Home Food & Travel Savršen odmor u Barceloni: Savjeti za putovanje

Savršen odmor u Barceloni: Savjeti za putovanje

405
0
pexels aleksandar pasaric 1388030 (1)

Kaotična, monumentalna, maštovita, živahna, privlačna…ovo su pridjevi koji mi padaju na pamet da bih definirala Barcelonu, grad s tisuću lica koji se može posjetiti u bilo koje doba godine, jer tamo nikad nije stvarno hladno.

Smještena na obali Sredozemnog mora, Barcelona je kozmopolitski grad, s velikim kulturnim, trgovačkim, financijskim i turističkim značajem. Jedan je od najposjećenijih europskih gradova, prava meka za strane turiste.

Osim šetnje četvrtima i trgovima, posjeta muzejima i opuštanja na plaži, u Barceloni možete otkriti beskrajna čuda.

Barcelona, ​​živahni glavni grad Katalonije, fascinantan je grad pun kulture, povijesti, umjetnosti i zabave. Sa svojom jedinstvenom kombinacijom sunčanih plaža, modernističke arhitekture, užurbanih ulica i živahnog noćnog života, ovaj grad nudi širok raspon iskustava koja zadovoljavaju putnike svih vrsta.

Kad kažemo Barcelona, ne možemo ne spomenuti Antonija Gaudija. Gotovo je nemoguće govoriti o Barceloni, a ne spomenuti njegova djela. Baš kao i razmišljanje o genijalnosti modernističke arhitekture bez povezivanja s bilo kojom slikom glavnog grada Katalonije. Arhitektov nepogrešivi stil dio je identiteta grada. Dekorativna elegancija i šareni mozaici ili trencadís, na katalonskom, pojavljuju se kad se najmanje nadate. Barcelona i Gaudí su nedjeljivi.

Gaudí je jedan od najvećih eksponenata modernističke arhitekture i jedan od umjetnika koji su gradu podarili najslikovitija djela. Uz neodoljivu maštu, nadahnut organskim oblicima prirode, Gaudí je uspio razviti jedinstveni stil koji kombinira ukrasno bogatstvo s arhitektonskim majstorstvom.

Što vidjeti 

Što bi bila Barcelona bez le Ramblas? Općenito poznata pod imenom Rambla je poznata šetnica Barcelone, koja počinje u blizini Plaza de Catalunya i završava u podnožju kipa Kristofora Kolumba. Za mnoge je ovdje koncentriran duh grada i smatra se najboljim mjestom za “pasear”. Na Rambli nema odmora: mnoštvo teče neprestano u svako doba dana i noći.

Tržnica Boqueria jedna je od najamblematičnijih tržnica u Barceloni i bez sumnje najpopularnija, zahvaljujući i privilegiranom položaju na Rambli. Počeci tržnice vrlo su davni i teško je odrediti točan datum i zbog toga što su se na mjestu gdje se danas nalazi tržnica povremeno odvijale razne radnje, poput prodaje mesa i ribe, još od 1200. godine. Struktura Boquerije kakvu danas vidimo otvorena je tek 1840. 

Naziv ‘Boqueria Market’ dolazi od drevnog katalonskog prijevoda što bi značilo “mjesto prodaje kozjeg mesa”. Tržnica se nalazi usred ulice Las Ramblas. Svježa riba, katalonske kobasice, ogromne šunke, sirevi, voćni napici i šareni štandovi sa slatkišima; pogledajte, pomirišite i prije svega okusite! La Boqueria nudi širok izbor mjesta za uživanje u tipičnim katalonskim tapasima po povoljnoj cijeni.

Sagrada Familia

Najvažnija građevina u Barceloni je svakako hram iskupljenja Sagrada Familia, čija je izgradnja započela 1882. Danas je to jedno od obilježja identiteta Barcelone, prepoznat u cijelom svijetu i posjećen od strane milijuna ljudi. Dio koji je izgradio Gaudí UNESCO je 2005. godine proglasio mjestom svjetske baštine. Građevinsko povjerenstvo nada se da će radove dovršiti 2026. godine, na stotu obljetnicu Gaudíjeve smrti.

Antoni Gaudí, koji je želio stvoriti savršeni hram, prikazuje Isusov život i povijest vjere. 18 tornjeva posvećeno je važnim ličnostima iz Biblije, što se ogleda u njihovim dimenzijama: 12 njih predstavlja apostole, 4 evanđeliste, jedan Djevicu Mariju i najvišeg od svih Isusa Krista, na čijem će vrhu biti križ koji će doseći visinu od 172 metra. Kada bude dovršena, Sagrada Familia bit će najviša zgrada u Barceloni i najviša crkva na svijetu. Građevina je to s jedinstvenim i neponovljivim oblicima.

