Home Vijesti Sučeljavanje kandidata za gradonačelnika

Sučeljavanje kandidata za gradonačelnika

1413
1

Novi list i Primorski radio organizirali su jučer sučeljavanje šest riječkih kandidata za gradonačelnika u hotelu Bonavia. Nakon što su se predstavili Vladimir Afrić (HSU), Aljoša Babić (Zelena stranka), Predrag Blečić (Lista za Rijeku-Akcija mladih),Vesna Buterin (HDZ), Nikola Ivaniš (PGS) i Vojko Obersnel (SDP-HNS-IDS-HSLS-ARS-SDA) suočili su se sa setom novinarskih pitanja i s pitanjima građana. Kandidati su najviše raspravljali o konceptu vođenja grada kao poduzeća, o razlozima nedobijanja domaćinstva Svjetskog rukometnog prvenstva, a živo je bilo i u raspravi o riječkim kandidaturama za Mediteranske igre.

Razvoj poduzetništva

Što mislite o koncepciji vođenja grada kao poduzeća?
Afrić: Ako se grad vodi po toj koncepciji kroz najobičniji ortakluk, a to možemo vidjeti na primjeru Zagreba, onda je to katastrofa. Taj sistem koji je kod nas postao normalan i koji je omogućio udruživanje onih koji su kriminalnom pretvorbom došli do sredstava pa su se udružili s političarima doveo je društvo u nenormalno stanje koje treba mijenjati.
Ivaniš: Ne ni gradu poduzeću, ne ni gradu korporaciji, već da gradu kao servisu građana.
Babić: Slažem se s konceptom grada poduzeća, ali ne da djeluje protiv građana, već da se bori s drugim gradovima kako bi privukao novac i poduzetnike. Takav posao mogu odraditi samo mladi i stručni ljudi.
Buterin: Apsolutno sam protiv koncepta grada poduzeća zbog toga što se na taj način koči razvoj poduzetništva. Predložila sam u programu snažan razvoj poduzetništva otvaranjem poduzetničke zone i smanjenjem komunalnih nameta.
Blečić: Protiv sam koncepcije grada poduzeća jer se na takav način gubi smisao poduzetničkih inicijativa. Takav koncept otvara i pitanje transparentnosti koja je proteklih godina u Rijeci bila i te kako upitna. Po tom pitanju imalo bi što reći i Državno odvjetništvo.

Transparentnost i efikasnost

Obersnel: Grad poduzeće podrazumijeva efikasnost, a ne gušenje poduzetnika i to je koncept koji primjenjuju svi veliki europski gradovi. Što se tiče transparentnosti, po istraživanju Udruge gradova i GONG-a, upravo je Rijeka najtransparentniji grad.
Buterin: Ne bih se s tim složila. Nikada nismo dobili odgovor gdje je 100 milijuna kuna za koje je Državna revizija utvrdila da su nenamjenski potrošeni. Isto tako nismo dobili analitička izvješća o poslovanju komunalnih društava.
Obersnel: Na Gradskom vijeću raspravljalo se o poslovanju gradskih poduzeća, a svi podaci su dostavljeni vijećnicima i dostupni su javnosti.
Buterin: Nismo uopće dobili izvješće o poslovanju Rijeka sporta. Želi li se nešto sakriti?

Zaduženost poduzeća

Obersnel: Rijeka sport u trenutku dostavljanja izvješća nije radio ni godinu dana. Naravno da će biti dostavljeni podaci i o radu tog trgovačkog društva.
Ivaniš: Riječka poduzeća su prezadužena, a rezultat te prezaduženosti će biti plaćanje skupljih usluga tim trgovačkim društvima. Pred građanima je čitav niz poskupljenja.
Obersnel: Grad Rijeka i njegova trgovačka društva imaju najmanju stopu zaduženosti u Hrvatskoj.
Blečić: Prema našim saznanjima gotovo cijela imovina Grada Rijeke je pod hipotekom, a novi gradonačelnik će morati sanirati sve te dubioze.
Ivaniš: Prije nekoliko godina gradska vlast je htjela pod hipoteku staviti i zgradu HNK Ivana pl. Zajca.
Obersnel: U odnosu na vrijednost imovine kojom raspolažemo, Grad Rijeka nije prezadužen, a oni koji to tvrde, barataju netočnim podacima.

Lokacije džamije

Je li trebalo sačuvati Sušački kolodvor?
Babić: Trebalo ga je sačuvati. Najbolje je da se o tome očituju stručnjaci.
Što mislite o izgradnji Islamskog centra u Rijeci?
Blečić: Žalosno je kako se gradska vlast odnosila u određivanju lokacije za Islamski centar jer je grad svojim postupcima onemogućavao našim građanima islamske vjeroispovijesti da se taj objekt već izgradi. Lokacija Hostov breg izabrana je mimo volje građana. Izgubljene su dvije-tri godine, a onda je lokacija pomaknuta na lokaciju Mario Gennari. Ni ona nije adekvatna. Islamski centar trebao je biti izgrađen u središtu grada, kao što je Sveti Vid ili pravoslavna crkva.

