Home Kolumne KOMENTAR: Šok i nevjerica Baccarinija i Šarara

KOMENTAR: Šok i nevjerica Baccarinija i Šarara

2130
0
baccsarar
Elvio Baccarini i Ivan Šarar

Izvještaj Ureda za unutarnju reviziju Grada Rijeke, koje je utvrdilo kako je kazalište HNK-a Ivana pl. Zajca na dan 31. kolovoza 2014. nagomilalo ukupni gubitak od preko 4 milijuna kuna, izazvalo je šok i nevjericu u redovima Kazališnog vijeća i gradskog Odjela za kulturu. Barem tako proizlazi iz današnjeg reagiranja u Novom listu, predsjednika Kazališnog vijeća Elvia Baccarinija i pročelnika Odjela za kulturu Ivana Šarara. Prvi nadzire rad kazališta osam, a drugi tri godine. Iščekuje se i reakcija gradonačelnika Obersnela. On ništa sumnjivo nije primijetio u posljednjih 14 godina.

Povod za zajedničko reagiranje je nedavna reakcija bivše intendantice Nade Matošević koja tvrdi da su o dugu i poslovanju kazališta svi sve znali. Naravno, i gradonačelnik i pročelnik i predsjednik Kazališnog vijeća sada tvrde kako ništa nisu znali. Intendantica je valjda osam godina autonomno djelovala bez ikakvog nadzora i to nikome nije smetalo?

Ono što je u ovom slučaju sasvim sigurno je da o svemu ništa nisu znali oni koji su to po Zakonu morali znati. Predstavničko tijelo osnivača, odnosno članovi Gradskog vijeća, kojem intendantica u proteklih osam godina nije podnijela financijsko i programsko izvješće iako ju je na to obvezivao Zakon o kazalištima i Statut vlastite kazališne kuće. Bit će zanimljivo pratiti opravdanja gradonačelnika, pročelnika i predsjednika KV kada to pitanje dođe na dnevni red sljedeće sjednice Gradskog vijeća. Zašto intendanticu nitko nije upozorio da krši Zakon? Iz kojeg razloga ju je u kršenju Zakona podupirao gradonačelnik Obersnel kada je na to bio upozoren usmeno na sjednici Gradskog vijeća 2012. godine o čemu smo pisali u više navrata, a posljednji put u tekstu.

Osim što Šarar i Baccarini sada pilatovski peru ruke od financijskog poslovanja kazališta (o kojem Kazališno vijeće prema Zakonu o kazalištima jednom godišnje mora dati svoje mišljenje prije nego predmet dođe na Gradsko vijeće!), pronađeno je i opravdanje za protuzakoniti angažman ravnatelja opere Ozrena Prohića. Prema Baccariniju, kazališno vijeće je 25.3.2011. imenovalo Prohića na funkciju ravnatelja Opere HNK-a Ivana pl. Zajca i nakon toga nastavilo zimski san ne reagiravši na činjenicu da intendantica nakon toga Kazališnom vijeću nije dostavila ugovor o zasnivanju radnog odnosa. Novo buđenje iz zimskog sna nastupa 15 mjeseci kasnije kada 11. lipnja 2012. ‘na osnovu glasina koje su njih došle’, Kazališno vijeće i Odjel za kulturu od intendantice pisanim putem traže da riješi Prohićev radno-pravni status. Intendantica je to odgađala sve do 12. veljače 2013. kada je napravljen Sporazum o raskidu ugovora o autorskom radu između Kazališta i Prohića. Dakle, i Kazališno vijeće i Odjel za kulturu, prema vlastitom priznanju najmanje osam mjeseci znaju da intendantica 23 mjeseca krši Zakon, a ne smatraju shodnim protiv takve intendantice pokrenuti bilo kakav postupak ili, ne daj bože, obavijestiti osnivača!

Šećer smo ostavili za kraj. Svakako najskandalozniji dio reagiranja odnosi se ipak na informaciju prema kojoj su se građanima godinama prodavale bajke kako su svima smanjeni troškovi zbog krize, a istovremeno su se kazalištu povećavala sredstva. ‘No treba imati u vidu i činjenicu da je Grad Rijeka od 2012. godine i nadalje kazalištu znatno povećao sredstva za materijalne troškove (režije) – 600.000 kuna u 2012. te još dodatnih 350.000 kuna u 2013. godini (pišemo podatke samo za godine čija je realizacija u potpunosti završena), tako da ukupna financijska potpora od strane Grada nije bivala manja kako se to prikazuje. Dapače, ukupan iznos namijenjen za programe i materijalne troškove HNK-a se i u 2012. i 2013. godini povećavao!‘, pišu Baccarini i Šarar u svom reagiranju Novom listu u kojem su, prema svemu sudeći, otkrili i više nego što su htjeli. (danko švorinić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here