Home Vijesti Sindikat: Spriječite bahatost i samovolju Željka Denone

Sindikat: Spriječite bahatost i samovolju Željka Denone

1681
1

arzPredsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić uputio je danas pismo ministru prometa Siniši Hajdaš Dončiću u kojem ga traži da spriječi ‘samovolju i nezakonitost’ koju protiv radnika, ali i države u poduzeću Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) provodi predsjednik Uprave Željko Denona, protiv kojeg je najavio i podizanje kaznene prijave. Denona je inače bratić u Rijeci poznatijeg saborskog zastupnika Luke Denone koji slovi za jednog od Linićevih kadrova. Željko Denona je prvi puta izazvao pozornost javnosti kada ga je HDZ-ova vlast imenovala u upravu tvrtke iako je SDP-ov kadar. Nakon promjene vlasti, Denona je dodatno napredovao postavši predsjednik uprave.

‘Kako nakon mojih dosadašnjih usmenih upozorenja vašim suradnicima o samovolji i nezakonitostima koje u ARZ-u provodi Željko Denona ništa nije poduzeto, odlučio sam o svemu putem medija izvijestiti javnost, te protiv odgovornih u ARZ-u podnijeti kaznenu prijavu zbog zlouporabe položaja i ovlasti čime je načinjena materijalna i nematerijalna šteta radnicima, ARZ-u i Državnom proračunu’, obavještava Stanić ministra.

Također navodi da će zbog nezakonitih postupaka i kršenja radničkih prava kroz zadnje dvije godine, prijavu protiv odgovornih podnijeti i državnom inspektoratu, te Ministarstvu financija zbog štete prema državnom proračunu prilikom isplate otpremnina, odnosno izbjegavanja plaćanja poreza i doprinosa. Stanić ministru predlaže sastanak i izražava nadu da će nakon što pismo pročita, poduzeti korake i udaljiti sve odgovorne kako bi se mogla provesti istraga, zaustaviti daljnja šteta radnicima i državnom proračunu.

Također navodi da mu se radnici žale da Denona, po samo njemu znanim kriterijima njima manipulira razmještajući ih mimo svih kriterija, dajući im plaće kako kome želi, a oni koji se usude upozoriti na nepravdu i nezakonitost, premješta, a njihovo radno mjesto ukida.

Iako sam svakodnevno izložen žalbama radnika, savjetovao sam im da se strpe dok se ne provede spajanje HAC ONC-a (Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine) i ARZ ON-a (Autocesta Rijeka-Zagreb održavanje i naplata), nakon čega bi se u dogovoru s upravom budućeg zajedničkog poduzeća pokušale ispraviti nepravde i nezakonitosti. Međutim, rokovi se pomiču, a Željko Denona se ohrabren pasivnošću vaših suradnika ili nečijom podrškom ‘raspojasao’, ne uvažavajući nikakva pravila ni zakone, navodi Stanić.

Ističući kako do njega dolaze informacije po kojima Denona i njegovi pomagači najavljuju kako će uskoro ‘uvesti reda’ i u HAC ONC, odnosno zajedničku tvrtku nakon spajanja, Stanić navodi da se ‘kao predsjednik sindikata koji je većinski u obje tvrtke, osjeća odgovornim zaustaviti najavljeni ‘horor”.

Nadalje u pismu objašnjava što se zbiva u ARZ-u od 2012. kada su uprave tog poduzeća i HAC-a dobile zadatak da do kraja te godine naprave program restrukturiranja i ministra podsjeća da je zbog kašnjenja početkom prosinca 2012. smijenio kompletnu Upravu HAC-a, dok je ARZ koji se također nije maknuo s mrtve točke, nekim čudom ostao netaknut. Nakon zadanih novih rokova HAC ih je ispoštovao, osnovao kćer tvrtku HAC ONC i sukladno zakonu i uz dogovor sa socijalnim partnerima zbrinuo skoro tristo radnika. ARZ do danas nije ispoštovao ni drugi zadani rok, pa je očito da “što vrijedi za HAC, ne vrijedi za ARZ, naglašava Stanić.

Također navodi da da je u protekle dvije godine ARZ pojedinačno ugovarao otpremnine po principu ‘tko bliže vatri, bolje se grije’, pa je njihov raspon varirao do nekoliko desetaka do nekoliko stotina tisuća kuna, ovisi o kome se radi. ‘Ukoliko raspolažete ovim informacijama, a trebali bi, zašto i dalje tolerirate Denoninu samovolju i bezakonje’, pita taj sindikalac ministra Hajdaš-Dončića.

Previous articleNova nesreća kod ZTC-a: Motociklist u bolnici
Next articleStartale buduće nade hrvatskog vaterpola

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here