolonije.

Također mu je izrečena zabrana društvenog i političkog djelovanja na osam godina.

Pivovarov negira bilo kakvu krivnju.
Rusija je 2017. označila Otvorenu Rusiju, prodemokratski oporbeni pokret koji je osnovao kritičar Kremlja u egzilu Mihail Hodorkovski, “nepoželjnim”. Oznaka zabranjuje aktivnosti organizacije unutar Rusije i podvrgava kaznenom progonu sve koji sudjeluju s njom.

Saveznici pokreta nastavili su djelovati pod zasebnom pravnom osobom do svibnja 2021., kada se raspustio kako bi zaštitio svoje članove od budućeg kaznenog progona. Pivovarov je uhićen nekoliko dana kasnije.

Istražitelji su tvrdili da Pivovarov još uvijek radi sa skupinom, koja se sada nalazi u Londonu, zbog niza objava na Facebooku u kojima je navodno kritizirao rusku Federalnu sigurnosnu službu (FSB) i podržavao oporbene prosvjednike.

“Ukratko, zatvoren je zbog reposta na Facebooku i komunikacije s novinarima”, rekli su iz Pivovarova tima.

Unatoč optužbama, Pivovarov je ostao pun nade, tvrdeći da je i dalje “slobodan čovjek”.

“Znam da se napredak ne može zaustaviti, promjene na bolje su neizbježne i nisu daleko”, rekao je u završnoj sudskoj izjavi.

Previous articleAco Petrović otkrio je što je pronašao u Draženovom novčaniku nakon njegove smrti
Next articleDečku donirala bubreg, a on prekinuo s njom na najbrutalniji način i blokirao ju (VIDEO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here