Home Mozaik Što kaže bonton o plaćanju računa u restoranu? Saznajmo danas

Što kaže bonton o plaćanju računa u restoranu? Saznajmo danas

239
0

To je prizor koji smo često doživjeli iz prve ruke: u restoranu smo, stiže račun, a stol se stišava,  gosti se nespretno meškolje kako ne bi pogriješili ili bili nepristojni. Podjela računa u restoranu je zapravo tema koja nastavlja stvarati nedoumice i neugodnosti, jer nema preciznih i apsolutnih pravila, već sve ovisi o samim situacijama koje prethode susretu. Ukratko, pokušajmo razumjeti što bonton kaže o tome tko je dužan platiti restoranski račun, kako bismo bili sigurni da ćemo uvijek donijeti dobru odluku i poštivanjem bontona ostaviti dobar dojam.

Tko plaća račun u restoranu?

Podijeliti točno račun na sve goste? Izračunati iznose tako da svaka osoba pokrije samo svoje stvarne troškove? Podijeliti ukupan iznos na temelju broja obitelji? A kako upravljati napojnicama i ostalo?

Ovo su samo neka od pitanja koja nas mogu mučiti u trenutku plaćanja računa u restoranu kada za stolom sjedimo s nekoliko ljudi koji očito nisu dio iste obiteljske zajednice.

Diljem svijeta postoje različiti običaji o tome tko plaća kad se večera vani: na primjer, podjela računa uobičajena je praksa u mjestima poput Ujedinjenog Kraljevstva ili Norveške, dok je u drugim zemljama poput Vijetnama ili Irana tradicionalno gost taj koji plaća večeru.

Ovdje u Hrvatskoj zapravo nema krutih i apsolutnih pravila: mnogo toga ovisi o dinamici grupe okupljene oko stola, o prigodi koja je u osnovi susreta i o suptilnim čimbenicima statusa i odnosa (uključujući, ponekad, čak i dob osobe). U korejskoj ili tajlandskoj kulturi plaća najstarija osoba, baš kao što u nekim kontekstima još uvijek “vrijedi” rodni aspekt (općenito, u hrvatskoj kulturi još je uobičajeno da plaća muškarac, a ne žena).

Imajući na umu rečeno, još uvijek postoje dobre smjernice bontona koje treba slijediti kako biste donijeli pravu odluku u pravo vrijeme, a mi smo u nastavku naveli neke od najčešćih slučajeva koji ukazuju na “najbolje” ponašanje. Međutim, ne zaboravljajući da postoji i mogućnost traženja potpuno odvojenih računa i rješavanja temeljnog problema.

Zlatna pravila za izbjegavanje neugodnosti

Pravilo koje predlažu stručnjaci za bonton je da odluku o tome kako podijeliti račun treba donijeti prije sjedanja za stol, kako bi se izbjegle gnjavaže i neugodnosti kada konobari donesu račun. Nadalje, koji god način podjele odabrali, nije elegantno započeti pregledavati sve stavke na računu ili secirati udjele jer nedostaje poneki cent.

Kako platiti u restoranu, mogućnosti podjele računa

Ukratko, postoje samo 3 mogućnosti podjele računa u restoranu kada smo na večeri s više ljudi, bez obzira na vezu s njima.

-Podjela ‘alla romana’ (ili na nizozemski, u anglosaksonskoj kulturi), znači podjelu računa na jednake dijelove bez obzira na jela i količine koje se naručuju i konzumiraju. 

-Odvojeni računi. To je najmanje “zajedničko” rješenje, bazirano jednostavno na pojedinačne narudžbe, i trebalo bi ga unaprijed priopćiti konobaru, koji će dati odvojene račune različitim sudionicima.

-Plaćanje samo jedne osobe. Jedan sudionik plaća cijeli iznos.

Kako se nositi s računom u restoranu : večera s prijateljima

  1. Grupa prijatelja

Najbolje rješenje je da svatko plati za sebe, ali to treba najaviti konobaru.

  1. Izlazak u dvoje (ne romantični)

Također je najbolje račun podijeliti na pola.

  1. Romantični izlazak

Međutim, kada se izlaz temelji na ljubavnom interesu, mogla bi nastati neka komplikacija. U našoj kulturi, od muškarca se klasično očekuje da plati račun za oboje, ali partnerica može predložiti da ga podijele. Danas se, srećom, više pažnje posvećuje ženskoj neovisnosti: ako nekim djevojkama može goditi kavalirska gesta partnera (ili budućeg partnera), drugima može smetati nametljivost, pa je preporučljivo pročitati pažljivo kontekst kako biste izbjegli gafove ili neugodnosti.

  1. Rođendanska zabava

Iznimka od svih ovih pravila je proslava rođendana ili neke druge svečane prigode, poput godišnjice, novog posla, promaknuća i sl. U tim slučajevima vrijedi savjet: ako prijatelji donose dar, slavljenik će platiti račun za sve (pogotovo ako je on pozvao).

Tko plaća račun u restoranu za obiteljsku večeru

Kada idemo vani jesti s rođacima, tko će platiti račun uvelike ovisi dobi i obiteljske dinamike.

  1. Roditelji

Obično, pogotovo ako smo mladi ili nemamo stabilan posao, roditelji će platiti račun – ali ako ćemo pravo, otac i majka će vjerojatno i dalje inzistirati na plaćanju računa u svakoj situaciji! Međutim, postoje i posebni slučajevi u kojima će dijete sa zadovoljstvom ponuditi večeru, pokazujući roditeljima da je postalo neovisna odrasla osoba koja se može malo brinuti o njima.

  1. Braća

Puno manje formalan je restoranski objed s braćom i sestrama, za koji možemo primijeniti pravila koja klasično koristimo s prijateljima.

Kako se ponašati u plaćanju računa među kolegama

Još jedna česta situacija odnosi se na ručkove ili večere s kolegama – isključujući slučajeve u kojima su predviđene naknade i slično. Kada su gosti na istoj hijerarhijskoj razini, svatko plaća za sebe; ako je prisutan upravitelj ili nadređeni, ta je osoba obično odgovorna za troškove (iako se ovakvo ponašanje ne treba uzimati zdravo za gotovo).

Pravila za plaćanje računa

Prije zaključka možemo dodati i druga ponašanja koja preporučuje bonton u trenutku plaćanja računa, ponavljajući da je glavno pravilo „ne izazivati ​​neugodnosti“ ili stvarati probleme i poteškoće osoblju restorana (ili ostalim gostima).

U pravilu, ako odlučimo jelo ponuditi svima, elegantan izbor može biti platiti račun koji je donesen na stol kreditnom karticom (kako bismo izbjegli brojanje novčanica pred gostima) ili otići do blagajne platiti u gotovini. Po bontonu, naime, baratanje novcem nije, ono što bi se reklo, elegantno!

Međutim, kada je u pitanju podjela računa, dobro je kvotama dodati i dio namijenjen za napojnicu koju treba podijeliti na jednake dijelove, što obično odgovara 10% ukupnog iznosa. 

Previous articleKako izgleda škola u Irskoj? ‘Samo je jedan roditeljski sastanak godišnje, djeca uče kroz igru’
Next articleGlumi srčani udar u najmanje 20 restorana nakon konzumiranja večere, da ne bi platio račun. Tada biva uhićen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here