Home Vijesti Švorinić: Milanović 2015. kao Tuđman 1990. godine

Švorinić: Milanović 2015. kao Tuđman 1990. godine

1916
0

svorinicdankoNajnovije izjave premijera Milanovića prema kojima SDP definitivno odustaje od reforme županijskog ustroja neugodno su odjeknule u Istri i Rijeci gdje se od aktualne Vlade očekivalo puno više u smjeru obećane decentralizacije i regionalizacije zemlje. Tim povodom razgovarali smo s Danko Švorinićem, predsjednikom Liste za Rijeku koja se od osnutka zalaže za okrupnjavanje regionalne i lokalne samouprave uz snažnu decentralizaciju zemlje.

U Planu 21 Kukuriku koalicija je jasno predvidjela korake u smjeru decentralizacije i regionalizacije, a Vlada na kraju mandata od toga sasvim odustaje. Kako to komentirate?
– Plan 21 nikada i nije bio pravi program nego skup floskula koje su uoči izbora sastavile PR agencije temeljem istraživanja javnog mnijenja. Međutim, doista se u tom dokumentu nedvosmisleno obećavala decentralizacija, a aktualni premijer je govorio o dupliranju fiskalnog kapaciteta jedinica lokalne samouprave. Umjesto toga, poreznom reformom je fiskalni kapacitet jedinica lokalne samouprave smanjen u odnosu na stanje koje su zatekli.

Lista za Rijeku se od svog osnutka za ukidanje aktualnog županijskog ustroja i formiranje manjeg broja regija. Premijer Milanović sada tvrdi kako je broj županija optimalan te da bi okrupnjavanje regija moglo ojačati ‘autonomaške’ tendencije i dezintegrirati zemlju.
– Radi se o potpuno promašenim tezama. Koja je uopće uloga hrvatskih županija osim da budu svrha sebi ili rasadnik partijskog kadra? Istinita je Milanovićeva konstatacija da se na županije troši puno manje novca nego što to javnost misli ali upravo u tome i leži problem. Ovako usitnjene i slabašne županije ali i jedinice lokalne i regionalne samouprave su financijski i kadrovski nesposobne za bilo kakve razvojne iskorake i puno više troše nego li što utječu na kvalitetu života na svom teritoriju. Što se tiče premijerove opservacije o regionalizmu koje potiče ‘autonomaštvo’, mogu samo konstatirati kako je tužno da se Milanović priklonio Tuđmanovim razmišljanjima iz 90-tih godina prošlog stoljeća, a prema kojima stanovnicima Rijeke, Istre, Dalmacije ili Slavonije treba tutor u Zagrebu koji će ih poučavati o tome što su nacionalni interesi.

Kako se prema novoj centralizaciji određuje riječka SDP-ova vlast koja je deklarativno za decentralizaciju?
– Istina je da su i gradonačelnik i župan na riječima za decentralizaciju ali objektivno su obojica tek kotačići jednog centralističkog sustava. To se najbolje vidjelo na izglasavanju porezne reforme u Saboru kada su presudili glasovi upravo SDP-ovih zastupnika iz Rijeke i Riječke regije

Kako će se Lista za Rijeku pozicionirati na predstojećim parlamentarnim izborima?
– Što se tiče parlamentarnih izbora, postoje dobri izgledi da će u 8. izbornoj jedinici doći do formiranja bloka tri najjače regionalne stranke Istre, Rijeke i Kvarnera uz moguću podršku stranke Naprijed Hrvatska. Sve ovisi o konačnoj odluci IDS-a. Ukoliko se dogovorimo i na izborima nastupimo zajedno, boriti ćemo se za pobjedu u izbornoj jedinici, odnosno četiri ili pet mandata. U suprotnom, Lista za Rijeku će biti dio regionalnog bloka koji će se na izborima boriti za jedan mandat. Koliko je bitno da Rijeka dobije svog regionalnog parlamentarnog zastupnika, najbolje se može vidjeti u aktualnom parlamentarnom sazivu u kojem ima dosta Riječana ali su potpuno nevidljivi u promociji i zaštiti riječkih i regionalnih interesa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here