Home Kolumne Slučaj Šimunić & Comp.

Slučaj Šimunić & Comp.

1150
4
Joe Šimunić
Joe Šimunić
Joe Šimunić

19. studenoga 2013.
Odmah nakon zaprepašćujućeg, neočekivanog i sramotnog ispada Joea Šimunića na utakmici Hrvatska – Island, napisao sam na svom facebooku kako ne mogu i neću navijati za reprezentaciju Hrvatske u kojoj bude nastupao Šimunić jer to ne bi bila moja reprezentacija. Mislio sam kako nakon takve svoje (iskrene) izjave zasigurno neću imati potrebu tražiti neku novu reprezentaciju za koju navijati jer će svakako sam izbornik, pa onda i čitav HNS bezpogovorno osuditi Šimunićevu gestu i zasigurno ga isključiti iz reprezenativne vrste.

A onda se uskoro na TV ekranu ukazao izbornik Niko Kovač, te na presici, na pitanje o Šimunićevu ispadu, uz nemušto prikriven osmjeh (tajanstveniji od onog Gioconde) dao više no znakovitu izjavu: „Ja sam znao da ćete vi to pitati, ali ja na to vama neću dati odgovor.“

Nisam vjerovao vlastitim ušima onome što sam čuo, no, kad sam došao k sebi i morao prihvatiti zbilju, postalo mi je jasno da je gosp. Niko Kovač, bar što se mene tiče, itekako iznio svoj stav, čitajući ga naravno, između redaka. Pomislih, čovjek nije odavde, ne shvaća neke stvari. Ispravit će se, reći će mu nešto ljudi iz HNS-a. Malo morgen.

Stiže predsjednik HNS-a Davor Šuker: „ Imali smo jednu neprimjerenu gestu, ali sad ću prepustiti riječ mom kolegi Vrbanoviću.“
Vrbanović: „Čuli ste već, eto, stav predsjednika da je gesta bila neprimjerena. Ljudski je griješiti, a Šimunić je čestit čovjek. Nije on prvi skandiro ono što je skandirao.“
Gledam, slušam i pitam se: U kakvoj ja to zemlji živim?! Koja je ovo godina?

16. prosinca 2013.
FIFA naravno nije Niko Kovač, nije Damir Vrbanović niti je Davor šuker, te je odmjerila, rekao bih, minimalnu primjerenu kaznu Joeu Šimuniću i kaznila ga sa 10 utakmica neigranja.
Mislio sam da je vrijeme proteklo od događaja osvijestilo naše vodstvo HNS-a, da su došli pameti i uvidjeli svu težinu Šimunićeva ispada i imbecilnost svojih izjava u svezi.
Još sam jednom bio naivan.
Vrbanović: “Šokirani smo odlukom FIFA-e, koja bi i nekom drugom igraču ugrozila reprezentativnu karijeru. Mi ćemo dati punu podršku našem reprezentativcu…znamo da Šimunić svojim ponašanjem nikoga nije htio povrijediti…“
Niko Kovač: “Neugodno sam iznenađen, šokiran i razočaran FIFA-inom kaznom za Josipa Šimunića. Prvenstveno mi je žao Josipa, koji će propustiti Svjetsko prvenstvo. Znam ga dugo kao igrača i kao čovjeka i apsolutno sam siguran da ni na koji način nije želio bilo koga povrijediti.“
Htio bih gospodu Vrbanovića i Kovača, koji unisono cvrkuću kako Šimunić nikog nije povrijedio, upitati ih da li misle da je Šimunić povrijedio, recimo mene: Moj je djed, Mijo Vrbljanac, hrvat, skončao u logoru Jasenovac. Glavni krimen bio mu je što nije adekvatno i bespogovorno odgovarao na ustaški pozdrav, na isti onaj slogan koji se prolamao na stadionu Maksimir iz usta Joea Šimunića.
Za kraj: Radujem se nastupu naše reprezentacije na svjetskom prvenstvu. Zdušno ću navijati za svoju hrvatsku reprezentaciju. Ali ne za onu Joea Šimunića i inih šimunića diljem Lijepe Naše Na Brdovitom Balkanu. (Damir Vrbljanac)

4 COMMENTS

 1. Joe Simunic Uz tebe Spremni

  Jergovica, Lucica i ostalih lljevicarskih klosara na liniji Jutarnji – Index – Novi list, mrzitelja svega Hrvatskog se prodruzio jos jedan kolumnista, BRAVO SVORNICU!

  Moj nono je bio u partizanima, ne odobravam ustasluk u ni kojem smislu, ovo sta je Simunic rekao ima svoju povijest daleko prije 2 svj rata.

  Njemu kao i meni je dosta usranih demagoga, koji nemate trunke ponosa, kojemu srbi vode ministarska mjesta , jebu vas pederlukom i prekrivate sve sta ova vlada radi tj ne radi.

  Isto kao u gradu gdje zivimo.

  Tako da Uz Joe tebe smo uvijek Spremni!

 2. možda ti je nono bio u partizanima al ti upravo ***** na grobu svojem noni u **** a da ni ne shvaćaš

  Za Drkicu Spremni!

 3. pese kan bit će tebi za dom spreman kad to postane kažnjivo i kad ti policija pokuca na vrata. Ustaše su taj poklič koristile za klanje i to je vrlo lijepo. To je sramota.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here