Home Mozaik ‘Susjedi gledali sramotu iza zavjesa, a majka je podržavala’ svekrva anka očajna...

‘Susjedi gledali sramotu iza zavjesa, a majka je podržavala’ svekrva anka očajna zboga snahe, cijelo selo ih ogovara

676
0

Baka Anka iz Hrvatske požalila se na svoju snahu koja ne želi primiti svećenika u svoj stan za vrijeme blagoslova kuće i ne želi imati nikakve veze s vjerom i tradicijom.

U istoj kući s njom žive njezin sin i njegova supruga, a za razliku od nje Anka je vrlo religiozna. Osim toga, brine se što će ljudi reći jer joj šogorica odvraća sina od vjere, a njezina je obitelj postala predmet seoskih ogovaranja.

– Moj sin je prije tri godine oženio djevojku koja potječe iz obitelji koja nikada nije iskreno prihvatila nauk naše svete Katoličke Crkve, niti je pustila Isusa u svoje srce. Odrasla je u ateističkoj sredini u kojoj se poštovanje prema Bogu smatralo nepotrebnim. Jedva smo je uspjeli uvjeriti da se vjenčamo u crkvi – otkrila je Anka.

– Zato sam posebno zahvalan župniku na strpljenju i razumijevanju. Iako mu nije bilo lako nositi se s njom – dodala je. No, nakon udaje, Ankina snaha je nastavila po starom i nije prigrlila vjeru.

– U tome je podržava njezina majka nevjernica, čija je šogorica kopija – otkrila je žena.

– I tu dolazimo do pravog problema. Božić mi je posebno stresan jer nakon blagdana svećenik ide blagosloviti obitelj. Živimo u kući koju smo izgradili suprug i ja, ali na različitim katovima. Sin i njegova supruga imaju svoj prostor na katu dok muž i ja živimo u prizemlju. Prošle godine svećenik joj je odlučio pokucati na vrata kad je posvećivao kuću, no ona se nije javljala. Samo je pogledala tko je na vratima i pojačala glazbu. Kako imamo vanjske stepenice, susjedi su iza zastora gledali sramotu – rekla je Anka.

Ono što ju sada najviše brine je što će njezina šogorica ove godine učiniti isto svećeniku, pa je mislila da ga nagovara da ne bude u stanu na katu. No, predomislila se jer ne želi “lagati svećeniku u oči” i tako “navući grijeh na svoju dušu”.

Anka je snahi predložila da, kad kuća bude posvećena, ode do svoje majke ili prijateljice i da će ona sve urediti, ali joj se snaha smijala.

– Ponudio sam joj da odem kod prijateljice ili kod majke i da joj u stanu na stol stavim žito i raspelo, dam milostinju, prilog za crkvu i dovedem svećenika. Barem ne žive u neblagoslovljenoj kući. Ona na to nije pristala, smijala mi se i rekla da nikome ne daje novac – rekla je Anka.

– Teško mi je što ne poštuje ni mene ni vrijednosti obitelji u koju je došla, a još teže zbog straha da će moji unuci, kad dođu, rasti nekršteni – bez vjerskog odgoja. Moj sin, koji trenutno radi u Njemačkoj, ne vidi ozbiljnost situacije i misli da se previše opterećujem oko toga – dodala je.

– Razmišljam sinu i snahi uvjetovati: ili će prihvatiti svetu vjeru katoličku i običaje kako Bog zapovijeda ili će se iseliti iz moje kuće. Međutim, nemam podršku supruga koji smatra da pretjerujem i da bih trebala biti tolerantnija. Bojim se da će nam snaha svojim ponašanjem uništiti obitelj, a ja samo želim da živimo sretno kako Bog zapovijeda – rekla je zabrinuta Anka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here