Arene i arenice

Tko je kriv da Rijeka nije dobila domaćinstvo Svjetskog prvenstva u rukometu?
Buterin: Apsolutni krivci su gradonačelnik i gradska vlast. Za 50 posto subvencije države mogli smo imati sportsku dvoranu. Riječani su jako puno izgubili.
Afrić: Više je nego dobro da to nismo dobili. Priče o 50 posto subvencija su filozofija jer će i taj novac vraćati građani. Sve moguće arene i arenice grad neće moći vraćati na način da u njima organizira različite komercijalne predstave.
Blečić: Kao bivši igrač Zameta i rukometni reprezentativac reći ću da je to najveća pljuska riječkom sportu u zadnjih 50 godina.
Ivaniš: Grad Rijeka i odjel za sport nisu se na odgovarajući način pripremili i kandidirali. To je nedopustivo. Čitav niz godina isti ljudi vode sport u gradu i to ne na dobar način.

Sufinanciranje prvenstva

Obersnel: Kandidatura je podnesena na vrijeme, dali smo garanciju da ćemo izgraditi dvoranu. Tada nije bilo govora o sufinanciranju. Smiješno je da bi nam to izgradila Vlada. To ćemo isto mi platiti svojim novcem.
Ivaniš: Nismo mi ništa dali na vrijeme, a Luciano Sušanj je kazao da nećemo mi ništa nikoga moliti. O tome tko je dočekao predsjednika IHF-a, bolje je ne govoriti.
Obersnel: Dočekao ga je pročelnik za sport. A nije u posjetu bio predsjednik, već potpredsjednik. Na vrijeme smo dali sve što je potrebno za kandidaturu.
Ivaniš: Ne postoji ni jedno objašnjenje zbog čega gradonačelnik nije primio Kožuhova. Da ga je primio, prvenstvo bi bilo u Rijeci.
Babić: Kožuhov, Mustafa…, to nije bitno. Iza svega je stajao Gobac koji je ucjenjivao gradove. Iz ove perspektive izuzetno mi je drago što nije bilo Svjetskog rukometnog prvenstva u Rijeci.

Bazenski kompleks

Ji li trebalo graditi bazenski kompleks na Kantridi i je li preko 300 milijuna kuna pametno utrošen novac?
Ivaniš: Nije upitno je li trebalo graditi bazen na Kantridi, trebalo je. Ali nismo za to da se četiri puta poveća cijena od planirane. To je karakteristika većine investicija u Rijeci. Kao gradonačelnik inzistirat ću da se investicija može povećati za najviše 10 posto. Mislim da treba izgraditi i bazen u Srdočima i u istočnom dijelu grada.
Buterin: Apsolutno sam za izgradnju bazena, ali ne pod ovim uvjetima i cijenama. Bazen na Kantridi je najskuplji bazen na Mediteranu. U početku je bilo riječi da će koštati 70 milijuna kuna, danas se tvrdi da će koštati 340 milijuna kuna, a na kraju će to biti 400 milijuna kuna.
Blečić: Bazen da, ali tako skupi projekti Rijeci ne trebaju. Za te novce mogli smo napraviti četiri bazena.

Sportske manifestacije

Da dobijete povjerenje građana na izborima, biste li išli na novu kandidaturu za Mediteranske igre?
Obersnel: Naravno da bih. Predložit ću Gradskom vijeću da se ponovo kandidiramo. To je sada pitanja inata, a ne stvarne potrebe. Izgradili smo gotovo sve sportske objekte osim novog stadiona. Kandidature su jeftine i ne zahtijevaju preveliki angažman sredstava iz proračuna. Riječani vole velike sportske manifestacije.
Blečić: Bio sam nedavno u Barceloni i bilo bi me stid da se kandidiramo kada vidim njihove sportske objekte. Mogli bismo se dogovoriti da mi dobijemo igre, a da se one održe u Barceloni.
Obersnel: U Barceloni su bile Olimpijske igre. Odite u Pescaru ili Almeriju i vidjet ćete da su riječki sportski objekti i te kako kvalitetni.
Blečić: Što se tiče inata, to mi liči na onaj vic u kojemu je muž ženi odrezao onu stvar. Nije to stvar inata, već stvar kvalitetne pripreme i uspješnog lobiranja.

