Home Najnovije Stanovnici Ulice A.B.Šimića komunalnu infrastrukturu čekaju 25 godina!

Stanovnici Ulice A.B.Šimića komunalnu infrastrukturu čekaju 25 godina!

1425
0

Ulica A.B.Šimića lijevi krak, jedna od najstarijih ulica na području MO Srdoči u kojoj ulici je većina stanovnika izgradila svoje obiteljske kuće, neke i prije 25 godina, još uvijek iščekuje minimalnu potrebnu infrastrukturu poput prometnice, vodovodne i kanalizacijske mreže iako je Grad Rijeka na ime komunalne naknade uredno naplatio tražena propisana novčana sredstva.

Desetljećima čekaju izgradnju komunalne
infrastrukture – Ulica A.B.Šimića

Vijeće MO Srdoči je još za mandata 2003 –2007 godine, za spornu ulicu u nekoliko navrata donosilo odluke i odobravalo financijska sredstva za izradu potpornog zida, izradu tehničke dokumentacije i pripreme. Napokon, u mandatu novog saziva Vijeća MO 2008 godine, isto Vijeće odobrava i osigurava financijska sredstva iz fonda prioriteta MO za 2008 godine te je konačna sanacija i izgradnja sporne prometnice trebala započeti.

Izvođači radova su ljetos i fizički pristupili u navedenu ulicu ali s namjerom da na istoj izvrše samo asfaltiranje dok bi se ugradnja vodovodnih cijevi izvršila naknadno ponovnim raskopavanjem ulice (!). Nakon što su građani saznali namjere izvođača, zatražili su od MO Srdoči odlaganje radova do izgradnje vodovodne mreže zbog mogućnosti pucanja već položenih vodovodnih cijevi koje su građani u iščekivanju komunalne infrastrukture polagali privatno ali i zbog poskupljenja cijelog projekta zbog ponovnog prekapanja već asfaltirane ceste.

Nakon dugotrajnih pregovora i natezanja pri kojima je građane ulice A.B Šimića zastupao član Pododbora za komunalni sustav Vijeća MO Srdoči Predrag Blečić, ulica je i konačno u listopadu 2008. godine dobila vodovodnu mrežu u cijeloj svojoj dužini.


Nedovršena Ulica A.B.Šimića

No, priči tu nije kraj. U prosincu 2008. godine dolaze u ulicu nepoznati izvođači radova koji započinju sa radovima ali na način da prometnicu ne žele izgraditi kako je to uobičajeno, a to znači sa rubnjacima i pločnikom za pješake, sa rješenjem odvodnje oborinskih voda sa prometnice, kao i sa rješenjem određenih pristupnih odvojaka prema dijelu okućnica obiteljskih kuća.

Prema riječima Sandra Arrigonija, predstavnika stanara iz sporne ulice, građani su iz takvoga pristupa mogli zaključiti da se ovdje opet radi o izgradnji i ulasku i investiranje bez ili sa manjkavom tehničkom dokumentacijom. Naime, u razgovoru s izvođačima građani su saznali da će se odvodnja oborinskih voda sa prometnice riješiti na način da se voda usmjeri u obližnji dolac koji je u privatnom vlasništvu. Tek na intervenciju građana kod predstavnika Rijeka prometa pristupilo se iskopu upojnih bunara koji u konačnici ostavljaju dvojbu da li je to rješenje kvalitetno i u skladu sa Zakonom o gradnji. No, prema izjavi predstavnika Rijeka prometa, pločnici u ovom trenutku neće biti izrađeni jer za njih nema dovoljno sredstava. Sandro Arrigoni izvijestio je o novom razvoju situacije Vijeće MO Srdoči.

Vijećnik MO Srdoči i član pododbora za komunalni sustav Predrag Blečić potvrdio nam je kako će na prvoj sjednici Vijeća u 2009 godini predložiti usvajanje najoštrijeg protesta Rijeka prometu zbog postupanja u suprotnosti sa već dogovorenom izgradnjom spomenute prometnice i osiguranim financijskim sredstvima kao i da Vijeće o ovom slučaju izvijesti sve instance Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Obersnelom.

– Moram i ovim putem izraziti svoje žaljenje što se građani braneći interese Grada Rijeke kao investitora, moraju izlagati neugodnim situacijama spram izvođača i nositelja cijelog projekta. Mislio sam kako su se neke stvari u KD Rijeka prometu promijenile ali očito je da se i dalje radi po starom, odnsosno aljkavo i neprofesionalno pristupa poslovima i zadacima koje pred njih postavlja Gradska Uprava, upozorava Blečić. (rd)

Previous articleSindikat metalaca upozorava na vrlo ozbiljno stanje u 3.maju i podržava novu upravu
Next articlePedo Rački: Trener Celtica Gordon Strachan se raspitivao za Anasa Sharbinija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here