Home Vijesti Smeće guši Rijeku i prigrad

Smeće guši Rijeku i prigrad

1123
0

Uza sav trud i projekte razdvajanja korisnog otpada iz kućnog smeća, u Komunalnom društvu Čistoća konstantno iz godine u godinu bilježi se porast ukupne količine deponiranog otpada na Viševcu. Brojke govore za sebe: dok je u 2001. godini deponirano 213.000 kubičnih metara otpada na Viševac, u prošloj godini ta je količina narasla na čak 272.000 kubika! Statistike govore kako je svake godine ukupna godišnja količina smeća koju prikuplja KD Čistoća veća za 10.000 do 20.000 kubika u odnosu na godinu prije toga.
– Nemamo informacije da se iz godine u godinu zbivaju neke značajnije demografske promjene i jedino čemu možemo pripisati ovaj stalan rast količine otpada je sve veći utjecaj potrošačkog društva. Zaista ima sve više ambalaže i sve više se toga kupuje i troši, primjećuje Marina Babić-Brusić iz Čistoće. Hoće li svjetska recesija u gospodarstvu i najavljena manja potrošnja kućanstava u ovoj godini uspjeti koliko-toliko zauzdati i rastuću proizvodnju smeća, vidjet će se tek na početku 2010. godine, no koliko god »stegli remen«, otpada će u velikim količinama i dalje biti. Tu se nameće ključno pitanje – gdje će Rijeka s okolicom deponirati svoje gomile smeća po okončanju ove godine, kada izrađena studija kao i okviri postojeće građevinske dozvole za sanaciju i novo odlaganje smeća nameću krajnji rok »punjenja« Viševca do konca 2009. godine? Iako se kraj tekuće godine čini još daleko, radi se ipak o vrlo kratkom razdoblju za osmišljavanje i uređenje alternativnog i privremenog odlagališta do vremena kada novi deponij u Marišćini zaista i počne s radom.

Naime, poznata je činjenica da Marišćina definitivno neće biti puštena u pogon u 2010. godini (nego u najboljem slučaju negdje u 2011. godini), a o eventualnim privremenim lokacijama još nitko nije rekao ni riječ. Podsjećamo da je sredinom ljeta prošle godine KD Čistoća pokušala »na mala vrata« dobiti suglasnost za proširenje Viševca, kako bi se riješilo pitanje odlagališta u tom prijelaznom razdoblju do otvaranja Marišćine, tražeći potvrdu Vijeća Općine Viškovo na izmjene i dopune postojeće lokacijske dozvole. Tvrdilo se kako se izmjene traže isključivo u kontekstu projekta sanacije, što je podržavao i načelnik općine Goran Petrc, a koji je tom prilikom naveo kako je potrebno osigurati 70.000 novih kubičnih metara, jer je postojeći kapacitet od 210.000 kubika sadržan u građevinskoj dozvoli nedostatan za odlaganje smeća do 2010. godine. Na to je viškovska oporba oštro reagirala i odmah naglasila kako dokument ima skrivenu namjeru za dodatno prostorno širenje Viševca, a da su priče o povećanju kapaciteta unutar postojećih gabarita »oslobođenih« sanacijom »priče za malu djecu« te je na koncu, pod jakim pritiskom, svih 15 vijećnika odbilo Čistoćin prijedlog. Načelno, od tada vlada zatišje na temu proširenja Viševca, koje će zasigurno potrajati do svibnja, jer se uoči lokalnih izbora niti jedna vlast (ni viškovska niti riječka) neće usuditi aktualizirati to vruće pitanje.

Uglavnom, čini se kako će Riječanima i mještanima okolnih gradova i općina smeće skoro doći do glave. Također, čini se i kako Građanska udruga Smokvarijska lista iz Marinića cijelo vrijeme ima pravo i to unatoč tome što već tri puta za redom bezuspješno pokušavaju natjerati inspekcijske službe da izađu na teren i utvrde ono što očito – na Viševcu više nema mjesta za novo smeće.

Smokvarijanci su tako još krajem rujna prošle godine u javnost izašli s informacijom kako je najviša dozvoljena kota odlagališta otpada Viševac premašena za čak 14 metara. Naime, nakon što su ovlašteni geodeti po zahtjevu Smokvarijske liste obavili lasersko mjerenje visine i snimanje deponija utvrđeno je kako je prijeđena najviša dozvoljena kota odlagališta i to za spomenutih 14 metara. Prema važećoj građevinskoj dozvoli najviša kota odlagališta je 330 metara nadmorske visine, dok je tada izmjerena kota iznosila 344 metara nadmorske visine. Taj podatak u KD Čistoća nisu priznali tvrdeći kako su još uvijek ispod crte.
– Već duže vrijeme mi upozoravamo sve nadležne kako je najviša kota odlagališta prijeđena, ali ni sami nismo vjerovali da je prijeđena za čak 14 metara, kazao je Veljko Bezjak, predsjednik Građanske udruge Smokvarijska lista. Iz tog razloga Ministarstvu zaštite okoliša, Republičkoj građevinskoj inspekciji predan je novi zahtjev za hitnim inspekcijskim nadzorom sanacije odlagališta otpada Viševac i utvrđivanjem stvarnog stanja na deponiju u odnosu na zadane vrijednosti po građevinskoj dozvoli za sanaciju iz 2004. godine. U svom zahtjevu resornom ministarstvu i inspekciji Smokvarijanci ističu i kako su krajem lipnja prošle godine na deponiju započeli bespravni radovi na iskopu zemljišta između brda Zavnice i odlagališta Viševac iako za njih ne postoji građevinska dozvola. Iskopano je stotinjak metara iskopa i radovi su obustavljeni pa Smokvarijanci zahtijevaju da se bespravna gradnja sankcionira, odnosno da se okoliš dovede u prijašnje stanje, ali ne zasipavanjem iskopa smećem, već građevinskim materijalom iz iskopa. No, do dana današnjeg na njihove zahtjeve nitko od nadležnih nije odgovorio.

Previous articleRadman upitan za nastup u Osijeku
Next articleDebakl ‘bijelih’ na Krimeji

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here