Home Vijesti Tanka većina koalicije Tvoja Rijeka

Tanka većina koalicije Tvoja Rijeka

1078
2

Koalicija Tvoja Rijeka u Gradskom vijeću trenutno raspolaže sa samo 2 glasa većine u odnosu na opoziciju pa je trenutni odnos snaga u riječkom predstavničkom tijelu tijesnih 19:16. Rezultat je to činjenice prema kojoj je SDP-ova velika koalicija na izborima za gradsko vijeće dobila ispod 50% glasova što je zamjetno lošiji rezultat od Vojka Obersnela u utrci za gradonačelnika. Većinu su postizborno pokušali podebljati koalicijskom ponudom HSU-u ali su pregovori zapeli oko konkretnih financijskih zahtjeva predstavnika penzionera. HSU je kao preduvjet za bianco podršku SDP-ovoj vlasti zatražio isplatu božićnice penzionerima. Budući da je riječ o financijski vrlo velikom zahtjevu, iz SDP-a do danas nije stigao odgovor, a dvije vijećnice HSU-a do daljnjeg ostaju u opoziciji.


Tanka većina  SDP-ove koalicije u gradskom vijeću

Mogući razlog za SDP-ovu neodlučnost i izbjegavanje očitovanja o HSU-ovom zahtjevu se krije u nesigurnosti u lojalnost vlastitih vijećnika koji čine većinu u gradskom vijeću. Jezgro SDP-ove koalicije će ubuduće činiti Klub vijećnika SDP-ARS-IDS u koji je ušlo 15 vijećnika. U koalicijski klub međutim nisu ušli Željko Glavan (HSLS), Šime Jagičić (HNS), Mate Tomljanović (HNS) i Bože Mimica (HSS), iako su u vijeće ušli sa zajedničke koalicijske liste.

HSU-ov uvjet bi tako u budućnosti mogao biti prihvaćen tek ako dva ili više vijećnika aktualne koalicije otkažu poslušnost.

U tom slučaju bi pojas za spašavanje vjerojatno bio zatražen i od PGS-a, koji je nedavno sa SDP-om dogovorio sporazum o nenapadanju, odnosno ‘tihu podršku’ iako je široj javnosti nepoznato što bi ona u stvari trebala značiti.

Po logici stvari, u opoziciji u svim varijantama ostaje i HDZ iako su na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća pokazali kako se sa SDP-om mogu i dogovoriti. Jedini su iz opozicijskih redova podržali Statut, a i odustali su od Aktualnog sata u trenutku koji je mogao biti neugodan za riječkog gradonačelnika zbog velikog poskupljenja vode.

U opoziciji su i 2 vijećnika Liste za Rijeku koji će nastojati zastupati politiku alternative SDP-u i HDZ-u.

Zanimljivo je da je izvan tri osnovana kluba vijećnika (SDP, HDZ, PGS) ostalo čak 8 članova gradskog vijeća. Budući da je za osnivanje klubova potrebno barem 3 vijećnika, vrijeme će pokazati hoće li unutar te skupine u budućnosti biti osnovan još koji klub ili će se dio ‘slobodnih’ vijećnika prikloniti nekom od postojećih. (foto: rijeka.hr)

2 COMMENTS

  1. Pitaj ivanisa mladeg da li ce podrzavati obijeve prijedloge u gradskom vijecu. ili ako ti se ne da pitati daj bar malo promisli prije nego sto napises tekst i jos ga javno objavis

  2. pa i nije bas tanka. pitaj nikolu ivanisa, mladeg brata gradskog vijesnika ive ivanisa, da li ce podrzavati obijeve prijedloge. ili ako ti se vec ne da pitati daj bar malo promisli prije nego sto tekst objavis javno

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here