Vijesti

Sanja Barić o referendumu ‘Uzmite novac strankama’: Pitanje je nesumnjivo neustavno!

Sanja Barić o referendumu ‘Uzmite novac strankama’: Pitanje je nesumnjivo neustavno!

This image has an empty alt attribute; its file name is zivi_zid_referendum6-120519.jpg

Iz Organizacijskog odbora građanske inicijative “Uzmite novac strankama”, koja je 12. svibnja u ponoć počela prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o ukidanju proračunskog financiranja političkih stranaka, poručili su nakon prvog dana prikupljanja potpisa da su građani oduševljeni.
– Građani su oduševljeni. Iako nam je prvi dan donio loše vrijeme, uspjeli smo probiti blokadu i pokrenuti javnu raspravu o financiranju stranaka, izjavio je u nedjelju Hini Denis Martinić, predstavnik Organizacijskog odbora Inicijative ‘Uzmite novac strankama’ – koja je u ponoć 12. svibnja počela prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o ukidanju proračunskog financiranja političkih stranaka.

Međutim, čak ako organizatori uspiju skupiti dovoljan broj potpisa inicijativa bi mogla zapeti na Ustavnom sudu zbog neustavnog pitanja, smatra ustavnopravna stručnjakinja Sanja Barić od koje smo zatražili izjavu.
– Predloženo pitanje o zabrani financiranja političkih stranaka je posve nesumnjivo neustavno. Dapače, radi se o ideji suprotnoj osnovnoj ideji ustavnosti tj. ideji ograničenja vlasti. Naime, financiranje političkih stranaka ostaviti isključivo u domeni privatnog financiranja ravno je ideji legaliziranja i otvorene promocije korupcije, kupovanja rezultata izbora, kupovanjem same vlasti i utjecaja na vlast, jednom riječju, organsku i institucionaliziranu inkorporaciju privatnih interesa u strukturu vlasti. Ovakav je prijedlog suprotan ideji ustavnosti općenito, ne samo u RH, smatra Barić.

Prema nekim informacijama, toga su svjesni i organizatori referenduma koji su zato završetak skupljanja potpisa tempirali na dan održavanja europskih izbora i uklopili cijelu inicijativu u predizbornu kampanju Živog zida.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Jedna osoba poginula, dvije ozlijeđene u prometnoj nesreći na Zametu

spMay 23, 2019

Dvije osobe ozlijeđene u prometnoj nesreći na cesti Vežica – Orehovica

spMay 22, 2019

Opsadno stanje u centru, dio maturanata se ‘proslavio’ ustaškim pjesmama

spMay 22, 2019

Lista za Rijeku predstavila mjere za ljepši i sigurniji grad

spMay 21, 2019

Kamion izgorio kod Drage

spMay 21, 2019

17-godišnjak jurio centrom, bježao policiji pa izazvao prometnu nesreću

spMay 20, 2019

Lančani sudar na autocesti A6 u pravcu Rijeke

spMay 20, 2019

Spitzenkandidat socijaldemokrata posjetio Rijeku

spMay 19, 2019

Politico: HDZ 5, SDP 3, ŽZ 1, Amst 1, Most 1

spMay 19, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.