Vijesti

Što ako Vera Begić ne podnese ostavku?

Što ako Vera Begić ne podnese ostavku?

Riječka pročelnica za sport i tehničku kulturu, Vera Begić Blečić, koja je sredinom prošlog mjeseca pijana skrivila stravičnu prometnu nesreću u kojoj je jedna osoba poginula, izašla je iz pritvora i prvi puta se nakon mjesec dana obratila javnosti. Međutim, osim očekivane sućuti obitelji žrtve prometne nesreće, riječka pročelnica se još uvijek nije izjasnila o statusu svoje funkcije te ostavci koju očekuje gotovo kompletna gradska javnost.

Naime, Begić Blečić je suspendirana odlukom gradonačelnika Vojka Obersnela što znači da bi do pravomoćnosti presude ostala na radnom mjestu pročelnice za sport uz 80 posto dosadašnje plaće. Iako je krivnja pročelnice neosporna, dosadašnja praksa pokazuje da bi se sudski spor mogao rastegnuti godinama pa se javnost opravdano užasava mogućnosti da pored Vladimira Benca grad na teret poreznih obveznika dobije još jednog suspendiranog pročelnika. Osim troškova po gradsku blagajnu, ostavka na dužnost pročelnice od Begić Blečić javnost očekuje i iz moralnih razloga zbog izrazito teške posljedice koju je prouzročila vožnjom u pijanom stanju. Pročelnica Begić Blečić je tu u još težoj situaciji od pročelnika Vladimira Benca iz razloga što Benac do presude može negirati sve što mu se stavlja na teret dok je činjenica da Begić Blečić usmrtila čovjeka vožnjom u alkoholiziranom stanju posve nesporna.

Međutim, što će se dogoditi ukoliko se Begić Blečić ogluši na zahtjeve javnosti i odbije podnijeti ostavku? Sukladno Zakonu o službenicima i namještenicima, gradonačelnik osim suspenzije može pročelnicu prijaviti službeničkom sudu. Naime, članak 46. istog zakona propisuje kako ‘nedolično ponašanje koje nanosi štetu ugledu službi’ spada u teže povrede radne dužnosti. Postupak pred službeničkim sudom je hitan, mora biti pokrenut u roku od godinu dana od dana saznanja za počinjenu povredu, a izrečena kazna se, ovisno o težini prekršaja, kreće u rasponu od novčane pa do premještaja na niže plaćenu funkciju ili prestanak službe.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Obersnel u Marakešu o migracijama

spDecember 10, 2018

Trećemajcima poklon bon od 300 kuna

spDecember 10, 2018

Tuđmanovi sljedbenici palili svijeće na Jadranskom trgu

spDecember 10, 2018

1 osoba teže, 4 lakše ozlijeđene u prometnim nesrećama ovog vikenda

spDecember 10, 2018

U prometnoj nesreći kod Buzeta poginuo suvozač citroena saxo riječkih registracija

spDecember 7, 2018

Komadina i HDZ se dogovorili oko proračuna, Kneževiću ozdravila punica!

spDecember 7, 2018

41-godišnjak osumnjičen za razbojništvo nad 81-godišnjakom

spDecember 7, 2018

Teško ozlijeđena pješakinja – oprezno u prometu

spDecember 6, 2018

Riječani osjetili potres sa epicentrom u Pivki

spDecember 5, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.