Vijesti

Što ako Vera Begić ne podnese ostavku?

Što ako Vera Begić ne podnese ostavku?

Riječka pročelnica za sport i tehničku kulturu, Vera Begić Blečić, koja je sredinom prošlog mjeseca pijana skrivila stravičnu prometnu nesreću u kojoj je jedna osoba poginula, izašla je iz pritvora i prvi puta se nakon mjesec dana obratila javnosti. Međutim, osim očekivane sućuti obitelji žrtve prometne nesreće, riječka pročelnica se još uvijek nije izjasnila o statusu svoje funkcije te ostavci koju očekuje gotovo kompletna gradska javnost.

Naime, Begić Blečić je suspendirana odlukom gradonačelnika Vojka Obersnela što znači da bi do pravomoćnosti presude ostala na radnom mjestu pročelnice za sport uz 80 posto dosadašnje plaće. Iako je krivnja pročelnice neosporna, dosadašnja praksa pokazuje da bi se sudski spor mogao rastegnuti godinama pa se javnost opravdano užasava mogućnosti da pored Vladimira Benca grad na teret poreznih obveznika dobije još jednog suspendiranog pročelnika. Osim troškova po gradsku blagajnu, ostavka na dužnost pročelnice od Begić Blečić javnost očekuje i iz moralnih razloga zbog izrazito teške posljedice koju je prouzročila vožnjom u pijanom stanju. Pročelnica Begić Blečić je tu u još težoj situaciji od pročelnika Vladimira Benca iz razloga što Benac do presude može negirati sve što mu se stavlja na teret dok je činjenica da Begić Blečić usmrtila čovjeka vožnjom u alkoholiziranom stanju posve nesporna.

Međutim, što će se dogoditi ukoliko se Begić Blečić ogluši na zahtjeve javnosti i odbije podnijeti ostavku? Sukladno Zakonu o službenicima i namještenicima, gradonačelnik osim suspenzije može pročelnicu prijaviti službeničkom sudu. Naime, članak 46. istog zakona propisuje kako ‘nedolično ponašanje koje nanosi štetu ugledu službi’ spada u teže povrede radne dužnosti. Postupak pred službeničkim sudom je hitan, mora biti pokrenut u roku od godinu dana od dana saznanja za počinjenu povredu, a izrečena kazna se, ovisno o težini prekršaja, kreće u rasponu od novčane pa do premještaja na niže plaćenu funkciju ili prestanak službe.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Na Drenovi opljačkan dućan, na Podmurvicama ukrali moped

spFebruary 20, 2019

Komadina: Marišćina mora prestati smrdjeti

spFebruary 19, 2019

Povijesni toponimi po Starom gradu bit će postavljeni krajem ožujka

spFebruary 19, 2019

Rijeka u magli!

spFebruary 19, 2019

Prometna nesreća na Kantridi

spFebruary 18, 2019

Zabio se u ogradu na zaobilaznici kod Matulja

spFebruary 18, 2019

Jedna osoba teže, šest lakše ozlijeđeno u prometnim nesrećama ovog vikenda

spFebruary 18, 2019

20 pripadnika Torcide zadržano zbog neispravnih ulaznica

spFebruary 18, 2019

Krk i Rijeka u subotu najtopliji gradovi u Hrvatskoj

spFebruary 16, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.