Home Vijesti Švorinić na aktualnom satu o raspadnutom paviljonu: ‘Pojeo vuk magare’

Švorinić na aktualnom satu o raspadnutom paviljonu: ‘Pojeo vuk magare’

877
0

Osvrnuvši se na gradonačelnikovu odluku da se iz sredstava pričuve proračuna izdvoji 260 tisuću kuna za naknadu troškova nastalih nakon neuspjelog projekta paviljona za Međunarodnu izložbu arhitekture u Veneciji, Danko Švorinić (Lista za Rijeku) je na aktualnom satu upitao gradonačelnika znači li ova odluka da se smatra odgovornim za neuspjeh projekta, odnosno ako se ne smatra, namjerava li od odgovornih tražiti naknadu štete. Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako se ne smatra odgovornim za neuspjeh paviljona, budući da se radi o projektu Ministarstva kulture, koje je izabralo kustosa i izvoditelja programa te odredilo Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (MMSU) kao organizatora nastup Hrvatske na Biennalu.

– Jedini razlog što sam intervenirao sredstvima iz pričuve je u činjenici da je, budući da Ministarstvo kulture nije osiguralo dodatna sredstva, prijetila blokada računa MMSU od strane dobavljača kojima nisu bile plaćene usluge. Kako se djelomice radi o kompenzaciji s 3. majem, smatrao sam da je to dobro rješenje koje će prije svega omogućiti normalno funkcioniranje MMSU-a, iako priča o troškovima još uvijek u potpunosti nije razriješena,“ kazao je Obersnel, koji je, osvrnuvši se da napise iz medija da bi se šteta mogla namiriti od osiguranja od odgovornosti koje arhitekti plaćaju Hrvatskoj komori arhitekata, istaknuvši kako se ovdje nije radilo o građevini, već o umjetničkom djelu.

Švorinić je u komentaru odgovora istaknuo da se radi o principu ‘pojeo vuk magare’
– Neki ljudi su se poigrali s paviljonom i da je stvar uspjela uzeo bi si i zasluge. Ovako svi peru ruke, a štetu na kraju plaćaju Riječani, rekao je Švorinić uz konstataciju da se ako je istina da organizator transport nije radi o ‘lančanom diletantizmu’ svih uključenih u organizaciju cijele priče.

U kontekstu najava da Bistra pored Zagreba dobije utrke Formule 1, Denis Pešut (Lista za Rijeku) upitao je zašto je propala ideja dovođenja Formule 1 na Automotodrom Grobnik. Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je više puta o toj temi razgovarao s vlasnikom Formule 1 Bernijem Ecclestonom, koji je svaki put ponudio isti odgovor: izgradite prateću infrastrukturu, platite licencu pa ćemo razgovarati o dovođenju Formule 1.
“Dovođenje Formule 1 na Grobnik bez interesa jakog investitora priča je za malu djecu, kao što je priča za malu djecu dovođenje Formule 1 u Bistru, s obzirom na zakone u Hrvatskoj i potencijalno tržište. Mislim da je realnije da se koncentriramo na dovođenje motociklističkih trka – već smo ostvarili kontakte s vlasnikom licence, a da interes za takve utrke postoji, dokaz je upravo održan Croatia Rally, čiju utrku na Preluku pratilo između više od 10 tisuća gledatelja,” kazao je Obersnel.

Podsjetivši na prošli tjedan održano slavlje maturanata na Korzu, koje je završilo bacanjem brašna na Korzu, Ljiljana Cvjetović (HSU) upitala je gradonačelnika bi li Grad Rijeka trebao, u suradnji s roditeljima i ravnateljima, omogućiti učenicima drugi način zabave uz glazbu i ples. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je kako je Grad Rijeka posljednjih sedam godina u nekoliko navrata pokušao organizirati zabavu za maturante na Gatu Karoline Riječke, no divljanje maturanata se nakon Korza, nastavilo i na Gatu.
“Spreman sam ponuditi logističku i financijsku potporu, no ukoliko se u organizaciju ne uključe škole, bojim se da neće biti iskoraka. Da može biti drugačije, pokazala je ove godine Sušačka gimnazija,” kazao je Obersnel. (rijeka.hr/rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here