Home Vijesti Stručnjaci protiv LNG-a u Omišlju?

Stručnjaci protiv LNG-a u Omišlju?

1219
0

Dok se u Hrvatskoj priprema odluka o izgradnji LNG terminala u Omišlju na otoku Krku, Jadranskim morem prema talijanskom Porto Levanteu na sjeveru plovi konvoj s konstrukcijom za slično postrojenje koje će biti postavljeno na otvorenom moru.

To znači da će u idućih nekoliko godina relativno zatvoreno more dobiti dva pogona velikog kapaciteta čiji će najznačajniji utjecaj na okoliš biti hlađenje morske vode i ispuštanje velikih količina natrijeva hipoklorida – riječ je o kemikaliji koja se koristi za čišćenje sustava izmjenivača topline, a potrebna je za sprečavanje nakupljanja morske flore i faune na sustavu.

Predviđeno je da će se, nakon što Vlada donese konačnu odluku, a zasad sve poruke koje stižu od tamo ukazuju na to da će potvrditi Omišalj kao optimalnu lokaciju, izraditi studija o utjecaju na okoliš.

Neovisni stručnjaci i poznavatelji situacije, kao i predstavnici lokalne vlasti, slažu se s tim da je prirodni plin najčišći i najjeftiniji energent, ali unaprijed upozoravaju na potrebu pomnog pojašnjenja i proračuna o štetama koje mogu donijeti hlađenje i zagađivanje mora biocidom. (Jutarnji.hr)

Previous articleMario Bosiočić – riječki šahovski velemajstor
Next articleŽičarom na Učku: Liburnija nakon više od 50 godina pred ostvarenjem obećanja

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here