Home Biznis Time: Je li cijena nafte namještena?

Time: Je li cijena nafte namještena?

1340
0

Iako je već opće prihvaćena teza da su cijene na svjetskom tržištu nafte eksplodirale pod utjecajem špekulanata, Time je istražio tu mogućnost, ali iz neočekivane perspektive i zaključio da je cijene vrlo lako umjetno podići.

Naime, tržišnu cijenu nafte određuje cijena opcija, koje definiraju buduću cijenu nafte. Iako su opcije namijenjene kupcima da se zaštite od mogućih poskupljenja kao i proizvođača od mogućih pojeftinjenja, tržište futuresima se uzima kao relevantno i za određivanje cijene na stvarnom tržištu.

Evo što Time smatra spornim. Tržište opcijama je 300 puta manje od stvarnog tržišta i svjetski igrači na tržištu nafte mogu ga u potpunosti kontrolirati sa samo 9 milijardi dolara.

Iako se na prvi pogled na tržištu opcijama prodaje i kupuje oko milijardu barela nafte dnevno, a u svijetu se potroši samo oko 80 milijuna barela nafte, u stvarnosti se u opcijama prodaje samo vrlo mali udio jer glavninu prometa rade špekulanti koji kada kupe opcije brzo ih prodaju i interesira ih samo razlika na cijeni, a ne nafta.

Dakle, kad bi netko tko ima 9 milijardi dolara to poželio, mogao bi otkupiti većinu opcija za naftu i samostalno diktirati cijenu nafte. Čak i kada bi mu propalo svih 9 milijardi jer ne bi postojala potražnja za preskupom naftom koju on prodaje, taj bi iznos više nego lako mogao nadoknaditi na tržištu gdje se prodaje stvarna nafta i gdje se zbog ogromnog poskupljenja ostvaruje golemi ekstraprofit.

Činjenica je npr. da na tržištu opcijama neki hedge fond iza kojeg stoje anonimni ulagači može preuzeti kontrolu cijene, a da se ulagači iza njega ne izlažu nikakvom riziku da će biti otkriveni.

Iako tržišta poput New York Mercantile Exchangea određuju cijenu po kojoj se prodaje gotovo sva nafta u svijetu jer prizvođači i kupci slijede kretanje cijene futuresa, na tim tržištima sudjeluju samo privilegirani igrači poput hedge fondova, velikih proizvođača nafte, članica OPEC-a, dakle upravo oni koji imaju najveći interes da nafta bude što skuplja i da oni ostvare što veće profite i najmanji interes da cijena bude tržišna i u skladu s omjerom ponude i potražnje.

Vraćanje povjerenja u NYME i druge burze roba došlo bi promjenom pravila koje bi ih obvezale da nakon svake transakcije objave imena sudionika na tržištu kako bi se znalo tko kupuje i prodaje naftu i po kojoj cijeni i nije li možda u sukobu interesa. (Business.hr)

Previous articleBuduće srednjoškolce čeka još 879 mjesta
Next articleDionice luka neće skoro porasti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here