Home Vijesti Šimić u Njemačkoj osuđen za utaju poreza

Šimić u Njemačkoj osuđen za utaju poreza

309
2

Riječki kardiokirurg Ognjen Šimić, koji je bijegom u BiH izbjegao pritvaranje nakon što je osuđen na devet godina zatvora zbog primanja mita, već je ranije osuđivan u Njemačkoj. Pravomoćnom presudom Zemaljskog suda u Hamburgu osuđen je 2002. zbog utaje poreza na novčanu kaznu od tadašnjih 36.000 njemačkih maraka.
Tjeralica je bila na snazi tri godine, do 2007. Tada je nastupila zastara u predmetu utaje poreza.

Još tijekom suđenja Šimiću na riječkom Županijskom sudu u javnost je izišao podatak da su Nijemci za njim raspisali međunarodnu tjeralicu zbog utaje poreza. Potvrdu za to sada smo dobili i na Zemaljskom sudu u Hamburgu.

Međutim, ni na tom sudu ni u tamošnjem tužiteljstvu nisu željeli govoriti o detaljima optužbe, pojasnivši da u skladu s njihovim zakonom o zaštiti poreznih podataka ne smiju javno iznositi takve informacije čak ni u slučajevima kada je netko počinio kazneno djelo. Ipak, potvrdili su da je dr. Ognjen Šimić 6. srpnja 2002. pravomoćno osuđen zbog ranije utaje poreza na novčanu kaznu od 360 dnevnih dohodaka od po tadašnjih 100 DEM, odnosno ukupno 36.000 DEM.

Manji dio tog iznosa, rečeno nam je u Uredu glasnogovornika Zemaljskog suda, Šimić je ubrzo platio. Međutim, to je bila njegova prva i posljednja uplata. Budući da su tamošnje institucije nakon nekog vremena shvatile da je “dužnik” nestao, za njim je 2004. preko ureda Interpola u Wiesbadenu raspisana međunarodna tjeralica. Šimić je tada već neko vrijeme bio u Hrvatskoj, pa njegovo uhićenje i izručenje Njemačkoj nije dolazilo u obzir iz poznatog razloga, jer Hrvatska ne izručuje svoje državljane.

Tjeralica njemačkog Interpola bila je na snazi tri godine, do 10. listopada 2007. Tada je ukinuta jer je nastupila zastara. Šimiću od tada u Njemačkoj nije prijetilo uhićenje, sve do nedavnog raspisivanja međunarodne tjeralice zbog bijega od hrvatskog pravosuđa. (Jutarnji list, foto: Večernji list)

2 COMMENTS

  1. I onda Linić takvog stručnjaka, koji od zakona bježi iz jedne zemlje u drugu, pozove u Rijeku, da mu posao i stan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here