Casa Milà i casa Batlló su dva remek-djela majstora Antonia Gaudíja te su obje na UNESCO-vom popisu baštine. To su najčudesnije izgrađene privatne rezidencije.

Fasadom kuće Batlló je nemoguće ne biti fasciniran, a teško je napustiti Barcelonu, a da se pritom ne posjeti Casa Milà.

Park Güell

Park Güell je javni park površine 17,18 hektara s vrtovima i arhitektonskim elementima koji se nalaze u gornjem dijelu grada Barcelone, na južnoj padini planine Karmel. Zamišljen kao urbani kompleks, projektirao ga je arhitekt Antoni Gaudí, najveći predstavnik katalonske moderne, a platio ga je obrtnik Eusebi Güell. Posjet je obavezan. Privlače posebni oblici najduže vijugave klupe na svijetu postavljene na ogromnom kvadratu i 86 dorskih stupova koji podupiru trg. Daždevnjak, simbol Barcelone, nalazi se na jednom od dva glavna izlaza. Pogled na Barcelonu koji se odavde pruža je jedinstven. To je najunikatniji javni park u gradu, savršen primjer spoja prirode i arhitekture.

Gotička četvrt Barcelone je tako nazvana zbog prisutnosti brojnih prekrasnih gotičkih spomenika u njoj. Međutim, jasno su vidljivi tragovi starorimskog naselja (zvanog Barcino) opasanog kamenim bedemima. Bogata prošlošću, četvrt je jedino područje grada potpuno očuvano kakvo je bilo u srednjem vijeku, sa zgradama, trgovima i ulicama koje zaslužuju lijepu šetnju kako bi se u potpunosti cijenio njen sjaj. 

Plaça Reial

U hladu visokih palmi i okružen strogim zgradama iz devetnaestog stoljeća, Plaça Reial je jedan od najpoznatijih trgova u Barceloni, izvrsna polazna točka za večernji izlazak. U središtu trga, uvijek krcatog u večernjim satima, nalazi se fontana s Tri Gracije, dok je ulične svjetiljke projektirao vrlo mladi Gaudì krajem 19. stoljeća. 

Na vrhu planine Montjuïc, na 173 metra visine, nalazi se građevina koja nosi ime dvorca Montjuïc. Idealna je enklava za obranu, s 360° pogledom na teritorij. Tijekom Katalonskog ustanka, 1640. godine, izgrađena je prva tvrđava koja se održala do danas. S te uzvisine možete uživati u pogledu na grad.

Četvrt Barceloneta nalazi se u srcu grada Barcelone i proteže se prema moru poput malog poluotoka: s jedne strane okupana je Sredozemnim morem, dok s drugih graniči sa središnjom Gotičkom četvrti s jedne strane i Poblenouom s druge strane. Nova riva s prekrasnom gradskom plažom potpuno je preuređena nakon Olimpijskih igara 1992.

Što jesti

Jedan od glavnih razloga zašto posjetiti Barcelonu je njezina ukusna hrana. Paella, tapas, sangria i creme brulee… samo su neke od delicija u kojima možete uživati ​​u Barceloni.

Paella je tradicionalno jelo španjolske kuhinje, spravljeno od riže, šafrana, povrća, mesa i plodova mora. Predjelo koje se u španjolskim kafićima poslužuje uz aperitiv, čašu vina ili piva zove se tapas. Ima ih najrazličitijih vrsta: plodovi mora, kockice sira, omlet od krumpira, komadići pikantne kobasice, masline itd. Katalonska krema je tradicionalna španjolska slastica, točnije iz regije Katalonije. Ima izgled crème anglaise s hrskavom površinom, što je rezultat karamelizacije šećera koji stvara pravu koricu boje jantara.

Zašto posjetiti Barcelonu

Barcelona plijeni pozornost zahvaljujući svojim nezaobilaznim spomenicima, primjerice Sagrada Familia, Park Güell, Casa Batlló i La Pedrera. Međutim, Barcelona je puno više. To je grad pun povijesti, ljepote, umjetnosti, boja i zabave.

Oni koji je posjete, otkrit će grad koji svakog puta sprema neka nova ugodna iznenađenja. 

Odlazim iz Barcelone sa željom da joj se ubrzo opet vratim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here