Home Vijesti SAD: Curenje virusa iz laboratorija najvjerojatniji je početak pandemije

SAD: Curenje virusa iz laboratorija najvjerojatniji je početak pandemije

180
0

Američko ministarstvo energetike zaključilo je da je pandemija koronavirusa najvjerojatnije nastala zbog curenja iz laboratorija, navodi se u povjerljivom obavještajnom izvješću koje je nedavno dostavljeno Bijeloj kući i ključnim članovima Kongresa. Ovu priču pod egidom ekskluzive donosi The Wall Street Journal.

Promjena u stavu američkog ministarstva energetike, koje prethodno nije imalo jasan stav o tome kako se virus pojavio i proširio populacijom, zabilježena je u ažuriranju dokumenta iz 2021. ureda direktorice Nacionalne obavještajne službe Avril Haines.

Novo izvješće naglašava da su različiti dijelovi obavještajne zajednice došli do različitih prosudbi o podrijetlu pandemije.

Ministarstvo energetike sada se pridružuje Federalnom istražnom uredu u stavu da se virus vjerojatno proširio nesrećom u kineskom laboratoriju. Četiri druge agencije, zajedno s nacionalnom obavještajnom komisijom, još uvijek smatraju da je to vjerojatno rezultat prirodnog prijenosa, a dvije su neodlučne.

Zaključak ministarstva energetike rezultat je novih obavještajnih podataka i značajan je jer agencija ima značajnu znanstvenu stručnost i nadzire mrežu američkih nacionalnih laboratorija, od kojih neki provode napredna biološka istraživanja.

Odjel za energetiku donio je svoju prosudbu s “niskom dozom pouzdanosti”, kažu ljudi koji su pročitali povjerljivo izvješće.

FBI je prethodno došao do zaključka da je pandemija vjerojatno rezultat curenja iz laboratorija 2021. s “umjerenom dozom pouzdanosti” i još uvijek ostaje pri tom stajalištu.

FBI zapošljava kadar mikrobiologa, imunologa i drugih znanstvenika, a podržava ga Nacionalni centar za bioforenzičku analizu, koji je osnovan u Fort Detricku, Md., 2004. za analizu antraksa i drugih mogućih bioloških prijetnji.

Američki dužnosnici odbili su dati detalje o svježim obavještajnim podacima i analizama koje su navele ministarstvo energetike da promijeni svoje stajalište. Dodali su da iako Odjel za energetiku i FBI kažu da je nenamjerno curenje iz laboratorija najvjerojatnije, do tih su zaključaka došli iz različitih razloga.

Ažurirani dokument naglašava kako obavještajni službenici još uvijek slažu dijelove o tome kako se Covid-19 pojavio.

Nacionalno obavještajno vijeće, koje provodi dugoročnu stratešku analizu, i četiri agencije, koje su dužnosnici odbili identificirati, još uvijek s “niskom dozom pouzdanosti” procjenjuju da je virus nastao prirodnim prijenosom sa zaražene životinje, prema ažuriranom izvješću.

Previous articleVIDEO Zelenski pokazao gdje živi od početka rata
Next articleNavijači Hajduka na Fejsu: Molite Dambrauskasa na koljenima da se vrati!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here