Home Vijesti Schroeder zbog Putina ostaje bez državnih privilegija?

Schroeder zbog Putina ostaje bez državnih privilegija?

125
0
Foto: Kay Nietfeld/dpa

Berlin (dpa) – Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder mogao bi ostati bez državnih beneficija za bivše dužnosnike zbog bliskosti s Vladimirom Putinom. Oporba će to predložiti ovaj tjedan, na sjednici saborskog proračunskog odbora.

Ako prijedlog Kršćansko-demokratske unije (CDU/CSU) prođe, Schroederu će biti ukinute uredske naknade, pet radnih mjesta osoblja, kao i komunalne i putne naknade. Ostaje mu samo sigurnost.

Schroeder šteti Njemačkoj i njenom međunarodnom ugledu, smatraju predlagatelji. Unatoč ratu u Ukrajini, nije se ogradio od ruskog predsjednika Putina, niti je dao ostavke na pozicije u raznim ruskim energetskim tvrtkama.

“Schroeder je otišao na krivu stranu povijesti”, rekli su članovi odbora za proračun Unije.

Njemački ministar financija Christian Lindner ranije je rekao da Schroederov ured treba ukinuti. Potpredsjednik Bundestaga Wolfgang Kubicki rekao je da, ako ništa drugo, treba prekinuti financiranje njegovih suradnika.

Lani je iz proračuna otišlo 407.000 eura za plaće Schroederovog osoblja. Sindikat je također predložio da se bivšem kancelaru oduzme plaća koju je primao od ruskih energetskih tvrtki.

Schroeder je bio kancelar od 1998. do 2005., a kasnije je bio na dužnostima u Sjevernom toku, Rosnjeftu i Gazpromu.

Budući da ih se nakon početka rata nije odrekao, vrh vladajuće Socijaldemokratske partije Njemačke, čiji je lider nekoć bio Schroeder, zatražio je od njega da napusti stranku. Neki članovi su zatražili isključenje.

Previous articleUkrajinci: Ovo je pas kojeg je ruska vojska napustila, sad radi s nama
Next articleBranič Tuta potpisao dugogodišnji ugovor s Frankfurtom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here