Home Vijesti Stiže najgori toplinski val od 1757!

Stiže najgori toplinski val od 1757!

2064
0

Meteorolozi AccuWeathera upozoravaju da je ovo jedan od najsnažnijih toplinskih valova u više od 200 godina
Meteorolozi AccuWeathera upozorili su da je ovo jedan od najsnažnijih toplinskih valova u zapadnoj Europi u više od 200 godina. To dugotrajno, ekstremno vremensko razdoblje moglo bi postati smrtonosno diljem kontinenta, upozoravaju.

Temperature u Portugalu i Španjolskoj već tjedan dana redovito prelaze 38 stupnjeva. Sevilla je jedno od najtoplijih mjesta, a živa se penje na ili iznad 41 stupanj devet uzastopnih dana.

47 stupnjeva zabilježeno je u Pinhaou u Portugalu u četvrtak 14. srpnja. Ako se potvrdi, to bi mogla postati najviša temperatura ikad zabilježena u Portugalu u srpnju. Trenutni srpanjski rekord u zemlji iznosi 46.5, koji je postavljen u Amareleji 1995. godine.

“Postoji zabrinutost da bi ova vrućina mogla postati dugotrajan toplinski val (20 ili više dana) za mnoge lokacije od Portugala do središnje Francuske i unutarnje jugoistočne Europe jer bi mogla potrajati do kraja srpnja i nastaviti se u kolovozu”, rekao je AccuWeatherov meteorolog Tyler Roys. Kaže da bi vrućine mogle zahvatiti doline Mađarske, istočne Hrvatske, istočne Bosne, Srbije, južne Rumunjske i sjeverne Bugarske.

Ovaj toplinski val, navodi Roys, mogao bi se mjeriti s toplinskim valom iz 2003. kada je više od 30.000 ljudi izgubilo živote, izravno i neizravno zbog vrućine. Dodao je da bi ovo mogao biti jedan od najgorih toplinskih valova u Europi od 1757. godine.

Previous articleŠibenik sve prihode od otvaranja sezone donira žrtvama požara
Next articleVIDEO: Rakitić rasplakao Korejku u hrvatskom dresu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here