Home Vijesti Sindikati: Ministru Jovanoviću više nema mjesta u Vladi

Sindikati: Ministru Jovanoviću više nema mjesta u Vladi

863
0

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja priopćenjem je reagirao na odluku Vlade kojom od 1. kolovoza ove godine prestaje isplaćivati dodatke na plaću od 3, 5, 7 i 9 posto učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima u osnovnim i srednjim školama, a koji su isplaćivani od 1. siječnja 2003., na temelju Uredbe Vlade od 19. prosinca 2002. godine.

“Takav Zaključak dokaz je kako je pregovarački tim Vlade cijelo vrijeme pregovarao s figom u džepu, te da je Vlada u nedostatku pregovaračkih argumenata posegla za mjerom koja nije ništa drugo nego odmazda, i to zbog nepristajanja Sindikata obrazovanja na ucjene. Za svoj pregovarački neuspjeh optužuju “pretvrde čelnike sindikata”. A namjera im je od početka bila rezanje u obrazovanju, za što su tražili blagoslov Sindikata.

Sindikati obrazovanja bili su čak spremni potpisati poseban Sporazum, kojim se odriču prava na isplatu prosvjetnog dodatka do 1. siječnja 2013., u zamjenu za zadržavanje dosadašnje osnovne plaće. Vladi je to bilo neprihvatljivo.

Zaključak Vlade pokazuje neočekivanu promjenu smjera ove Vlade od Hrvatske zemlje utemeljene na znanju prema Hrvatskoj – zemlji neznanja i beznađa. Nova paradigma Vlade je: što manje plaće učiteljima i nastavnicima, to brže će zemlja izaći iz krize.

Ta je Vladina odluka pogubna za budućnost zemlje, nemoralna je i višestruko nelegitimna, ako ne i pravno ništavna.

Ministar Jovanović, nakon ove odluke treba odmah dati ostavku. Biti će zapamćen kao jedini ministar obrazovanja, koji je na sjednici Vlade glasovao o smanjenju plaća učitelja i nastavnika. Takvo što njegovi prethodnici ne bi nikada dozvolili. Njegova isprika i suze u očima za nas su neprihvatljive. Naročito je neprihvatljivo njegovo prebacivanje krivnje na tri čelnika Sindikata – on je glasovao za smanjenje plaća!!!”, kažu sindikati.

Tragikomičnim smatraju ministrovo obrazloženje kojim, kažu, izbjegava izvršiti javno izrečeno obećanje kako neće biti ministar ukoliko budu plaće u obrazovanju padale. “Gospodinu Jovanoviću više nema mjesta u Vladi RH”, poručili su.

Premijera Zorana Milanovića prozvali su da je smanjenjem plaća učitelja i nastavnika odredio smjer Hrvatske prema stagnaciji i zaostajanju.

“Umjesto isprike, neka premijer Milanović odmah povuče sramotnu odluku Vlade RH, ispriča se učiteljima i nastavnicima za uznemiravanje, prihvati ostavku ministra Jovanovića i razriješi dužnosti ministra Mrsića, koji je bio najveća zapreka postizanju dogovora sa sindikatima”, zaključuju sindikati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here