Garaža, zaobilaznica, kolodvor

Kako komentirate poslovanje Rijeka prometa i treba li netko odgovarati što ta tvrtka nije napravila ni jednu garažu u središtu grada?
Afrić: Ovaj grad ne sliči ni na šta. Automobili, automobili. Gdje mi možemo pozvati ljude da prošeću. Izbacimo automobile van. Stvarno je ovo prevršilo svaku mjeru.
Ivaniš: Promet je veliki problem. Garaže ne treba graditi u centru grada, treba ih graditi na rubovima centra, te uvesti moderna i alternativna prometna rješenja. U riječki promet mora se uvesti laka željeznica između Mlake i Brajdice. Jedino je to pravo rješenje da se isključi promet autobusa iz centra grada.
Buterin: Rijeka promet je u deset godina trebao izgraditi nekoliko javnih garaža po ekonomskim cijenama. One moraju biti na rubnim dijelovima grada kako bi se destimulirao promet u središtu. Obećano nam je 2.000 novih parkirnih mjesta, ali ništa od toga se nije ostvarilo.
Kako komentirate izgradnju riječke zaobilaznice i je li trebalo zatvarati čvor Orehovicu?
Blečić: Izuzetno sam zadovoljan što će zaobilaznica napokon biti dovršena. Trebalo je otvoriti čvor Kozala i ostaviti čvor Orehovica. Za to je kriv Vladimir Bizjak.
Zašto do sada nije izgrađen novi autobusni kolodvor?
Buterin: Aktualna vlast i za to optužuje druge. Autobusni kolodvor odavno se trebao izgraditi, a sadašnji kolodvor je sramota za grad kao što je Rijeka. Upitno je je li dobro odabrana lokacija jer se u drugim gradovima takvi objekti ne nalaze u središtima.

Zemljišta i vrtići

Kako komentirate to što desetljećima u Rijeci nije izgrađen ni jedan vrtić, iako svake godine velik broj djece ostaje neupisan u njih.
Ivaniš: Mislim da Rijeka ne stoji tako loše kada su u pitanju vrtići. Javna ustanova Dječji vrtić je solidna i dobra. Vrtićkih kapaciteta nedostaje, a trebalo bi proširiti postojeće kapacitete.
Buterin: Posljednji vrtić izgrađen je 1988. godine. To je neprimjereno. Svake godine velik broj djece ostaje neupisan u dječje vrtiće.
Obersnel: Netočno je da nije izgrađen ni jedan vrtić. Otvoreno je pet vrtića, a otvorili su ih privatni investitori uz podršku Grada Rijeke.
Blečić: Vrtić u Srdočima se obećava od 1985. godine, a do danas nisu počeli radovi.
Obersnel: Pa vi ste, gospodine Blečiću, prodali zemljište za stambenu izgradnju, a ne za izgradnju dječjeg vrtića.
Blečić: To nije tema ovog pitanja.
Obersnel: I te kako je, jer je jako teško doći do zemljišta.
Blečić: Vi ste u raskoraku jer ste u 30 godina mogli riješiti sve probleme.
Obersnel: Meni ne treba 30 godina, nego devet.

Novi ili stari stadion

Treba li Grad Rijeka krenuti u izgradnju novog stadiona?
Obersnel: U ovom trenutku novi stadion nije potreban, a onaj na Kantridi će se rekonstruirati. Ako dobijemo Mediteranske igre, gradit će se novi stadion na Rujevici kapaciteta do 25.000 gledatelja.
Ivaniš: Rijeci novi stadion apsolutno ne treba jer potrebe zadovoljava i postojeći stadion na Kantridi. Nemamo za koga graditi novi stadion.
Obersnel: Stadion na Kantridi je na izuzetnoj poziciji, ali teško prolazi uvjete UEFA-e.
Ivaniš: Pitanje je treba li novi stadion građanima. Graditi ga za jedno prvenstvo ili Mediteranske igre je deplasirano. Treba rekonstruirati Kantridu. Očito je da netko želi utopiti zemljište na Rujevici.
Afrić: Izgubili smo 80 posto vremena na sportske objekte, kao da u Rijeci ništa drugo ne postoji. Prekinimo s tim, pobogu braćo!
Obersnel: Ako i izgradimo stadion na Rujevici, ostaje i stadion na Kantridi za nogomet i za atletiku. (novi list)

Previous articleAkcija mladih i Lista za Rijeku: Nema napretka sa zagrebačkim strankama
Next articlePoštanska marka s likom ‘riječkog Schindlera’

1 COMMENT

  1. Ivaniš: … u riječki promet mora se uvesti laka željeznica između Mlake i Brajdice. Jedino je to pravo rješenje da se isključi promet autobusa iz centra grada.
    Ne samo do Brajdice. Postojeća željeznička pruga koja ide u velikom krugu od Brajdice ispod igrališta kampusa i buduće bolnice, groblja i vraća se na Pećine, bi se trebala pretvoriti u trasu brze gladske željeznice. S tri, četiri izlaza (kako je to u gradovima s podzemnom zeljeznicom) na tom dijelu trase grad bi bio sjajno povezan. Ovako ta pruga stoji neiskorištena, a mi se tiskamo vozeći se autom u centar grada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here