Home Kolumne Što sve morate obići prilikom posjete Beogradu?

Što sve morate obići prilikom posjete Beogradu?

1542
1

Beograd je jedan od gradova Evrope, čiji je turistički potencijal posljednjih godina sve prepoznatiji i u povoju. Srpska prijestolnica ima mnogo toga za ponuditi, a od ostalih evropskih gradova, izdvojila se po vrlo bogatom noćnom životu, pristupačnim cijenama, odličnom gostoprimstvu i dobroj hrani.

Nažalost, uslijed situacije sa pandemijom na globalnom nivou, Beograd prošle godine nije uspio da ponudi najbolji provod svojim posjetiocima, ali ostaje nada da će Nova godina 2022 Beograd ponovo staviti na mapu svijeta najtraženijih destinacija! Nema sumnje da je srpska prijestonica i bila jedna od optimalnih destinacija za doček, zahvaljujući svom statusu grada koji nikada ne spava.

Ipak, bilo bi nepravedno smatrati da Beograd nema da ponudi još mnogo toga pored dobrog provoda. Srpska prijestonica zauzima centralno mjesto Balkanskog poluotoka, zbog čega je odlikuje bogata i turbulentna povijest, koja je za sobom ostavila brojne spomenike kulture i neprocjenjivo istorijsko nasljeđe.

Ukoliko uskoro posjećujete ili planirate da obiđete Beograd, u nastavku teksta nudimo vam opcije za upoznavanje sa bogatim istorijskim i kulturnim nasljeđem srpske prijestonice, a mnogi od lokaliteta su upravo na otvorenom, što je dodatni plus kada je riječ o trenutnoj situaciji sa pandemijom, te ćete moći da uživate u obilasku bez straha. 

#1 Kalemegdan i spomenik Pobjednika – simbol srpske prijestonice

Kalemegdanski park nalazi se u okviru Beogradske tvrđave, i predstavlja najveći park Beograda, i istovremeno najznačajniji kulutrno-istorijski kompleks u gradu. U njemu se nalazi i spomenik Pobednika koji je simbol srpske prijestonice već vijekovima. Beogradska tvrđava je gradsko utvrđenje oko koje se razvio grad kakvim ga danas poznajemo. 

Smatra se da je podignuta već početkom prvog vijeka, nakon čega se razvijala pod rimskim, a kasnije vizantijskim uticajem. U petnaestom vijeku Beograd postaje prijestonica srednjovjekovne Srbije, pod vladavinom despota Stefana Lazarevića, kada i Beogradska tvrđava postaje zvanično utvrđenje prijestonice. 

Tokom sedamnaestog i osamnaestog vijeka, privremeno postaje austrijsko odnosno osmanlijsko artiljerijsko utvrđenje, dok danas čini kulturno-istorijski kompleks, koji postaje simbol Beograda. Na gornjem gradu Beogradske tvrđave, 1928. godine povodom desetogodišnjice proboja Solunskog fronta, podignut je spomenik Pobednik.

Pobednik je djelo poznatog kipara Ivana Meštorovića, a u to vrijeme bilo je vrlo kontroverzno umjetničko djelo, budući da je Pobednik nag. Spomenik je prvobitno bio planiran da se postavi na Terazijama, međutim zbog moralne osude građana, odlučeno je da se izmjesti na manje vidljivo i prometno mjesto – Kalemegdan, sa čijeg vrha i dan danas posmtara grad.

#2 Gardoš kula – upoznajte se sa djelom jednog od najznačajnijih srpskih naučnika

Gardoš kula jedna je od najautentičnijih građevina u Beogradu. Ova kula jedna je od četiri Milenijumske kule, koje su Ugarske vlasti odlučile da podignu u čast hiljadugodišnjice doseljavanja Mađara u Panoniju. Kule su izgrađene na četiri najudaljenije tačke kraljevstva, a Gardoš se nalazi na najjužnijoj tački.

Danas je to Zemun, nekadašnji grad, a danas dio Beograda, a kula se nalazi upravo na temeljima drijevne tvrđave Taurunum iz 9. Veka. Unutar kule postoji stalna postavka posvećena liku i djelu Milutina Milankovića, jednog od najčuvenijih srpskih naučnika. Milankovićev najveći doprinos nauci ogleda se u opisivanju klima na svim planetama Sunčevog sistema.

Zahvaljujući Milankoviću, danas znanstvenici mogu dati predviđanja u vezi budućih klimatskih promjena na Zemlji, te izbjegnu prirodne katastrofe povezane sa njima. Milanković se uzima kao osnivač planetarne klimatologije, zavaljujući izračunavanju temperaturnih prilika na Merkuru, Marsu, Venere i Mjesecu.

Gardoš kula je savršena prilika da vidite jednu od dvije Milenijumske kule koje su ostale očuvane, uživate u vidiku na cijeli Beograd i upoznate se sa životom i radom jednog od najvećih naučnika, ne samo u Srbiji, već i svijetu. 

#3 Muzeji Beograda – upoznajte se sa povijesnim nasljeđem Srbije 

Beograd ima i mnogo zanimljivih muzeja, a ukoliko ste ljubitelj nauke, toplo vam preporučujemo posjetu muzeja Nikole Tesle, vjerovatno i najčuvenijem srpskom naučniku. Muzej Nikole Tesle, godišnje posjeti oko 150.000 posjetilaca godišnje, a postoji stalna postavka kao i izložbe tokom cijele godine.

Jedan od najmodernijih muzeja u Srbiji, je svakako i Muzej istorije Jugoslavije, koji predstavlja kompleks Memorijalnog centra Josip Broz Tito, poznatija kao Kuća cvijeća, i Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije. Tokom godine postoji stalna postavka, i redovni programi i izložbe. 

Muzej istorije Jugoslavije je sigurno jedan od najkvalitetnijih muzeja u regionu, i predstavlja svjedočanstvo o jednoj važnoj istorijskoj epohi Srbije. Ukoliko se nalazite u centru grada ne zaboravite da posjetite Istorijski muzej Srbije, kao i skoro renoviran – Narodni muzej Srbije

Nadamo se da će vam ovaj tekst biti koristan vodič prilikom sljedeće posjete srpskoj prijestonici ili da će vas potencijalno dodatno zainteresirati da se upoznate sa njegovom bogatom poviješću i kulturom.

1 COMMENT

  1. “Pobednik je djelo poznatog srpskog vajara Ivana Meštorovića” Može pojašnjenje na temelju čega se tvrdi navedeno-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here