Vijesti

Sukob u Vladi: Linić želi vratiti Ježića u Dioki, Čačić protiv!

Sukob u Vladi: Linić želi vratiti Ježića u Dioki, Čačić protiv!

Potencijalni kupac Diokija, švicarski konzorcij United Energy Commodities (UEC), i azerbajdžanski MES, koji je nekoliko dana prije njih pokazao interes za Dioki, dvije su povezane tvrtke, a cijelu operaciju vodi Robert Ježić, doznaje Jutarnji list.

Konzorcij UEC sa sjedištem u Švicarskoj zapravo je manja rusko-ukrajinska trading kompanija koja trguje petrokemijskim proizvodima i već posluje u Srbiji i Slovačkoj. O njima se, kao i o azerbajdžanskom MES-u, malo zna u biznis krugovima, a u Vladi ne žele dati informacije.

Novi bi ulagač u kompaniju odmah trebao unijeti pet milijuna eura svježeg casha kako bi se radnicima isplatili dugovi za plaće, a planiraju uložiti i 15 milijuna eura u pokretanje proizvodnje.

S obzirom na to da je upravo od stečaja spašena Ingra, ministar financija Slavko Linić ne vidi zašto se uspješna priča ne bi ponovila s Diokijem koji bi se bavio uslužnom preradom. U predizbornim mjesecima, dok je drama oko Diokija bila na vrhuncu, Linić je nekoliko puta viđen na Žitnjaku, a svoje prijateljstvo s Ježićem nikada nije skrivao.

Dok ministar Linić zagovara prodaju Diokija rusko-ukrajinskom konzorciju, ministar gospodarstva Radimir Čačić bio je skloniji kompaniju poslati u stečaj, jer njega u Diokiju zanima jedino zemljište za gradnju LNG terminala.

U Vladi su svjesni da u javnosti vjerojatno ne bi bilo dobro primljeno da će se Diokija, jednog od nekoć najvećih izvoznika u Hrvatskoj, s kvalitetnim proizvodom koji se ima gdje plasirati za zapravo mali novac, domoći nepoznati trgovci s putovnicama iz “egzotičnih zemalja”.

To više što je zapravo nejasno što se zapravo prodaje, o kakvoj vrsti suradnje je riječ? I je li predmet kupoprodaje i vrijedno zemljište od 300.000 m2 predviđeno za gradnju LNG terminala na Krku? To se javnosti još nitko nije udostojio objasniti, a iz manjka informacija stvaraju se različite konstrukcije.

Kupnjom Diokija dobili bi pristup proizvodnoj bazi, što sada nemaju – dopremali bi etilen na Krk te ga prerađivali u polietilen i slali na daljnju doradu. To je posao od kojeg je Dioki sasvim dobro živio dok Ježić nije kompaniju prezadužio, iz nje isisao novac i doveo je do propasti.

Novi su partneri prije svega zainteresirani za Dinina postrojenja u Omišlju. Početkom mjeseca obišli su i zagrebačke pogone DOKI za proizvodnju ekspandiranog polistirena u Zagrebu, za etan nisu pokazali interes, ali zanimala ih je mogućnost prenamjene zagrebačke lokacije.

U kompaniji je kaotična situacija: od kraja svibnja Dioki radi bez Uprave, a dotadašnjem predsjedniku Uprave Leu Dolezilu mandat nije produljen.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Vedrana Spadoni osniva udrugu Primorski Hrvat

spDecember 13, 2018

Komadini proračun podržali Knežević i Živi zid, Most za trgovinu optužio i HDZ!

spDecember 13, 2018

Obilan snijeg stiže u Gorski kotar, biti će ga i na Kvarneru!

spDecember 12, 2018

Počeli radovi na sustavu za zasnježenje na Platku

spDecember 12, 2018

Bišćanu odbijena žalba na presudu za lomljenje nosa taksisti

spDecember 12, 2018

Odbor za kulturu nije prihvatio prijedlog proračuna za 2019. godinu

spDecember 12, 2018

Grad Rijeka i Vlada RH potpisali ugovore o financiranju projekta Europske prijestolnice kulture

spDecember 11, 2018

Utvrđene konačne rang liste stipendista Grada Rijeke

spDecember 11, 2018

U Listi za Rijeku predstavljen projekt multimedijalne knjižnice za djecu s teškoćama u razvoju

spDecember 11, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.