Home Biznis Švicarci na referendumu protiv duljeg godišnjeg odmora

Švicarci na referendumu protiv duljeg godišnjeg odmora

619
0

Švicarski birači danas su na referendumu odbacili prijedlog da se minimalni plaćeni godišnji odmor produži s četiri na šest tjedana. Birači su se priklonili vlasnicima velikih firmi, koji su upozoravali da bi šest tjedana godišnjeg odmora mogli ugroziti konkurentnost i radna mjesta. Prema prvim informacijama švicarske nacionalne televizije, koje prenosi Al Jazeera Balkans, čak 67 posto Švicaraca na referendumu je glasalo protiv dužeg godišnjeg odmora.

Inicijativu za produljenje godišnjeg odmora pokrenuo je sindikat Travail Suisse, čiji su čelnici tvrdili da četiri tjedna godišnjeg nisu dovoljni zbog pritiska posla koji se zadnjih desetljeća uvelike povećao. Stres na poslu, tvrde iz sindikata, sve je češći uzročnik zdravstvenih poteškoća.

Rezultate referenduma sindikat Travail Suisse komentirao je u priopćenju za javnost. Poručili su da se referendum održao u nepovoljnom trenutku zbog gospodarske krize koja zabrinjava velik dio javnosti. Tvrde da su protivnici inicijative uoči referenduma vodili kampanju širenja straha u kojoj su se koristili osjećajem nesigurnosti radnika.(index.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here