Kolumne

Šota osniva ‘Pokret otpora’!

Šota osniva ‘Pokret otpora’!

slavica3Kao što je i obećala krajem prošle godine dok se nalazila u poslovnom prostoru u Starčevićevoj ulici, riječka poduzetnica Slavica Šota uskoro će institucionalizirati svoju borbu protiv korupcije u gradu Rijeci. Javnosti će uskoro biti predstavljena građanska inicijativa ‘Pokret otpora – Riječani protiv korupcije’ koja će okupljati građane koji javnosti otkrivaju protuzakonitosti u radu tvrtke ili institucije u kojoj su zaposleni te Riječane koji su se pojedinačno našli u sukobu sa sistemom ili su postale njegovim žrtvama zbog ‘viših’ interesa, izvlaštenja, namještenih natječaja isl.

Uz Šotu, u udruzi će se naći i niz civilnih aktivista koji već godinama u gradu ukazuju na slučajeve korupcije, nepotizma i pljačke državne i gradske imovine. Najvjerojatniji predsjednik udruge biti će Antun Ožanić koji se već preko 10 godina bavi stečajem Brodomaterijala u kojem su upropašteni milijuni kuna državne imovine.

Inicijativni krug Pokreta otpora ocjenjuje kako su pojedine institucije svojom dugogodišnjom pasivnošću ali i povezanošću s potencijalnim akterima korupcije izgubile povjerenje građana te će se boriti za osnutak neovisnog tijela koje će vršiti civilni nadzor nad institucijama koje su zadužene za borbu protiv korupcije poput policije, pravosuđa i odvjetništva.

Nakon registracije, građanska inicijativa ‘Pokret otpora – Riječani protiv korupcije’ će organizirati pravnu te svaku drugu zaštitu građana koji javnosti otkrivaju protuzakonitosti tvrtke ili institucije u kojoj su zaposleni ili protuzakonitosti u radu tijela javne vlasti.

Kako ističu osnivači, ciljevi ‘Pokreta otpora’ će biti mobiliziranje javnosti na borbu protiv korupcije, političke promjene i podrška opcijama koje nisu umrežene u sustavu političke korupcije grada Rijeke i Kvarnera, uspostava građanskog tijela za borbu protiv korupcije na razini Gradskog vijeća Grada Rijeke te internacionalizacija predmeta kod kojih postoji sumnja u umreženost dijelova sustava s potencijalnim akterima korupcije.(rd)

Midas

View Comments (4)

4 Comments

 1. F.ČABRIJAN

  February 25, 2013 at 07:53

  Podržavam osnivanje ove udruge. Vrijeme je da se odgovori svima koji su uzurpirali zakone, koji krše zakone, koji smatraju da su Oni demokracija, i tisuće drugih razloga. Najbolji “rezultat” Riječe vlasti je preko 20.000 ljudi, naših sugrađana bez posla, a Oni u vlasti okreću glavu od tih ljudi, kao da je netko drugi kriv za tu nezaposlenost, a ne Oni, vlast neformalnog vođe S.Linića, preko Obersnela i Komadine kao tehničkih lica politike iz sjene.

 2. AARRHH

  February 25, 2013 at 10:23

  U principu, podržavam tu inicijativu, ali legalni način da ih se makne s vlasti je dolazak na vlast nekorumpiranih. Zašto ne kroz neku stranku? Jasno HDZ i SDP su pokazali dovoljno u Hrvatskoj i Rijeci, ali ima i drugih.

 3. Eugen

  February 26, 2013 at 16:30

  Mislim da je ovo bacanje prašine u oči. Korupcija je neizostavni dio kapitalizma, mislim da je tu Berlusconi dao sasvim dobar odgovor: “Mito je nužni dio biznisa, prestanite moralizirati!”

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/berlusconi-mito-je-nuzni-dio-biznisa-prestanite-moralizirati/662807.aspx

 4. F.ČABRIJAN

  February 26, 2013 at 18:15

  @ Eugene. Pa prebci malo na Dnevno.hr pa pogledaj malo što znači korupcija i tko je u nju upleten. Od korupcije do totalne truleži sistema, a to se ne da opravdati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumne

More in Kolumne

Evo gdje od četvrtka do subote snimaju holywoodske zvijezde!

spApril 23, 2019

Riječki kafe sa Sandom Baretić: Povratnica koja promovira svoj grad!

spApril 17, 2019

Denis Kuljiš: Može li Uljanik graditi brodove za Jadroliniju, a kokoš naučiti da leti?

spApril 6, 2019

Riječki kafe: Denis Pešut u otkrivanju zemlje osmijeha

spApril 4, 2019

Venecuelanac za RD o krizi u svojoj zemlji – “Imam poruku za sve Hrvate!”

spMarch 19, 2019

Denis Kuljiš: Pervana za predsjednika!

spFebruary 28, 2019

Vi to ozbiljno? Zašto nacionalna država u Rijeci/Fiume nije bila jedina opcija nakon pada Austrougarskog imperija?

spFebruary 18, 2019

Za vrijeđanje mrtvog predsjednika 15 dana zatvora, za vrijeđanje živih Riječana niti prijava!

February 13, 2019

Mario Nakić: Trst je naš!

spFebruary 12, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.