Home Vijesti Škverovi ne mogu otplaćivati kredite

Škverovi ne mogu otplaćivati kredite

1124
0

Ministarstvo gospodarstva danas će u Bruxelles uputiti novo pismo s hrvatskim prijedlozima rješavanja problema brodogradnje, najavio je nakon jučerašnjeg sastanka s predstavnicima uprava i sindikata brodogradilišta ministar gospodarstva Damir Polančec. Polančec je kazao da je optimističan i da vjeruje kako će nakon toga početi pravi pregovori s Unijom, koji bi trebali završiti raspisivanjem natječaja za privatizaciju brodogradilišta do kraja godine. Ipak, iz krugova bliskih Vladi i upravama brodogradilišta doznajemo kako će Hrvatska u tom pismu Europskoj komisiji pojačati svoje stavove vezane uz argumentaciju da naša brodogradnja mora opstati.

To bi bilo u skladu i sa zahtjevima sindikalaca, koji su na jučerašnjem sastanku – iako su načelno prihvatili potrebu privatizacije škverova – uporno tvrdili da značaj brodogradnje u Hrvatskoj nije moguće uspoređivati s važnošću te industrijske gradnje u Poljskoj ili bivšoj Istočnoj Njemačkoj. Polančec je nakon jučerašnjeg sastanka potvrdio i da se brodogradilišta suočavaju s ozbiljnim financijskim problemima.

U prilog tome je iznio podatak da škverovima na naplatu do kraja svibnja iduće godine dolazi 4,7 milijardi kuna, od čega 95 posto, ili 4,5 milijarde, sjeda do kraja ove godine. Otplatu tih kreditnih obveza nastojat će se prolongirati i s vjerovnicima dogovoriti reprogram kredita, a nužno je osigurati i likvidnost u brodograđevnom sektoru, za što će trebati osigurati još oko 253 milijuna dolara dodatnih kredita, istaknuo je Polančec. (Jutarnji.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here