Home Vijesti Suvenirnica umjesto nekorištenih stepenica?

Suvenirnica umjesto nekorištenih stepenica?

1640
0

Prostor između Robne kuće »Ri« i susjedne zgrade u čijem se prizemlju nalazi »Peko« već godinu i pol zjapi posve prazan i neiskorišten, iza metalne ograde nakuplja se smeće i trenutačno baš ničemu ne služi. Na tom su se mjestu nekada nalazile pokretne stepenice, koje su zadnji put radile prije 30 godina, a koje je zbog dotrajalosti i potencijalne opasnosti za djecu i mlade, koji su se ovamo znali zavlačiti, uprava Robne kuće dala ukloniti u veljači 2007. godine. Upravitelj Robne kuće »Ri«, tvrtka Vilicus d.o.o., na mjestu nekadašnjih stepenica vidi šansu za proširenje robne kuće na dodatni poslovni prostor, koji bi trebalo dograditi i ostakliti uz postojeći u prizemlju, gdje se prodaje sportska oprema, a mogao bi se napraviti i polukat te bi sve skupa došlo do razine na kojoj počinje karakteristična fasada Robne kuće s aluminijskom rešetkom. Upravo ovu lokaciju Proizvodno-trgovačka zadruga »Zeleno i plavo« te riječki ogranak HDLU-a smatraju idealnom za nedostajuću gradsku suvenirnicu, što bi rado prihvatila i uprava Robne kuće »Ri«. No u gradskom Odjelu za razvoj, urbanizam i gospodarenje zemljištem nisu suglasni s takvom idejom, ističući kako su uklonjene pokretne stepenice integralni dio objekta.
   
Razlaz u mišljenjima
– Prema projektu Robne kuće iz 70-ih godina prošlog stoljeća, ovdje jedino mogu biti stepenice jer je cijela građevina zamišljena tako da premošćuje Adamićevu ulicu i da građanima osigurava komunikaciju između Korza i Rive. Iako je u vlasništvu Robne kuće, taj se prostor zapravo tretira kao onaj od javne koristi i tu mi jedino možemo biti suglasni s uspostavljanjem novog eskalatora, ali ne i s dogradnjom novog prostora i drugom namjenom – tumačenje je urbanista u Gradu. Direktor Vilicusa Ivan Balen napominje da Robnoj kući nije u interesu uložiti oko 200.000 eura u nove pokretne stepenice, jer od njih većina suvlasnika poslovnih prostora ne bi imala nikakve posebne koristi.
    – To bi za većinu bio samo nepotreban trošak, jer su se te stepenice i prije vrlo rijetko koristile, a u međuvremenu građani su stvorili neke navike jer do Rive dolaze drugim putovima, nitko za to ne koristi Robnu kuću. Željeli bismo s Gradom uspostaviti zajednički jezik i dogovoriti se oko ovoga, te bismo, ako ipak promijene mišljenje oko dogradnje poslovnog prostora, bili spremni uložiti u njegovu izgradnju, bilo samostalno ili zajedno s Gradom i Županijom, u slučaju da se ovdje odluči osigurati mjesto za suvenirnicu. Kada bismo sami investirali u prostor, jasno je da bismo mi odlučivali tko će biti najmoprimac – dodaje Balen. Naš je list nedavno ukazao na problem nepostojanja prave gradske suvenirnice, za što je gradonačeknik Vojko Obersnel obećao potražiti adekvatan poslovni prostor u pješačkoj zoni grada, čim se poslije isteka nekog najma pojavi prvi slobodan punkt.
   
»Zeleno i plavo« bi na Korzo
Možda je istina da u cijeloj priči PZZ »Zeleno i plavo« stalno pokušava progurati svoju namjeru da se probije upravo na Korzo (jer tko ne bi?), budući da u Trpimirovoj ulici u blizini Žabice zbog loše lokacije trpi goleme financijske gubitke, navodno oko 15.000 kuna mjesečno, i dodaje da bi vjerojatno slična situacija bila i da se nalazi u nekoj od uličica u Starome gradu. Ipak, treba podsjetiti da je suosnivač zadruge »Zeleno i plavo« uz Županiju Primorsko-goransku i sam Grad Rijeka, koji koristi svaku priliku za samoreklamu rastućeg urbanog turizma, a nema pravog prostora za prodaju autentičnih proizvoda iz grada i regije u najužem središtu, a u Rijeci je to, mora se priznati, jedino – Korzo. Stoga se postavlja pitanje koliko uopće ima smisla uložiti novce poreznih obveznika u neke projekte kojima se pokušava podržati turizam i razvitak vlastitog kraja, ako zbog određenih okolnosti taj isti projekt propada. Zagreb, primjerice, na samom Trgu Bana Jelačića već desetljećima ima veliku suvenirnicu, a turisti na riječkom Korzu osim što će popiti kavu mogu kupiti Max Mara, La coste ili Mc’Donalds proizvode. »Autohtone riječke«, naravno. (novi list)

Previous articleŠafarić: Otišao sam u sređeniji klub
Next articleŠtrok ne odustaje od projekata na Sjevernom Jadranu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here