Home Vijesti Što čeka ministar Zmajlović?

Što čeka ministar Zmajlović?

930
1

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode podnijelo je 27. kolovoza optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu u Zagrebu protiv Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića u svojstvu odgovorne osobe. Optužni prijedlog je, navode u Ministarstvu, pokrenut jer Grad Zagreb u razdoblju od 22. do 24. kolovoza 2012. godine nije osigurao uvjete i provedbu propisanih mjera za gospodarenje komunalnim otpadom, što je suprotno odredbama članka 15. Zakona o otpadu:

‘Time je došlo do povećanog rizika od onečišćenja vode, tla i zraka, pojave neugodnih mirisa, odnosno na taj način došlo je do mogućnosti štetnog utjecaja na okoliš.’


Dvostruka ministrova mjerila

Optužni prijedlog pokrenut je i protiv Gradonačelnika Zagreba jer je on, smatrali su tada u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, u svojstvu odgovorne osobe odgovoran za zakonitost rada svih gradskih tijela, ‘a nije na svom području osigurao uvjete i provedbu propisanih mjera za gospodarenje komunalnim otpadom’.

Prema Zakonu o otpadu, za neodgovorno gospodarenje komunalnim otpadom propisana je novčana kazna u iznosu od 100.000 do 500.000 kuna za grad, a od 15.000 do 25.000 kuna za gradonačelnika kao odgovornu osobu.

Što čeka ministar Zmajlović u slučaju Rijeke i riječkog gradonačelnika? U Rijeci se smeće na deponij ne odvozi već 4 dana, a blokada traje duže nego u slučaju odlagališta Jakuševac. U čemu je razlika između riječkog i zagrebačkog slučaja osim u činjenici da su Zagrepčani tražili ekološku rentu, a Marčejci uvođenje primarne selekcije otpada? Pitanjima dvostrukih mjerila ministra Zmajlovića već smo se bavili tekstom Stranačka država, objavljenim na našem portalu. Vrijeme je da ministar odgovori zašto u istim slučajevima koristi različita mjerila. Sva postavljena pitanja u ovom tekstu proslijedili smo Ministarstvu okoliša. Čekamo odgovore.(rd)

1 COMMENT

  1. “Ministar” Zmajlovic ne zna tko mu glavu nosi niti gdje je dosao niti sto treba raditi, osim sjediti na ministarskoj fotelji kako mu je naredjeno, a kamoli bi onda znao sto ceka?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here