Home Vijesti Švorinić: Sljedeće godine Rijeka osvaja prvenstvo, a regionalisti dolaze na vlast! (FOTO)

Švorinić: Sljedeće godine Rijeka osvaja prvenstvo, a regionalisti dolaze na vlast! (FOTO)

3388
1

Na svečanoj skupštini Liste za Rijeku sinoć obilježena je 10. obljetnica od osnutka stranke te prihvaćena stranačka programska deklaracija. Predsjednik stranke Danko Švorinić ocijenio je da bez potpore Liste za Rijeku i regionalnog bloka kojemu pripada nitko neće moći pobijediti na sljedećim lokalnim izborima u Rijeci te da će suradnja s drugima ovisiti o tome koliko su drugi spremni prihvatiti njihove programe ljude i viziju razvoja grada.
– Sljedeće godine pred gradom Rijekom je idealan scenarij, NK Rijeka osvoja nogometno prvenstvo, a regionalisti dolaze na vlast u gradu, poručio je.
Predsjednik Liste za Rijeku je poručio da je u proteklom desetljeću stranka postala neizostavni dio političkog života Rijeke te da je iza nje 10 godina borbe za decentralizaciju, vrijednosti antifašizma, multietničnost i socijalne pravednosti. Svo to vrijeme su dosljedna gradska oporba, najkritičniji kada treba ali i kontruktivni kada je trebalo spašavati radna mjesta kao u slučaju 3.maja.
Istaknuo je da Lista za Rijeku zagovara reindustrijalizaciju grada, a javnost tu stranku najviše prepoznaje po borbi protiv centralizacije, nacionalizama svih boja i po borbi za riječki identitet. Rekao je da stranka uspješno završava svoju povijesnu borbu za priznavanje povijesne trobojne zastave Rijeke kao službene zastave grada.
– Nije zastava bitna kao komad tkanine ali jest kao simbol i precizan indikator stanja svijesti u gradu jer što je nacionalizam u gradu i državi bio jači to su bili jači otpori prema trobojnici, riječkim simbolima i riječkom identitetu. A odluka u Gradskom vijeću je bila jednoglasna iz čega proizlazi da dugoročno u toj borbi pobjeđujemo, zaključio je uz konstataciju da Lista za Rijeku neće dopustiti da se bilo tko poigrava s legitimnim odlukama građana, poručio je.
– U Rijeci nacionalizam nikada nije prevladao, ali je grad uvijek lošije prolazio u takvim sustavima jer Rijeci ne odgovara zatvaranje u uske granice i centralizam u kojem su Riječani u povijesti radili za interese Zagreba, Beograda ili Rima. Vrijeme je da počnu raditi za svoj interes, zaključio je.
Na svečanom dijelu skupštine prigodne su govore održali predsjednik ŽO HNS-a Marko Boras Mandić koji je ocijenio kako bi se bez Liste za Rijeku u proteklih deset godina vjerojatno ugasila borba za riječki identitet, predstavnici Talijanske Unije i riječke zajednice Talijana Maurizio Tremu i Marin Corva koji su stranci odali priznanje na ustrajnoj borbi za prava manjina te dopredsjednik Lige socijaldemokrata Bojan Kostreš koji je istaknuo slične probleme svih regionalista na Balkanu. Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić ocijenio je kako je prerastanjem PGS-a iz gradske u županijsku stranku u Rijeci nedostajala stranka profila Liste za Rijeku, a predsjednik IDS-a Boris Miletić istaknuo brojne sličnosti i gotovo identičan sustav vrijednosti uz želju za nastavkom suradnje na sljedećim lokalnim izborima. Dopredsjednica EFA-e Ana Miranda podržala je djelovanje Liste za Rijeku uz poruku da su im europarlamentarci EFA-e uvijek na raspolaganju.
U programskoj deklaraciji usvojenoj na radnom dijelu skupštine ističe se da će se Lista za Rijeku svojim političkim djelovanjem zauzimati za kvarnersku regiju i Rijeku kao kvarnersku metropolu, racionalizaciju lokalnih jedinica, riječki i kvarnerski identitet, za rasterećenje građana i gospodarstva te za riječku luku kao glavno gospodarsko čvorište regije. Podupirat će sposobnost ispred podobnosti, regionalnu razvojnu agenciju s kompetentnim profesionalcima, zaštitu okoliša, otvoreni grad i regiju i prava svih jezičnih zajednica po načelu nadstandarda, uključujući pravo na dvojezičnost i natpise u lokalnim jedinicama u kojima srpska manjina brojnošću prelazi 20 posto te u djelovima Rijeke u kojima djeluje autohtona talijanska manjina.

foto: z.grzeta

foto: andrej turina

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here