Home Vijesti Stečaj u Diokiju – konačni slom Roberta Ježića?

Stečaj u Diokiju – konačni slom Roberta Ježića?

2453
4

Je li Vlada digla ruke od spasa Diokija? Takav zaključak mogao se iščitati iz izjave ministra financija Slavka Linića kako će nad posrnulom petrokemijskom kompanijom vjerojatno biti pokrenut stečaj. Dan nakon te Linićeve izjave, u Ministarstvu financija nisu željeli konkretno odgovoriti na pitanje hoće li zahtjev za pokretanje stečaja zaista biti podnesen, ustvrdivši kako odluka još nije donesena, piše Večernji list.

“O tome će biti odlučeno najkasnije do ponedjeljka, a javnost će tada biti obaviještena. Upućujemo vas da kontaktirate s upravom Diokija koja vodi pregovore s potencijalnim investitorom i prva će raspolagati informacijom o njihovu ishodu”, rečeno je u Ministarstvu financija.

Sudbina Diokija, dakle, još je neizvjesna, no evidentno je da država, ako pregovori s turskim Čeliskanom ne uspiju, više neće tražiti novog strateškog partnera. Kako ti pregovori teku, ne zna se, no neslužbeno se doznaje kako na posljednjem sastanku s predstavnicima Vlade Turci nisu odavali dojam ozbiljnih investitora.

– Nakon što već mjesec dana kontaktiramo, pitanja i ideje s kojima su predstavnici Čeliskana došli na sastanak s jednim ministrom u najmanju su ruku neozbiljni. Pokušali su maksimalizirati obveze države, a smanjiti svoje do te mjere da više za ispunjenje onoga što su obećali nisu nudili bankovnu nego tek korporativnu garanciju. Mi ćemo dati sve od sebe da priča ipak uspije, ali ne sluti na dobro – kaže Večernjakov izvor iz Ministarstva gospodarstva.

Odlaskom Diokija u stečaj stvorili bi se uvjeti da država radnicima isplati šest plaća, čime bi napetost koja vlada proteklih dana bile ublažena. Kontrolu nad kompanijom preuzeli bi vjerovnici, među kojima su najveći banke i država. Bi li bilo moguće nastaviti proizvodnju teško je predvidjeti, no moguće je da bi nakon čišćenja bilance i prodaje nedjelatne imovine sama tvrtka mogla postati atraktivnija strateškim investitorima nego što je danas.

Stečajem uvijek najviše gube dioničari, a u ovom slučaju to je Robert Ježić. Svaki pokušaj spasa tvrtke od stečaja zato se dosad dovodio u vezu s njegovim utjecajem. Konačnim otvaranjem stečaja Ježićev utjecaj na tvrtku i formalno bi bio minimaliziran, a možda bi i to moglo rezultirati interesom investitora. – Teško je vjerovati da bi ijedan ozbiljan investitor ulazio u cijelu priču dok je formalni većinski vlasnik i dalje Robert Ježić, naročito s obzirom na loš imidž i skandale koji se uz njega vežu. Mnogi stoga baš i čekaju stečaj – smatra jedan poznati hrvatski menadžer.

4 COMMENTS

  1. samo bi naivac mogoa povjerovati u taj naslov..dajte molim vas nije u pitannju samo ježić..nesto se mulja ali jos neznamo sto i tko,turci su odbili dat proviziju i propalo je sad netko zeli jeftino kupit i rjesit se dugova

  2. konstantno se gura priča o pokvarenim investitorima koji odbijaju dati 5 milijuna eura za zaostale plaće….

    Recite vi meni, ako govorimo o tržišnom gospodarstvu, i recimo prodajete nešto, ajmo reć polovan auto, da li je normalno tražiti od kupca da plati zadnjih 10 računa za gorivo eto jer ja nisam plaćao a vozio sam se?

    Jebena država sa 7 ekonomskih fakulteta u kojoj nitko ne zna javno jasno i glasno reći – NIJE TAKo, NEMOJTE NAS PRAVITI BUDALAMA!

  3. Onaj dvojac iz Vlade koliko imam iskustva uvijek radi za krupni kapital.Prema tome ovo je samo predstava o brizi za radnike.Radnici će dobiti zaostale plaće, ali će ostati bez posla.

  4. LJUDI SU NAIVNI,UVIJEK SU PADALE PROVIZIJE NJIMA,A NE NAMA,DINA JE STRATESKI VAZNA,NISU SE JOS DOBRO DOGOVORILI,ALI RADNICI U OVOJ PRICI NISU BITNI-NJIH CE SE NEKAKO RIJESITI-OTPREMNINE I ZAVOD ZA ZAPOSLJAVANJE.
    ZAKON PONUDE I POTRAZNJE PRODATI I NAMIRITI SEBE- TO SE ZOVE INVESTIRANJE I PRODAJA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here