Home Vijesti Sanja Barić o odluci suda o pokliču ‘Za dom spremni’: Potpuno nevjerojatna...

Sanja Barić o odluci suda o pokliču ‘Za dom spremni’: Potpuno nevjerojatna i bezrezervno protuustavna odluka!

2181
3
Sanja Barić

– Ovo je potpuno nevjerojatna odluka sudaca Visokog prekršajnog suda i bezrezervno protuustavna – rekla nam je predstojnica Katedre za ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Rijeci Sanja Barić. – Glavno je pitanje nakon takve odluke – što sad? Nema nikoga tko je ovlašten podnijeti ustavnu tužbu protiv pravomoćne presude u slučaju Marka Perkovića – pojašnjava Barić.

Ustavnu tužbu protiv presude, naime, može podnijeti onaj čija su ustavna ljudska prava presudom prekršena. Marko Perković, kao što vidimo, nema razloga podnositi ustavnu tužbu. Kako je druga strana u ovom sudskom sporu policija koja je pokrenula prekršajni postupak i postupala je u ime države, ona ne može podnijeti ustavnu tužbu jer državi ne mogu biti prekršena ustavna ljudska prava, kaže Barić.

– Presuda u slučaju Thompson i odluka opće sjednice Visokog prekršajnog suda nije samo protuustavna nego ovom presudom i stavom velike većine sudaca taj sud proturječi samome sebi. Lani su za javno izvođenje iste pjesme kaznili pjevača iz Makarske Marija Rosu, a sada za potpuno istu stvar Marka Perkovića Thompsona proglašavaju nedužnim. Znači li to da Marko Perković Thompson, kad je ustaški pozdrav u pitanju, na tom sudu uživa imunitet od prekršajnog progona i da za njega vrijedi jedno, a da za sve ostale vrijede druga pravila – pita se profesorica ustavnog prava.

Barić ističe da nakon odluke Visokog prekršajnog suda Ustavni sud može izaći sa svojim izvješćem u povodu uočenih neustavnosti, na što ima pravo. Name, čitav jedan sud, ističe ona, prekršio je odluke Ustavnog suda, što je eklatantan slučaj neustavnosti. Očito je, tvrdi Barić, da zakonodavac mora donijeti vrlo jasne zakone i izrijekom propisati koji su pozdravi i simboli zabranjeni kako suci ne bi imali prostor za ovakvo diskrecijsko tumačenje pravih propisa – zaključuje Barić.

3 COMMENTS

  1. Zar presuda ne bi trebala imati i obrazloženje zašto povik nije kažnjiv? Bez obrazloženja opet nije jasno, da li sam povik nije kažnjiv ili nije kažnjiv i sadržaj povika ?

  2. U postojećem odnosu snaga fašistofila i nezainteresiranog djela pučanstva, taj sud je donio odluku koja mu omogućuje ugodnu šetnju hrvatskim ulicama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here