Vijesti

Stečaj u Diokiju – konačni slom Roberta Ježića?

Stečaj u Diokiju – konačni slom Roberta Ježića?

Je li Vlada digla ruke od spasa Diokija? Takav zaključak mogao se iščitati iz izjave ministra financija Slavka Linića kako će nad posrnulom petrokemijskom kompanijom vjerojatno biti pokrenut stečaj. Dan nakon te Linićeve izjave, u Ministarstvu financija nisu željeli konkretno odgovoriti na pitanje hoće li zahtjev za pokretanje stečaja zaista biti podnesen, ustvrdivši kako odluka još nije donesena, piše Večernji list.

“O tome će biti odlučeno najkasnije do ponedjeljka, a javnost će tada biti obaviještena. Upućujemo vas da kontaktirate s upravom Diokija koja vodi pregovore s potencijalnim investitorom i prva će raspolagati informacijom o njihovu ishodu”, rečeno je u Ministarstvu financija.

Sudbina Diokija, dakle, još je neizvjesna, no evidentno je da država, ako pregovori s turskim Čeliskanom ne uspiju, više neće tražiti novog strateškog partnera. Kako ti pregovori teku, ne zna se, no neslužbeno se doznaje kako na posljednjem sastanku s predstavnicima Vlade Turci nisu odavali dojam ozbiljnih investitora.

– Nakon što već mjesec dana kontaktiramo, pitanja i ideje s kojima su predstavnici Čeliskana došli na sastanak s jednim ministrom u najmanju su ruku neozbiljni. Pokušali su maksimalizirati obveze države, a smanjiti svoje do te mjere da više za ispunjenje onoga što su obećali nisu nudili bankovnu nego tek korporativnu garanciju. Mi ćemo dati sve od sebe da priča ipak uspije, ali ne sluti na dobro – kaže Večernjakov izvor iz Ministarstva gospodarstva.

Odlaskom Diokija u stečaj stvorili bi se uvjeti da država radnicima isplati šest plaća, čime bi napetost koja vlada proteklih dana bile ublažena. Kontrolu nad kompanijom preuzeli bi vjerovnici, među kojima su najveći banke i država. Bi li bilo moguće nastaviti proizvodnju teško je predvidjeti, no moguće je da bi nakon čišćenja bilance i prodaje nedjelatne imovine sama tvrtka mogla postati atraktivnija strateškim investitorima nego što je danas.

Stečajem uvijek najviše gube dioničari, a u ovom slučaju to je Robert Ježić. Svaki pokušaj spasa tvrtke od stečaja zato se dosad dovodio u vezu s njegovim utjecajem. Konačnim otvaranjem stečaja Ježićev utjecaj na tvrtku i formalno bi bio minimaliziran, a možda bi i to moglo rezultirati interesom investitora. – Teško je vjerovati da bi ijedan ozbiljan investitor ulazio u cijelu priču dok je formalni većinski vlasnik i dalje Robert Ježić, naročito s obzirom na loš imidž i skandale koji se uz njega vežu. Mnogi stoga baš i čekaju stečaj – smatra jedan poznati hrvatski menadžer.

Midas

View Comments (4)

4 Comments

 1. arca

  August 18, 2012 at 23:52

  samo bi naivac mogoa povjerovati u taj naslov..dajte molim vas nije u pitannju samo ježić..nesto se mulja ali jos neznamo sto i tko,turci su odbili dat proviziju i propalo je sad netko zeli jeftino kupit i rjesit se dugova

 2. nome naručeni komentar

  August 19, 2012 at 13:26

  konstantno se gura priča o pokvarenim investitorima koji odbijaju dati 5 milijuna eura za zaostale plaće….

  Recite vi meni, ako govorimo o tržišnom gospodarstvu, i recimo prodajete nešto, ajmo reć polovan auto, da li je normalno tražiti od kupca da plati zadnjih 10 računa za gorivo eto jer ja nisam plaćao a vozio sam se?

  Jebena država sa 7 ekonomskih fakulteta u kojoj nitko ne zna javno jasno i glasno reći – NIJE TAKo, NEMOJTE NAS PRAVITI BUDALAMA!

 3. Franjo Čabrijan

  August 19, 2012 at 17:40

  Onaj dvojac iz Vlade koliko imam iskustva uvijek radi za krupni kapital.Prema tome ovo je samo predstava o brizi za radnike.Radnici će dobiti zaostale plaće, ali će ostati bez posla.

 4. gici

  August 20, 2012 at 10:18

  LJUDI SU NAIVNI,UVIJEK SU PADALE PROVIZIJE NJIMA,A NE NAMA,DINA JE STRATESKI VAZNA,NISU SE JOS DOBRO DOGOVORILI,ALI RADNICI U OVOJ PRICI NISU BITNI-NJIH CE SE NEKAKO RIJESITI-OTPREMNINE I ZAVOD ZA ZAPOSLJAVANJE.
  ZAKON PONUDE I POTRAZNJE PRODATI I NAMIRITI SEBE- TO SE ZOVE INVESTIRANJE I PRODAJA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Obersnel zadovoljan komunalnim redarima, grad nabavlja kamere za kažnjavanje nepropisnog parkiranja

spMarch 20, 2019

S otuđenim vozilom prouzročio prometnu nesreću

spMarch 20, 2019

FOTO: Znanstveni skup ‘300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom’

spMarch 19, 2019

U parku u Rijeci curicu i dječaka napao nožem, objavljeni detalji

spMarch 19, 2019

28-godišnjak vozio Bmw Zg oznaka i napuhao 2,17 promila!

spMarch 19, 2019

Snježna mećava na Učki

spMarch 18, 2019

Svečanom akademijom obilježeno 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom

spMarch 18, 2019

Vozio ‘alfu’ s 2,11 promila pa udario u teretno vozilo

spMarch 18, 2019

Nakon nereda na utakmici Naprijed – Vinodol uhićena dvojica 19-godišnjaka

spMarch 18, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.