Home Vijesti Stagnacija: Prije sto godina u Rijeci je bilo pet puta više hotela

Stagnacija: Prije sto godina u Rijeci je bilo pet puta više hotela

2432
1

Hotel Neboder na Sušaku nakon dugogodišnje stagnacije i propadanja napokon je uređen te je u kategorizaciji podignut s dvije na tri zvjezdice. Neboder je dobio novi kafić i garažu, a podignuta je i kvaliteta soba.

U tijeku je i obnova hotela Continental koji bi na jesen trebao dobiti 20 novih soba, a u konačnici će imati čak 68 soba. Uređuje se i recepcija tog najstarijeg riječkog hotela koji bi nakon obnove trebao ponovno proći kategorizaciju i podići se s dvije na tri zvjezdice.

Što se tiče hotelskog smještaja u Rijeci, situacija se znatno popravila u odnosu na prošlo desetljeće, pa danas imamo čak četiri kvalitetna hotela – uz spomenuti Continental i Neboder, tu su i Bonavia i Jadran, a u planu je obnova i gradnja novih objekata u sklopu kompleksa hotela Park na Pećinama, koji bi trebao postati prvi riječki luksuzni hotel s pet zvjezdica.

Također, hotelski kompleks gradit će se i na Preluku.

Ovakav razvoj događaja bio je i logičan s obzirom na turističku orijentaciju Rijeke, grada u kojem je definitivno završena “industrijska era” te ponovno pronalazi svoj identitet. Zlatno hotelsko doba Rijeke bilo je definitivno pred sam Prvi svjetski rat, kada je u gradu na Rječini radilo 20 hotela, dakle pet puta više nego danas.

Najveći je hotel bio Hotel emigranata, smješten na početku nekadašnje Industrijske ulice. Taj je hotel imao čak 1500 kreveta, što je tri puta više nego svi današnji hoteli zajedno.

– U njemu su odsjedali emigranti koji su putovali u Ameriku. Preko Rijeke je u Ameriku odlazilo oko 50.000 ljudi godišnje, a u neposrednoj blizini hotela pristajao je transatlantski brod – rekao je  riječki kroničar Igor Žic koji je povijest riječkih hotela i gostionica obradio u svojoj knjizi “Riječka gostoljubivost”.

Najluksuzniji riječki hotel u to vrijeme bio je Hotel Europa na obali, žuta zgrada u kojoj se danas nalaze državne službe.

Na području glavnog željezničkog kolodvora u to vrijeme bila su čak četiri hotela. Inače, hotel Continental, danas najstariji u Rijeci, otvoren je 1886. godine, u vrijeme kada je Bonavia još uvijek bila gostionica koja je nešto kasnije “prerasla” u hotel.

Previous articleDavid Guetta večeras u porečkom Byblosu
Next articleCrv u Facebooku i MySpaceu

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here