Home Vijesti Smešny: Rashlađivanje mora iskoristiti kao besplatnu energiju

Smešny: Rashlađivanje mora iskoristiti kao besplatnu energiju

612
0

Problem rashlađenog mora koji će se javiti nakon početka LNG terminala u Omišlju treba pretvoriti u prednost korištenjem tog resursa u svrhu nekih drugih proizvodnih procesa, hladnjača ili iskorištavanje rashlađenog mora za hlađenje prostora u naseljima i turističkim kapacitetima, tvrdi Aron Smešny, magistar ekologije i dogradonačelnički kandidat Liste za Rijeku, na jučerašnjem okruglom stolu o LNG terminalu u organizaciji Općine Omišalj.

Okrugli stol je dio kontinuiranih nastojanja ove općine da informira i educira građanstvo o problematici transporta i manipulacije ukapljenim plinom. Od ostalih stručnjaka koji su već sudjelovali u sličnim projektima, najzanimljivije izlaganje je imao dr Stefano Kutin, savjetnik u regiji Friuli-Venezia-Giulia, koji je govorio o problemima rashlađenog mora u procesu zagrijavanja ukapljenog plina koji utječu na morske organizme. Sličan efekt ima i varikina koja se koristi za čišćenje postrojenja za izmjenu topline.

Ti su problemi rješivi, ustvrdio je Smešny, a mogu biti pretvoreni i u prednost preko novog i jeftinijeg izvora energije. Slični modeli već postoje u razvijenim zemljama i treba ih samo implementirati i iz njih izvući dugoročnu korist. Smešny je izašao i s idejom o stvaranju fonda kojim bi se nadoknadili eventualni gubici u ribarstvu.


Aron Smešny – iskoristiti
rashlađivanje kao besplatnu energiju

Načelnik Omišlja Tomislav Sparožić, naglasio je važnost stalnog informiranja javnosti o projektu LNG-a i naglasio da je općinsko vijeće prije dvije godine podržalo projekt ali uz uvjet da se izradi kvalitetna studija utjecaja na okoliš.
– Izrada te studije je povjerena Ekonergu iz Zagreba s čime smo nezadovoljni. U utorka će primjedbe na studiju biti predočene i članovima omišaljskog Poglavarstva.
Najavio je i skorašnji sastanak s predstavnicima ministarstva, tvrtke Adria d.o.o. i aktivistima civilnog društva koji bi se trebao održati 11. veljače.

Zlatko Moranjak, član savjeta Liste za Rijeku, koja je jedan od inicijatora okruglog stola, ustvrdio je kako se zbog značaja ovog projekta i Grad Rijeka mora u njega aktivno uključiti i iskoristiti ga kao razvojni impuls vlastite privrede.
– Lista za Rijeku i otok Krk smatra dijelom svojeg projekta ‘Kvarnerska metropola’ kojim ćemo nastojati povratiti nekadašnji gospodarski značaj prostora i jedinica lokalne samouprave na obali zajedničkog Riječkog mora. (rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here