Home Vijesti Sramotna karnevalska poruka: U Čavlima skinut pust ‘Škuribando Fureštić’

Sramotna karnevalska poruka: U Čavlima skinut pust ‘Škuribando Fureštić’

543
3

U Čavlima je sinoć skinut pust koji je povodom početka karnevala podignut uz ružnu rasističku poruku. Naime, inicijatori ovog čina pusta su nazvali imenom Škuribando Fureštić, ili u lokalnom dijalektu Mračni Stranac, što je predstavljalo rasističku poruku mržnje prema stranim radnicima u Hrvatskoj ali i migrantima.

Jedan od prvih koji je ukazao na ovu potpuno promašenu ‘dosjetku’ bio je poznati humanitarac Saša Pavlić, koji je svoje nezadovoljstvo izrazio putem objave na Facebooku. Između ostalog, istaknuo je kako su za stanje u Hrvatskoj “najmanje krivi ljudi koji su prošli tisuće kilometara od svog doma da bi u Hrvatskoj radili najprljavije poslove, plaćali poreze i doprinose kako bi Hrvati imali penzije“.

Prvi smo na našem portalu upozorili na ovu sramotnu poruku. Takav oblik karnevalskih “šala” ne samo da je neprihvatljiv, već predstavlja ozbiljan izraz netolerancije i diskriminacije prema određenim skupinama u našem društvu. Osim toga, ova vrsta poruka potpuno je suprotna tradiciji otvorenosti i tolerancije našeg kraja.

Od sinoć više nema pusta s rasističkom porukom

U ovom trenutku nije poznato jesu li organizatori sami skinuli pusta ili je hrabri pojedinac pod okriljem noći poduzeo ovu akciju. U svakom slučaju, ovakvu inicijativu treba pohvaliti kao korak prema promicanju tolerancije i uklanjanju neprihvatljivih poruka iz javnog prostora.

3 COMMENTS

  1. Šta se bre čudavaš.Celoto primore se do eden licemeri i lopine pogotove grobničanite.Barbari bre.Ludite bez identitetot,malo talianite,malo primorcite,kad pritisne taliančeto onda hrvatite…e bednici bre.

  2. Nek obese čuvenu žderačicu lososa iz Lubarske koja je za mandata od 4 godine od žene postala divla prasica od 95 kg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here