Home Mozaik Tajna konačno otkrivena: kako su građene piramide?

Tajna konačno otkrivena: kako su građene piramide?

126
0
pexels yaroslav mukolayenko 1726937 3721472

Detalji istraživanja objavljeni su u Communications Earth & Environment: istraživači su zapravo otkrili…

Papirus iz 2017. otkrio je možda najveću tajnu drevnih egipatskih piramida. Pokazao je da su kameni blokovi za Veliku piramidu u Gizi preneseni rijekom. Međutim, jedna misterija je ostala. Kako su blokovi transportirani u Pyramid Strip, sušno područje bez rijeka? Ovo se pitanje odnosi na piramide u Gizi, Khafre, Menkaure i druge spomenike.

Stručnjaci su sumnjali na postojanje rijeke u ovom pustinjskom području prije više tisuća godina. Sada jedno iznimno otkriće potvrđuje ovu hipotezu. Istraživački tim pronašao je ostatke 64 km dugog plovnog puta, rukavca Nila. Tim, predvođen profesorom Emanom Ghoneimom sa Sveučilišta Sjeverne Karoline, koristio je radarske satelitske slike kako bi locirao tragove rijeke. Zatim su proveli terenska istraživanja, otkrivši dokaze o drevnoj zakopanoj rijeci.

Tajna konačno otkrivena: kako su građene piramide?

Ovaj ogranak Nila, nazvan Ahramat Branch, tekao je duž staze više od 30 piramida izgrađenih prije više tisuća godina. Prema stručnjacima, izumrla je prije 4200 godina zbog velike suše. “Mnoge piramide, koje datiraju iz Starog i Srednjeg kraljevstva, imaju nasipe koji vode do ogranka i završavaju u Dolini hramova koji su možda u prošlosti služili kao riječne luke duž nje. Smatramo da je ogranak Ahrmat možda igrao ulogu u izgradnji spomenika i da je istovremeno bio aktivan i korišten kao plovni put za prijevoz radnika i građevinskog materijala do mjesta piramida,” napisali su Ghoneim i kolege u sažetku studije.

Ovo je otkriće možda riješilo jednu od najfascinantnijih zagonetki arheologije. Detalji istraživanja objavljeni su u časopisu Communications Earth & Environment.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here